Utskrift från www.yimby.se
....

Skapa egna bebyggelseförslag i SketchUp. Del III av III - Dekoration, Detaljer och Varuhus

 

I den här sista delen får du lära dig olika sätt att göra ditt förslag mer detaljerat och hur du "fuskar" genom att ladda ner färdiga byggnader från Google 3D Warehouse.

Färg och mönster
För att färglägga ytor använd Paintbucket (snabbkomando B).

 

Du kan välja mellan olika kategorier av färger och mönster. Till exempel kategorin Roofing för takmönster.
För att färglägga en yta är det bara att klicka på den.



Du kan välja en färg som du tidigare har använt genom att använda pipettverktyget (sample paint) och klicka på en yta med den färgen i din modell.



Google 3D Warehouse

Om du inte vill rita dina egna byggnader kan du ladda ner några som någon annan har ritat istället. Klicka på Get Models under fliken File och välj bland alla modeller som folk har ritat och laddat upp.



Du kan söka på till exempel byggnad och välja någon byggnad du vill importera.
Tänk dock på att om du importerar många detaljerade modeller så kan programmet bli segt eller krascha av för mycket detaljer.



När du har valt byggnad, klicka var i modellen du vill ha den. Om du vill kan du sedan använda roteringsverktyget (snabbkomando Q) för att rotera den i sidled.



Du kan också söka på specifika byggnader och ladda ner. Kanske Burj Khalifa?



Importera byggnader från Google Earth
Ibland finns det också möjlighet att ladda ner just de byggnader som står på den plats du ritar på med google earth. Öppna Google Earth (kan laddas ner här http://www.google.com/earth/explore/products/) och zooma in till ditt valda område.

Om det finns någon byggnad som du vill ha klicka på den och och klicka sedan på bilden (eller som i detta fall rutan utan bild med ett frågetecken i) för att komma till google 3D warehouse och ladda ner den.



För att få in byggnaden i din modell klicka på Import... under File  Välj Google Earth Files (*.kmz) under filformat för att kunna se filen.



Byggnaden hamnar automatiskt på rätt plats på Google bakgrundsbilden.



Precis som med dina egna byggnader kan du använda olika verktyg för att flytta och kopiera de byggnader du importerat.



Du kan dock inte ändra färg eller ta bort delar av dessa byggnader. Detta beror på att byggnaderna du importerat är så kallade Components. Alla sträck och ytor för byggnaden utgör tillsammans ett objekt som är sparad i en egen fil och kan importeras in i olika modeller. Du kan göra egna Components genom att markera något du ritat och högerklicka för att sedan välja Make Component. Du kan också välja Make Group för när du vill göra flera linjer och ytor till ett objekt just i den model du ritar i nu men inte har någon nytta att spara det för att använda i andra modeller.

Om du trots allt vill ändra färg eller ta bort delar av det objekt du importerat kan du högerklicka på det och välja Explode för att dela upp objektet i sträck och ytor.

Flytta byggnaderna till terränglagret
När du är klar med dina byggnader kan du flytta dem till terränglagret. Detta gör du enklast genom att göra varje byggnad till en Group genom att, som nämnt ovan, markera hela byggnaden(genom att klicka tre gånger på den) och sen högerklicka och välja Make Group.



Göm sedan lagret Google Eart Snapshot och visa istället lagret Google Earth Terrain.

Du ser att terrängen gör att husen ligger under (eller ibland över) marknivån.



Använd Move för att flytta varje byggnad upp eller ner. Kom ihåg att om du trycker på upp-pilen på ditt tangentbord så ställs verktyget in för att bara flytta endast upp och ner. Ibland kan det vara enklast att flytta dem till en lagom nivå genom att titta på modellen underifrån.



Skugga
Andra saker du kan göra med din modell är till exempel att visa skugga vid olika tider på dagen. Om du inte har skuggor i ditt verktygsfält gå in på Toolbars... under View och lägg till Shadows eller gå till Shadows under fliken Window.
Sedan kan du klicka på Show/Hide Shadows för att visa skuggan och ändra tid på dagen eller på året till höger om den.
Sketchup vet vilken plats på jorden din modell är i eftersom du valde plats för den tidigare med Add Location.



Skugga gör programmet långsammare så stäng av det när du inte behöver det.

Exportera bilder av modellen
För att exportera bilder av din modell välj fliken File sedan Export och därefter 2D Graphic. Detta är som att spara en skärmdump av din modell i den vinkel du visar den i just då.



Ändra stilinställningar
Du kan ändra utseende på din modell med verktyget Styles (hittas under fliken window). Där kan du välja mellan olika linje och färginställningar och annat för din modell.



Nu är exempelmodellen färdig. Vilken tråkig modell tänker du säkert. Därför tycker jag att du ska göra ett snyggare och mer intressant förslag och dela med dig av det här på YIMBY.



Lär dig mer
Denna genomgång har bara visat en del av de funktioner som SketchUp har att erbjuda. Utforska tutorials och foruminlägg på till exempel http://www.sketchup.com/learn för att lära dig fler verktyg och tekniker.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Malmö, Yimby Uppsala och Yimby Göteborg.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
+3
Martin Ekdahl (29 Juli 2014 10:52):
Tack för denna genomgång av SketchUp. Lika pedagogiskt som föregående artiklar. Nu vet jag vad jag skall ägna mig åt i höst!
+1
Anders Norén (4 Augusti 2014 13:29):
Bara ett litet påpekande: warehouse betyder magasin eller lager, varuhus heter department store (och magazine är tidskrift).
 0
Christian S (6 Oktober 2014 20:00):
Någon som har lyckats använda sig av öppen stadsbyggnadsdata från stockholm?

http:​/​/​data.​stockholm.​se/​List/​Data/​kuber, http:​/​/​data.​stockholm.​se/​List/​Data/​stadskarta, http:​/​/​data.​stockholm.​se/​List/​Data/​tatortskartor

Jag håller på att lära mig freecad, men det är en röra med olika filformat, och samtidigt är inte freecad minneseffektiv med stora ritningar.

Tänkte det vore kul att basera sina sketcher på bra grunddata. En hel stadsdelsnämns område är nästan lite för stort, vill bara ha husen i ett område.

Om någon sitter på autocad via jobbet så får ni gärna skära ut lite delar av detta, och spara i något mer öppet format, södertäljevägen intresserar mig just nu.
 0
Anders H (9 Oktober 2014 12:30):
Toppen!

Jag skulle vilja komplettera mina ritningar med vägbanor, cykelvägar och liknande. Är det någon har tips om hur man lägger till vägar - gärna även filmarkeringar och trottoarer?
 0
Erik Saler (15 Oktober 2014 05:08):
@Anders H https:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​DO0​QvjbwyX0​ Visar hur man kan göra det till exempel. skapa "tiles" som man sen placerar om och om igen. för att få dom rätt det är förvisso för ett spel men det funkar rätt så bra. eftersom du kan skapa ett par olika standardvägtyper som du sen använder om och om igen. Relativt enkelt det med.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8655 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S

@yimbysthlm på Twitter