Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY presenterar valenkät 2014

 
Vi på YIMBY tycker att stadsbyggnadsfrågorna är en av de absolut viktigaste delarna av lokalpolitiken. Därför vill vi, precis som vi gjorde inför valet 2010, ge våra politiker en möjlighet att, utan medias filtrering, presentera sina egna ståndpunkter i dessa frågor. Och vi ville ge dig som läsare möjligheten att i lugn och ro själv läsa om vad de olika partierna, och deras företrädare, tycker.

Vi har därför inför valet skickat ut en enkät med 16 frågor om stadsbyggnads- och infrastrukturpolitik till toppkandidaterna för de politiska partier som för tillfället är representerade i Stockholms kommun samt några av utmanarna som vill komma in.

Frågorna har skickats till Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Folkpartiet, Fria Stockolmare, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna samt Vänsterpartiet.

Frågorna rör områden som bostadsbyggande, infrastruktur, parkeringstal, boendetyper, arkitektur, hushöjder, synen på upplåtelseformer, IKEA:s varuhus i söderstaden, bromma flygplats, gröna kilar och annat.

Vi kan nu presentera resultatet

Genom att gå in på https://www.yimby.se/val2014/ får du fram en lista med alla partier som vi skickat frågor till. När du klickar dig in till ett visst parti får du se en sammanräkning av vad de representanter som har svarat tycker i olika frågor.

Som exempel kan du se att 100% av de som svarat från Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker att förbifart Stockholm är bland de topp 4 viktigaste infrastrukturinvesteringarna i Stockholm, medan ingen av Centerpartiets, Feministiskt Initiativs, Fria Stockholmares, Miljöpartiets eller Vänsterpartiets representanter har med den bland topp 4. Bland Socialdemokraternas svarande är det två tredjedelar som sätter förbifarten på topp 4.
Det som sticker ut mest här är framförallt Centerpartiets svar samt att det inom Socialdemokraterna verkar finnas delade meningar (svaren ska naturligtvis inte tolkas som att (s) och (c) är mot förbifarten, men uppenbarligen finns prioriteringsskillnader även bland de partier som säger sig stödja förbifarten).

Tunnelbanan finns med på topp 4 hos de flesta partier, här sticker endast Folkpartiet och Kristdemokraterna ut där 75% respektive 33% av de svarande anser att tunnelbana är på topp 4 av de viktigaste satsningarna. Folkpartiet ser möjligtvis istället att stadsspårväg kan ta en del av tunnelbanans jobb då 62,5% av de svarande anser att stadsspårväg är bland topp 4 satsningar. Inom Centerpartiet har drygt hälften svarat att stadsspårväg är bland topp 4. Bland övriga partier har ingen satt stadsspårväg på topp 4-listan.

För den som vill se att högre bebyggelse ska få komma till skott i Stockholm sticker Sverigedemokraterna ut som det enda parti där 100% av de svarande uppger att det "inte alls" ska tillåtas. Det är också det enda parti där 100% svarat "nej" på frågan om de vill se att det satsas på mer spektakulär arkitektur i Stockholm.

Mer slutsatser går att dra genom att klicka sig in och läsa resultaten av valenkäten.

Om du är nyfiken på vad de olika representanterna för ett visst parti tycker så kan du också gå in och titta på en enskild representant. Där kan du också läsa vad de olika politikerna själva skrivit om sin syn på stadsutveckling.

Glöm inte att rösta senast på söndag den 14 september, och glöm inte att utnyttja möjligheten att kryssa den politiker som just du tycker verkar bäst!
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Kolk (4 September 2014 11:16):
Roligt att se att det verkar finnas en majoritet för en avskaffad, eller kraftigt begränsad p-norm (under 0.5). Får hoppas det också visar sig under nästa mandatperiod.
 0
Niklas Öhrström (5 September 2014 07:51):
Jag gillar starkt F!:s 15 minutersvision, där man ska 15 minuter gångväg till det mesta av service. Det är något som är fullt möjligt i en tät stad. Jag gillar också att de vill bygga fler än 40.000 bostäder (vilket är mer än ett Vasastan-Norrmalm på fyra år).

Men de vill inte att man ska få förtäta befintliga förorter, bygga i gröna korridorer mellan förorterna eller bygga på höjden. Det går inte ihop. Om man presenterar en sådan vision hade det istället varit intressant att se lite mer konkreta förslag på hur den skulle kunna förverkligas. Annars blir det mest tomma ord.
 0
Anders Norén (5 September 2014 12:43):
15-minutersvision, det var konkret och slagkraftigt! Egentligen betyder det ju samma sak som promenadstaden (dvs. en stad där det ska vara attraktivt att förflytta sig till fots), men det sistnämnda är luddigt - 15 minuter är konkret! (15 minuters gångväg är mellan 1 och 1,5 km.)
 0
Carl I (8 September 2014 04:37):
Varför har ni valt bort Piratpartiet?
 0
Anders Gardebring (8 September 2014 10:03):
Carl I:
Om du skickar namn och epost till toppkandidaterna i Piratpartiet Stockholm till info at yimby punkt se så ser vi till att det kommer iväg!

Alltså:
1. Deeqo Hussein, Årsta
2. Nils Agnesson, Stockholm
3. Mattias Lundbäck, Liljeholmen
4. Jenny Stavaeus, Årsta
5. Linnéa Klar, Norrmalm
6. Leo Rudberg, Enskededalen
7. Mikael Ståldal, Kista
8. Gagarin Miljkovich, Bromma
9. Björn Axén, Kungsholmen
10. Elin Andersson, Hagsätra
 0
Anders Eriksson (10 September 2014 11:01):
Om de inte vill förtäta i förorter får man väl dra slutsatsen att de tycker att servicen är tillräckligt bra inom femton minuters promenad även i de förorter som är glesa.
 0
Anders Gardebring (11 September 2014 00:08):
Nu är även piratpartiet med.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter