Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY-priset 2015: Prisutdelningen i Nacka

 
Fredagen den 27:e november 2015 delades YIMBY Stockholms pris till Albert Lindhagens minne ut för allra första gången.  Nacka kommuns kommunalråd Mats Gerdau och ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämndens Cathrin Bergenstråhle mötte upp priskommittén och tog emot diplomet i Nacka Forum.Söndagen den 15:e november klockan 15.00, efter en spännande utslagsomröstning mellan Spacescape och Nacka, stod det klart att Nacka kommun kammade hem 2015 års YIMBY-pris. De fick 6 av 9 röster från priskommitténs medlemmar och det blev dags att kontakta vinnaren. Nacka var från början inte en självklar vinnare då de låg långt efter ledande Sundbyberg. Men efter de politiska diskussionerna om Kymlinges uppbyggnad eller inte och centerns avhopp från kommunledningens riktlinjer ändrades förutsättningarna för Sundbyberg och de kom aldrig vidare till finalen. Det var först när Nacka hamnade bland de fem finalisterna; Nacka, Oscar Properties, Space Scape, Familjebostäder och Viktor Barth-Kron som kommunen vädrade segern!

Mats Gerdau och Cathrin Bergenstråhle
När jag kontaktade kommunalrådet Mats Gerdau visste han redan att hans kommun var bland finalisterna och han blev mycket glad att få höra att de hade vunnit. Mats Gerdau tog initiativet till att träffa priskommittén vid deras utställning om Bergs oljehamn inne i Nacka Forum och vi bestämde tid och datum. Med från Nacka kommun var också Cathrin Bergenstråhle, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Väl på plats mötte vi upp med kommittémedlemmarna Helena Olsson från Fastighetsägarna Stockholm och Per Ankersjö från A beautiful soap och Mats vägledde oss till utställningslokalen.

Med från YIMBY var också Gustav Svärd, Stanley Neijd och Mikael Grahn. Både Gerdau och Bergenstråhle var mycket glada för priset och Cathrin Bergenstråhle uttryckte tacksamhet för att få uppskattning för ett arbete som annars ofta möts av protester och gnäll.


Bilder: Stanley NeijdMotiveringen

Motiveringen till YIMBY-priset 2015 är som följer:

YIMBY-priset 2015 går till Nacka kommun som under i tre decennier tagit en offensiv roll i utvecklingen av hela regionen. Genom detta långsiktiga arbete har en kommun som dominerades av övergivna industrier, villor och ett icke existerande centrum utvecklats till en naturlig fortsättning av storstaden Stockholm


Jag tycker att Nacka kommun är värdiga vinnare av YIMBY-priset och jag och många med mig inom YIMBY hoppas att de fortsätter på den föreslagna vägen och blir på så sätt förebilder för de andra kommunerna i Stockholms län. Nacka visar vägen!

Och så hoppas jag förstås att detta event ska bli en årlig förekommande tradition!

Oscar Freyre
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+3
Andreas Silow (4 December 2015 17:20):
Kul! Nacka är absolut värdiga vinnare. Otroligt tragiskt bara att Danvikslösen gått in i den totala besluts-/planeringsinfarkten. Har dock en känsla av att Nacka är den absolut minst skyldiga parten i detta moras.
 0
Martin Ekdahl (4 December 2015 23:39):
Ja Nacka har definitivt förtjänat priset. Nacka centrums utveckling borde tjäna som förebild för alla andra stockholmskommuner.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter