Utskrift från www.yimby.se
....

Nomineringar till YIMBY-priset 2017

 
Årets nomineringar från medlemmar i YIMBY Stockholm är inne. Priset delas varje år ut till en aktör som positivt bidragit till Stockholm som en tätare, mer hållbar och levande urban stad. Vinnaren av YIMBY-priset till Albert Lindhagens minne presenteras på YIMBY:s 10-års jubileum den 14:e oktober, Fores lokaler. 

7 bidrag är nominerade och vinnaren avgörs av en prisjury med flera framträdande stadsbyggnadsprofiler. De nominerade till årets pris är:

Umami Park, Wallenstam
"För en total omgörning av en miljonprogramsförort till tät urban blandstad."Bolinders Plan, Utopia Arkitekter
"För att de bröt tabut kring att tänka nytt kring Loudden och Gärdet samt för att de tänker nytt och utmanar det rådande arkitekturparadigmet med visionära och kreativa lösningar som skulle liva upp staden. Markanvisningskissen och projektarbetet med Bolinders plan får symbolisera allt detta."


Sundbybergs kommun
"För Sundbybergs kommuns arbete med spårområdet för att utveckla den centrala stadskärnan, för arbetet med stadsutvecklingsprojekten i Hallonbergen, Rissne och Ör och historiskt sett för Tuletorget."Krister Isaksson

"Han har genom sitt pedagogiska anslag och med stöd av rikliga faktauppgifter i sina blogginlägg och artiklar lyckats nå utanför den devota skaran av året-om cyklister. Genom sitt strategiska arbete har han lyckats skapa opinion även i bredare lager för behovet av en bättre, ordentlig cykelinfrastruktur för att åtgärda den undermåliga situation, ofta förenat med fara för livet, som cyklisterna i dag möter i trafiken."


Tellus Towers, SSM
"SSM för deras Tellus Towers-projekt, för deras uthållighet, deras vilja att betydligt höja exploateringsgraden efter att först fått nej till den ursprungliga platsen, till skillnad från många andra som kompromissar ned sina förslag, och att de visar hur man kan tillföra många funktioner, förbättra en plats och en tunnelbanestation för att samtidigt maximalt utnyttja centralt liggande tomtmark, och integrera höga hus i en kvartersstad, utan stora omgivande ytor."


Scandic Hotels
"Scandic Hotels för deras arbete att skapa levande och trygga mötesplatser i Stockholm; särskilt på Norrmalm, med Grand Central, Continental, Haymarket, No 53 och Downtown Camper."


TAK, Urban Escape Stockholm (AMF Fastigheter)

"För att detta är något som Stockholm verkligen behöver för att komma ur sitt skal och bli mer än en förvuxen mellanstor stad. När man besöker TAK får man inte bara en i det närmaste unik tillgång till Stockholm ur ett fågelperspektiv utan man fylls också av en känsla att ha flyttats någon annanstans i tid och rum. Det ligger en klar storstadskänsla över både stället och hela bygget men det känns så typiskt Stockholm och inte som Boston, London, Rotterdam, New York eller Toronto. Det enda är att man skulle kunna önska fler byggen och ställen av detta stuk i Stockholm."

YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk som är öppet för alla stadsvänner. Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska och levande täta stadsmiljer, inte glesa isolerade bostadsområden.
https://www.facebook.com/groups/yimbystockholm/
Gå med i YIMBY Stockholm

YIMBY Stockholm om: , ,

Bloggar om: , ,

Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Sofia Buhrgard (5 Oktober 2017 19:48):
Nice blandning!
 0
Martin Ekdahl (5 Oktober 2017 21:22):
Flera bra kandidater att fundera över.
+1
Oscar Freyre (6 Oktober 2017 14:24):
För mig som bor i Telefonplan och därmed kommer få min utsikt från altanen förändrad av två ståtliga och RIKTIGA skyskrapor är vinnaren givet, Tellus Towers! :-) OF
 0
T (6 Oktober 2017 15:34):
YIMBY:s skyskrapevurm är beklaglig. Stockholm består till överväldigande del av glesa villamattor och betongförorter. I det läget höja förskönad punkthusbebyggelse till skyarna är märkligt. Stockholm har ingen utrymmesbrist och kommer inte ha på hundra år.
+2
Simon Wallin (6 Oktober 2017 19:23):
T: Jag skulle dock säga att vi i praktiken har en utrymmesbrist i och med alla lagar som förhindrar byggande i den utsträckning som behövs.
 0
T (6 Oktober 2017 19:58):
Simon: Ja, ungefär som en hoarder vars manier (lagar) tvingar honom att samla tidningar. Sedan en klapp på huvudet åt hoardern när denne börjat stapla tidningarna på hög i stället för att bara sprida ut dem efter golvet.

Skyskrapor är i regel vertikal sprawl.
 0
Martin Kolk (7 Oktober 2017 02:26):
T: Om man inte vill riva något är enda sättet att omvandla både villaförorter och betongförorter till tät stad att bygga högt där man kan.

Det går i praktiken inte att få ett exploateringstal över 2 utan ordentliga höghus. "Vertikal sprawl" är vad som krävs om man vill ha en ordentlig befolkningstäthet med nuvarande boendestandard mätt i personer/kvadratmeter.

Det är klart om man river varenda hus i alla villaförorter och bygger om de till Barcelona-tät kvarterstad (som för övrigt inte går att bygga med svenska nuvarande krav på solljus etc) så kan man få en hygglig täthet, men det är ju så totalt orealistiskt att det knappt ens går att diskutera. Vi får nog lösa boende bristen på annat sätt. Dvs att bygga högt. Att bygga högt är ju också den helt normala marknadsmässiga lösningen på bostadsbrist, när bostadspriser når de nivåer vi har i Stockholm (i själva verket bygger väll andra städer 25 våningshus med betydligt lägre markpriser).

För övrigt många mycket bra nomineringar, även om jag väll personligen inte ser Scandic eller TAK som så bra kandidater.
+1
Lars Fränne (5 November 2017 14:36):
Bra val 2017 . Vilka kriterier gäller för att komma med 2018 ? Måste bygget vara påbörjat eller räcker det att detaljplanen är klar ?
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter