Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY presenterar valenkät 2018

 
Vi på YIMBY tycker att stadsbyggnadsfrågorna är en av de absolut viktigaste delarna av lokalpolitiken. Därför vill vi, precis som vi gjorde inför valet 2010 och 2014, ge våra politiker en möjlighet att, utan medias filtrering, presentera sina egna ståndpunkter i dessa frågor. Och vi ville ge dig som läsare möjligheten att i lugn och ro själv läsa om vad de olika partierna, och deras företrädare, tycker.

Vi har därför inför valet skickat ut en enkät med 11 frågor om stadsbyggnads- och infrastrukturpolitik till toppkandidaterna för de politiska partier som för tillfället är representerade i Stockholms kommun samt en av utmanarna som vill komma in.

Frågorna har skickats till Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Fria Stockolmare, Kristdemokraterna, LiberalernaMiljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna samt Vänsterpartiet.

Frågorna rör områden som bostadsbyggande, infrastruktur, östlig förbindelse, parkeringstal, hushöjder, synen på upplåtelseformer, Bromma flygplats, gröna kilar och annat.

Vi kan nu presentera resultatet

Genom att gå in på https://www.yimby.se/val2018/ får du fram en lista med alla partier som vi skickat frågor till. När du klickar dig in till ett visst parti får du se en sammanräkning av vad de representanter som har svarat tycker i olika frågor.

Svarsfrekvensen skiljer sig stort mellan de olika partierna. Flest svarande har Centerpartiet med nio av tio tillfrågade medan Sverigedemokraterna endast har en svarande av tio.

En av våra nya frågor för det här valet är vilket alternativ kandidaterna föredrar för Östlig förbindelse. Hos Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Fria Stockholmare föredrar majoriteten av de svarande en bro . Hos Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet föredrar majoriteten ingen förbindelse. De flesta av Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna gav inget svar. En kommentar vi fick på enkäten var att vi borde ha inkluderat alternativet en tunnel för bilar och kollektivtrafik.

En annan ny fråga var hur kandidaterna ställer sig till UN-habitats fem principer för hållbar stadsplanering. De flesta av de svarande är positiva till principerna. Majoriteten av Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet anser att dess mätvärden bör vara vägledande för fysisk planering i Stockholm. För Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är majoriteten positiva till indikationerna men anser att de inte går att applicera rakt av på Stockholm.

I stort sett samtliga svarande har angivit kollektivtrafik som ett av de två viktigaste infrastruktursatsningen, det näst vanligaste är cykelleder och därefter båttrafik. Moderaterna skiljer sig från övriga partier i att alla svarande har valt nya motorleder som sitt andra alternativ.

Mer slutsatser går att dra genom att klicka sig in och läsa resultaten av valenkäten.

Om du är nyfiken på vad de olika representanterna för ett visst parti tycker så kan du också gå in och titta på en enskild representant. Där kan du också läsa vad de olika politikerna själva skrivit om sin syn på stadsutveckling.

Om du vill testa en valkompass för stadsplanering har Alessandro Ripellino Arkitekter skapat en sådan baserat på svar från en talesperson för varje parti.

Glöm inte att rösta senast på söndag den 9 september, och glöm inte att utnyttja möjligheten att kryssa den politiker som just du tycker verkar bäst!
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter