Utskrift från www.yimby.se
....

Byggemenskap för YIMBY

 
Har du någonsin gått förbi någon plats i Stockholm och tänkt ”Här skulle det vara trevligt med en ytterligare byggnad?” Kanske till och med funderat lite på hur byggnaden skulle se ut och hur det skulle vara att bo i den? Eller vilken typ av lokal som borde finnas i bottenvåningen?

Förmodligen gick dina tankar inte längre än så. Byggande är för byggbolagen och inget som en vanlig person ägnar sig åt för att de tycker det är intressant… Eller? Sofia har tidigare skrivit ett inlägg om hur byggemenskaper  börjar bli mer populära i Sverige. Med dessa kan privatpersoner själva gå ihop och tillsammans projektera och låta uppföra en byggnad.


Byggemenskaper i Berlin

Vi är två personer som vill bilda en byggemenskap och ta tillvara engagemanget för stadsutveckling hos YIMBY-medlemmar. Mer specifikt tittar vi på möjligheten till en byggherregemenskap, den typen av byggemenskap där alla medlemmar inte nödvändigtvis planerar att bo i det färdiga huset.

Om oss

Martin Lindahl
Jag driver sedan 2013 eget teknikkonsultbolag. Före det var jag anställd på Storstockholms Lokaltrafik som projektledare för spårinfrastrukturprojekt. För närvarande har jag ett uppdrag som teknik- och designansvarig för tvärbanan Kistagrenen. Jag är civilingenjör från väg- och vattenbyggnad med inriktning trafikens infrastrutkur på KTH. Jag har varit medlem i Föreningen för byggemenskaper i Svergie sedan 2015 och har sedan 2016 varit revisor i föreningen. Jag har sedan jag startade eget gått med tankar om att bilda en byggemenskap.

Sofia Buhrgard
Jag arbetar som planarkitekt på Nyköpings kommun. Jag är också civilingenjör, i samhällsbyggnad med inriktning stadsplanering på KTH. Jag tycker att byggemenskaper är ett spännande verktyg för medborgare att påverka stadsutvecklingen. Det skapar möjligheter till projekt som inte är intressanta för traditionella byggaktörer. Det bästa sättet att lära sig mer om det är genom att jobba med det.

Var?
Vårt huvudfokus är på en plats i Solna eller Sundbybergs kommun. Vi har ingen specifik lokalisering bestämd än utan är öppna för förslag. Vilken plats som är aktuellt beror både på vilka kvalitéer den har och på praktiska faktorer som markägare och byggnadstekniska förutsättningar.

Logga och namn är under arbete

Hur?
Drivkraften för byggemenskapen ska vara att skapa en byggnad som bidrar till god stadsplanering och arkitektur. Estetik och urbana kvalitéer ska vara centrala i projektet. Det ska också präglas av hållbara val av material som ger en låg energiförbrukning och låga underhållskostnader på sikt.

Varför?
Vi vill ta det engagemang för stadens utveckling som finns hos YIMBYs medlemmar och kanalisera det till en påverkan och realisering i verkligheten.

Vilka?
Just nu tittar vi på att skapa en mindre grupp på cirka 4-5 personer som är intresserade av att delta i idéstadiet för processen. Vi söker framförallt personer som har erfarenhet från planering eller byggande. Kanske är du husarkitekt och drömmer om att rita en byggnad där ambitionsnivån är högre än hos de storskaliga byggbolagen? Eller kanske vill du få erfarenhet processledning för byggemenskap för att kunna erbjuda konsulttjänst för det, nu när fenomenet verkar ta fart. Om du är intresserad och vill veta mer, kontakta oss gärna.

Martin Lindahl, martin@martinlindahl.se 0736-272525

Sofia Buhrgard, buhrgard@outlook.com 0739741069

Även andra medlemmar kommer att kunna delta i början processen, tex genom att ge förslag på möjliga platser. Skicka kontaktuppgifter till oss om du vill få meddelande om framtida evenemang. Eller gå med i vår facebookgrupp

När?
Hela processen för en byggemenskap pågår under flera år. Det är ingen ”genväg” till bostad utan ett sätt att delta i en skapandeprocess och bygga något tillsammans.

Kostar det något/ får jag något betalt?
Nu under idéstadiet kommer vi inte att hantera några pengar. När det är dags för nästa steg, att bilda en förening för byggemenskap, kommer vi att ha en medlemsavgift för de som vill gå med, och ge en mindre ersättning till de som arbetar med projektet tillsammans med oss. När det är dags att bygga går vi alla medlemmar i byggemenskapen ihop och betalar handpenningen för lån tillsammans. Vi tittar på möjligheten att ha olika prisnivåer beroende på hur stor andel av byggnaden man vill äga.

Vad är kopplingen till YIMBY?
Vi riktar oss bland annat till YIMBY Stockholms medlemmar och kommer initialt att använda yimby.se och facebooksidan Yimby Stockholm för att hitta intressenter. Men när det väl är dags att bilda en förening kommer den inte ha någon direkt koppling till nätverket YIMBY.

Men… detaljplan? Upprättelseform? Bankgaranti? … och alla andra frågor då?
Det blir för långt att gå in på allting i den här artikeln men vi pratar gärna mer detaljer om du är intresserad. Kontakta oss gärna med frågor.

Länk till facebookdiskussion om artikeln
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Ekdahl (13 Februari 2019 11:59):
Spännande projekt. Jag bor skälv sen ca 11 år inte längre i Stockholm och har nog för dålig koll på det aktuella läget men tycker att det är jättehäftigt. Hoppas att det blir av!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8670 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter