Utskrift från www.yimby.se
....

 > Städer

Förtätning i Barnängen m m

Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008
Artikel i DN Epsteins Sthlm 03.09.11: http://www.dn.se/blogg/epstein/2011/09/03/emma-jo..
Men iaf jag tänkte inte spinna vidare på detta redan kända faktum utan vill fokusera på ett område som glömts bort bland alla trådar, ingen kritik i det utan som yimbyit fyller jag i lite själv:

Där stenstaden tvärt slutar vid Sofiaskolan följer ett lamellområde från 1967. Området vid Tengdahlsparken har onekligen sin charm med sin stora gräsmatta, träd och plaskdamm. Det kanske t o m är den perfekta "gröna lungan" utan bilar men med mycket grönt, -om Sthlms innerstad redan hade varit 10 gänger större!

Som boende (i stenstaden) ett stenkast bort kan jag (sommartid) njuta gott av oasen vid plaskdammen men å andra sidan är det verkligen skyddad verkstad och lite som ett förskönat vykort mitt i innerstan. Missunnar inte de boende i området sin "lunga" och jag vill inte bebygga parken. Däremot kan 60-talslamellerna byggas till och fler kan bo i vad som idag känns som en förort mitt i stan.

Fruktlösa försök att förtäta och omvandla lamellerna till (nästan) slutna kvarter gick i stöpet men en viss komplettering har tillkommit utmed Barnängsgatan och som är lite av ett dubbelspel stadsmässigt. Mot Barnängsgatan är det nybyggda förvisso jättehögt (bra) men invånarnas enorma vurm för det jättelika P-huset som ligger mitt i området och som delvis överdäckats :

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.En slags kvasiförtätning alltså där man inte vågat gå hela vägen utan förstärker istället förortskänslan genom att bränna av allt (större) krut på en punkt: det höga nybyggda huset längs Barnhusgatan men sedan har Staden inte vågat gå vidare (trots tidigare planer) med en stadsmässig förtätning av området. Den stora tomten med parkeringsplatsen vid Tengdahlsgatan/Barnängsgatan (se övre bilden) har ansetts så extremt värdefull att ytterligare några sökande får gå bostadslösa ett tag till.

Nu skriver DN så här: "Arkitektkontoret Utopia lanserar självt den ena, som jag tycker, utmärkta idén efter den andra. Senast ett förslag (”Söderkåkar”) till bebyggelse i hörnet av Tengdahlsgatan/Barnängsgatan på östra Södermalm. Det är ritat på uppdrag av byggföretaget Folkhem som dock ännu inte fått någon markanvisning från staden"

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

"”Söderkåkar” är tre massiva trähus som anspelar på Södermalms träbyggnadstradition. De har sockelvåningar i sten och är tänkta att målas i Falu rödfärg. Taken är av plåt och sedum och är vinklade för att möjliggöra för solpaneler. Byggnaderna är ”skevade” och vridna för att ge dem en varierad och egen identitet."

Är inte så jätteförtjust i den här (något överdrivna) vurmen för svenskt falurött och man kanske inte behöver ploja till det just så här men hellre det här än den nuvarande P-platsen!

Egentligen läge att fortsätta med hur Barnängen (inte "Sofia" SL -följ vedertagna namn!) är lite av limboland mellan den gamla stenstaden i (det riktiga) Sofia och de nya bostäderna längs Norra Hammarbyhamnen, som inte heller de sjuder av något utåtvänt "liv" utan mest är en sovstad för nyrika yuppies där absolut ingenting händer. Kvarteret norr om 2ans ändhållplats (namn: "Barnängen"!) med den gamla tegelfabriken dominerande mot Nackagatan har för övrigt fyllts i med alldeles för låga bostadsrätter som enbart flörtar med det gamla och ursprungliga Barnängsgården från 1761 och den tillhörande gårdsparken söder därom och struntar fullkomligt i någon "sttadsmässighet" med sina tre våningar och uppbrutna huskroppar.

Tillsammans ger hela området från Sofiaskolan vid Bondegatan ner till Barnängen vid Tengdahlsgatan/Barnängsgatan ett splittrat intryck idag. En markant drastisk skillnad sker (2013?) när SL lämnar sin värdefulla och attraktiva "Söderdepå" (som för övrigt är byggd som spårvagnshall och med en (avgasfri) påbyggnad skulle kunna fungera som en sådan igen om inte SL spelat bort korten igen) för byggandet av 800 nya lgh i detta kvarter (kv Persikan) och på den triangulära skräptomten vid bussgarageinfarten i kv Druvan.

Då kommer "gapet" mellan Sofiaskolan vid Bondegatan och N Hammarbyhamnens relativt nya bostadsområde att knytas ihop och ge mer stadskänsla. Men i 60-talsområdet Barnängen med tillhörande onödigt parkeringstorg "har dock ännu inte fått någon markanvisning från staden" !

Jag föreslår att Yimby verkar för bostadshusexploatering på denna tomt (och som sagt behöver vi inte knyta oss till just det här redovisade förslaget!), och för en ytterligare förtätning av Barnängsområdet i syfte att möjliggöra fler nya lgh och för en stadsmässig "läkning" av områdets helhet i riktning klassiska stenstadskvarter.

-Hur känns det här då?
Senast ändrad 4 september 2011 22:26
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Har inte sett mer än den här bilden men visst ser det både kul och stadsmässigt ut i den här vinkeln. Ett niovåningshus av trä, bara en sån sak!

En sak som jag tror kan ställa till det med stadsintegrationen av det här området är arvet efter Lindhagensplanen. Reservatet för Ringvägens förlängning ligger kvar som en våt filt över alla rutnätsambitioner. Ringvägen lär inte bli "färdigbyggd" så det här vägreservatet föreslår jag att YIMBY verkar för att man slutgiltigt släpper.
Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008
Här är länk till Utopia Arkitekters projekt "Söderkåkar" med fler illustrationer:

http://www.utopia.se/projekt/soderkakar/
Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008
Stadsmässigt vid kvartersstadens utkant -Sofiaskolan från Tengdahlsparken alt. den aldrig fullbordade Ringvägen:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.
Nackagatan västerut mot det höga nybyggda huset längs Barnhusgatan med hög förtätningsfaktor:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Fem nybyggda våningar i kvarteret Barnängens norra del mot Nackagatan och tegelfabriken:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.-och högt där Tengdahlsgatan korsar Tegelviksgatan:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.-Men småstadsbebyggelse i kvarteret Barnängens södra del mot Tengdahlsgatan och ändhållplats "Barängen" med mycket låg förtätningsfaktor! Till vänster Barängens gård och bakom bussen ligger tomten Utopia mfl vill bebygga:Känns konstlat lågt på denna del av gatan och hoppas det nu åtminstone går att ha utopier likt Utopia...
Senast ändrad 3 september 2011 23:22
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Utopia är bra! Vi har haft en del kontakt med dem faktiskt.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/
Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008
Ja jag börjar gilla Utopias förslag mer o mer..
Profilbild
Per Elfström
11 Inlägg
Ort: Västerås, Gick med: Maj 2008
Får lov att stämma in i hyllningskören gällande Utopia! Anser dock att deras projekt "Birger Jarl" ( om det nu skulle bli av någongång ) slår det mesta.
__________________
http://chiefrockablog.blogspot.com/
Erik Tysk
98 Inlägg
Ort: Bangkok, Gick med: Mars 2009
Jag skulle gärna se så gott som samtliga av Utopias projekt bli verklighet! Tyvärr lär väl det vara för bra för att vara sant dock...

 > Städer
Förtätning i Barnängen m m

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter