Utskrift från www.yimby.se
....

"1980-talshus rivs i City"

Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008


"Samtidigt ska en gång öppnas mellan Mäster Samuelsgatan och Hamngatan genom att den befintliga Mellangatan förlängs mot Kungsträdgården." skriver Lars Epstein bl a och på det hela taget tycker jag det verkar lyckat, ingen brist på stdsmässighet precis!

DN: http://www.dn.se/blogg/epstein/2011/09/20/1980-talshus-rivs-i-city/
Harald Frostvide
17 Inlägg
Ort: 15, Gick med: Maj 2011
Par detaljer som bekymrar mig dock.
1) "Enhetlig fasad" är enligt mig inte en USP. Svensk arkitektur har gott om enhetliga fasader och de representerar undantagslöst en arkitekturstil och stadsidé som säker fler med mig längtar bort från.
2) Dörrarna till transformatorstationen tas bort. Dumt. De dörrarna är kanske det nuvarande husets enda förmildrande omständighet. att hitta ett sätt att bevara dem skulle också ge ett nytt hus en återkoppling till tidigare inkarnation vilket är (om du frågar mig) ett tänk som fler ombyggnader skulle må bra av.
3) Återigen bygger man enligt modell "den svenska trappstegspyramiden" Går det verkligen inte att bygga hus i Stockholms innerstad som inte anammar de sämsta aspekterna av svensk stadsplanering och arkitektur? Om ni är så rädda för våningar över 8, dölj dem i någon form av snedtak istället.
Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008
Harald:

Instämmer helt i din kritik och 1 "Enhetlig fasad" finns det så det räcker o blir över i City. Borttagandet av transformatorstationens dörrar är typiskt kulturhistorieförakt om än i liten skala och "den svenska trappstegspyramiden" gör inte intrycket mjukare utan tvärtom. På den första skissen nedan ser huset närmast identiskt ut med det nuvarande och den andra illustrationen gör allt för att undvika några detaljstudier:


"1980-talshus rivs i City"

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter