Utskrift från www.yimby.se
....

Intressant dokumentär från 1974

Pär Widegren
7 Inlägg
Ort: Stockholm (Kristineberg), Gick med: April 2008
Expressen-journalisten Olle Bengtzon, kritiserar i en 36 minuter lång dokumentär tidens storskaliga och dåligt planerade bostadsbyggande.Intressant att se att det fanns människor med en vettig syn på bostadsbyggande även på den tiden.

http://svtplay.se/v/1393131/oppet_arkiv/husesyn_i..
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Det är ju en småstadsidyll han målar upp ("tätt och lågt"). Olle Bengtzons kritik är ju på många sätt relevant och jag gissar att detta var del i den samhällsklimat som ledde till att senare delen av miljonprogrammet bestod av mest småhus och den postmodernism som uppstod i miljonprogrammets efterdyningar. Men våra postmodernistiska förorter (och dit räknar jag även Södra Stationsområdet) lider till stor del av samma problem som de modernistiska förorterna gjorde.

Och de förorter som han målar upp som bra lämnar väldigt mycket övrigt att önska. De parametrar han identifierar är ju tätheten och variation. Men han missar problemen med trafikseparation. Han verkar heller inte se problemen med funktionsuppdelning.

Men framförallt tycker jag att han gör sig skyldig till samma misstag som de modernistiska planerarna. Han antar att tätt och lågt bör vara någon form av mall som passar alla. Men många föredrar storstaden med de möjligheter till acceptans och att, om man så vill, kunna leva anonymt.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008

Intressant dokumentär från 1974

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter