Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

"Hela Sverige borde kulturminnesmärkas som ett designobjekt"

Jörgen Sundström
66 Inlägg
Ort: Stockholm och Malmö, Gick med: Oktober 2008
Det skriver MARGARETA TILLBERG på kulturdebatt i SvD.
http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/utan-perspe..


Utan perspektiv blir föremålen stumma

DEBATT. Hela Sverige är egentligen ett designobjekt. Det var här som idéerna från Bauhaus byggdes, konstaterar Margareta Tillberg, som vill se en ordentlig satsning på designhistoria på universitetsnivå.

10 mars 2012 kl 02:00

Varför finns det inte något nationellt designmuseum i Sverige? Orsaken är enkel. Under ytan finns många olösta problem. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (25/2) tog Ingvar von Malmborg fasta på att det måste ges plats för det unga och det nya. Men det är just här problemet ligger. Hans förslag är bara en variant av de gamla slagorden att vi måste riva och bygga nytt.

Sverige är ett resultat av det moderna projektet. Det unkna och gamla har givit plats för ljust och fräscht. Hela Sverige är egentligen ett designobjekt. Det var här i Sverige som idéerna från Bauhaus byggdes, med hyreshus med kollektiva tvättstugor och standardkök över hela landet. Medan Tyskland rustade för krig.


Hela Sverige borde kulturminnesmärkas som ett designobjekt. Men är detta något våra makthavare bryr sig om? Ointresset, ja nästan fientligheten för historia här i landet är beklämmande. Och därmed är vi fångna i vår egen historia utan redskap att gå vidare.
Utan övergripande perspektiv på vår gemensamma kultur hamnar vi i förenklade synsätt. Föremålen omkring oss förblir osynliga och stumma.

Det vi behöver i Sverige är en ordentlig satsning på designhistoria på universitetsnivå, där design förstås som ett kulturellt fenomen och samhällsaktör.


Ta Saab, till exempel. Visst är Saab en del av bilmärkenas stilhistoria, men Saab är också ett nätverk av tekniska och sociala relationer där politik, ekonomi, makt och ideologi ingår. Men också ett bilsystem av bensinmackar, trafikljus, väg- och broarkitektur och gerillaodlingar i rondeller. De studenter som vill forska designhistoriskt saknar dock hemvist.

Det lilla som faktiskt forskas om design i Sverige handlar mest om att bidra med nytänkande till näringslivet. Det är viktigt, men det räcker inte. I dag finns designhistoria endast som korta översiktskurser som hetsas igenom på de praktiska designutbildningarna. Här har Sverige hamnat ordentligt på efterkälken i internationell jämförelse.

Visst kan design likställas med konst och ställas på piedestal på ett museum. Och visst förtjänar design ett eget museum bakom Nationalmuseum. Men utan det arbete som krävs för att ta fram föremålens berättelser representerar de ingenting annat än stumma ytor och ytlighet.


Ett centrum för designhistoria kan bidra med lösningen. Kunskap om släkten och den egna historien ger en trygg identitet och råg i ryggen. Det vet varenda en som står i adelskalendern. Vågar någon satsa?

MARGARETA TILLBERG är docent och undervisar i designens kulturhistoria vid Linnéuniversitetet och forskar vid Södertörns högskola.


"Hela Sverige borde kulturminnesmärkas som ett designobjekt"
Som ett enda stort Skansen 2.0?
Senast ändrad 10 mars 2012 21:11
Profilbild
Rasmus Öhrstig Bratt
533 Inlägg
Ort: Linköping, Gick med: Augusti 2008
Okej, men det där är bara ett retoriskt grepp. Det är inget att ta fasta på. Det handlar inte om stadsplanering. Artikeln handlar om att hon vill ha ett svenskt designhistoriskt museum.
__________________
Jörgen Sundström
66 Inlägg
Ort: Stockholm och Malmö, Gick med: Oktober 2008

Visst, artikeln handlar om att hon vill ha ett svenskt designhistoriskt museum. Men stadsbyggnad tas även upp:

Sverige är ett resultat av det moderna projektet. Det unkna och gamla har givit plats för ljust och fräscht. Hela Sverige är egentligen ett designobjekt. Det var här i Sverige som idéerna från Bauhaus byggdes, med hyreshus med kollektiva tvättstugor och standardkök över hela landet. Medan Tyskland rustade för krig.
Hela Sverige borde kulturminnesmärkas som ett designobjekt.
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Det är ju historielöst att bara se på en punkt historien/utvecklingen och bestämma sig för att det är just då som historien/utvecklingen ska frysas.

Man man kunde lika gärna få för sig att frysa den 1925. Då hade vi i Sverige till stor del sluppit oket modernismen fört med sig.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Jerker Söderlind har också pekat på det självmotsägande i hela grejen - modernisterna var ju själva inga vänner av bevarande, de gillade det tillfälliga, det provisoriska, som kunde se helt annorlunda ut i morgon. Och att då bevara deras som provisoriska betraktade skapelser är ju egentligen att underkänna den idé det hela byggde på.

Det blir lite som hopen som lyssnar på Brians predikan om att de måste vara människor och sluta tro på profeter, med modernisterna i Brians roll och bevararna i hopens.

 > Allmänt
"Hela Sverige borde kulturminnesmärkas som ett designobjekt"

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter