Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

Nimby-partier

Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
I många kommuner finns politiska partier som gör motstånd mot det mesta byggande. I vissa fall är det etablerade partier (Folkpartiet i Stockholm), i andra fall lokala partier (Lidingöpartiet). http://www.lidingopartiet.se/2010/index.php

Hur påverkas debatten, och den politiska processen, av att sådana partier finns?

Hur kan man bemöta dem på ett seriöst sätt?
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Jag vet inte hur den påverkas men jag tror det råder en viss töntstämpel över dessa partier. Tillhåll för diverse rättshaverister.

Sättet att bemöta dem är att tvinga dem att vara konstruktiva. Säger de nej till ett projekt så får de komma med ett, inom kommunen, rimligt alternativ. Gör det inte det så handlar det om att de försummar vissas behov och då framstår de inte som ansvarstagande. Om de i så fall ändå framstår som ansvarstagande i väljarnas ögon så är det helt enkelt väljarna det är fel på.

Folk från dessa partier är ofta flitiga insändarskribenter i lokaltidningen. Det gäller att de som är för något visar det och bemöter de även på detta forum och klär av deras argument (dvs om det är dåliga argument).
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Man får helt enkelt bemöta dem som man alltid har bemött konservativa nejsägare vars nejsägeri bara beror på rädsla för förändringar.

Alltså en kombination:
- vinna över de som kan vinnas över på att poängtera hur mycket bättre allt blir för dem med de förändringar vi vill ha
- mobilisera dem som faktiskt vinner på det vi föreslår, och som är medvetna om detta
- hänga ut återstoden åt löjet.

Samtidigt ska vi veta att mycket nimbyism helt enkelt beror på att många av de projekt som har lanserats åtminstone sen 60-talet och framåt har varit så totalt känslolösa och uteslutande formade utifrån kortsiktigt profitintresse, i kombination med elitistisk modernistisk formgivning. Varför byggbolagen fortsätter denna tradition är något av en gåta.

Hade en längre diskussion med en av Weidekkes chefer för några veckor sen där han bekymrat medgav att det var på det viset och att det skapar mycket motstånd mot projekt, som resulterar i politiska besvär som kostar Weidekke pengar. Ändå visste han inte vad man skulle göra åt det. Lite vagt efterlyste han arkitektoniska pärlor, men då jag framhöll att det kanske räckte med att studera vad folk gillade och kopiera detta såg han bara betryckt ut.

Naturligtvis handlar det inte bara om formgivning utan också om att man i många fall tar bort något (t.ex. en skogsdunge) och vill ersätta det av "more of the same". Det handlar alltför sällan om att lägga till något som saknas på platsen. Vi får helt enkelt vara bättre på att föreslå sånt som inte bara är förbättringar för Storstockholm som helhet (tätare och närmare stad) utan också är en förbättring lokalt.
Senast ändrad 30 mars 2012 20:19

 > Allmänt
Nimby-partier

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8643 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter