Ett annat exempel var den plan i Bredäng som vi
nyligen skickade in ett yttrande om.
Vi borde formulera något offentligt om detta.
En sak jag skulle vilja betona är att de som inspirerade den stadsbyggnadsmodell som slaviskt har följts i Stockholm mellan ca 1935 och 1980 själva skulle ha fnyst åt stadsbyggnadskontoret. De betraktade byggnader från uteslutande praktiskt synvinkel och hade inget till övers för bevarande för bevarandets skull. "Huset, möbeln, dricksglaset må gärna vara en förbrukningsartikel, som utan saknad förstöres efter en kortare eller längre tids tjänst", som det står i Acceptera. Eller Uno Åhréns ”Stadsbyggnadskonstnären lägger huvudet på sned och modellerar med gaturum och fonder och hela den artistiska attiraljen precis som om stadsbyggandet vore 90% fri konst, då det i stället är 90% teknik. Staden är inte en skulptur som vi händelsevis får gå omkring i, utan en apparat, organiserad för att på bästa sätt motsvara vårt livsbehov.”
Litegrann blir Stadsbyggnadskontorets vördnad för gammal funktionalistarkitektur som folkmassan i Life of Brian. Brian försöker desperat få folk att tänka själva men folkmassan är bara intresserad av att beundra Brian, eller i brist på honom hans tappade sandal.
Inget ont i att motverka rivning av hus. Jag är inte överens med Accepteras författare i detta. Hus är en resurs som helst bör brukas, inte demoleras och ersättas med andra hus enligt de kriterier som
gäller idag enligt SvD. Om det är något det finns gott om i Stockholm, så är det plats att bygga nytt på, utan att behöva riva.
Men det är ju inte detta Stadsbyggnadskontoret gör, de försöker
hindra all nybebyggelse som inte ser ut precis som den gamla bebyggelsen. De vill främja enfald. De vill frysa utvecklingen till nu, eller i Bredängs fall till 1962.
Det ligger något mycket märkligt i att inte bara bevara hus som är gjorda för att "utan saknad förstör[a]s efter en kortare eller längre tids tjänst" utan också vilja göra dessa tillfälligheter till estetiska reservat med makt över sin omgivning till evärdlig tid.
Ändå torde det vara helt klart att det som oftast behövs, inte minst för att förverkliga översiktsplanens vision om kortare avstånd, just är något
nytt och annorlunda; det är bara sånt som kan erbjuda de som bor i en stadsdel något de inte redan har.
PS. Vad står det i Stadsbyggnadsordningen, Niklas? Jag har inte tillträde dit.
Senast ändrad 19 januari 2014 11:56