Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

Innergårdar som egen tomt

Nicklas Hultgren
12 Inlägg
Ort: Stockholm (Södermalm), Gick med: Januari 2009
Vad tror ni om att man skapar kvarter där innergårdarna utgör en egen tomt? Dom skulle kunna ägas exempelvis av kommunen och användas till att bygga garage eller simhallar eller vad nu kommunen kan tänkas vilja ha. (Inget hindrar emellertid att dom är privata). En fördel med att bygga garage fristående från dom andra fastigheterna är att man slipper hela problemet med att varje fastighet måste byggas med hänsyn till ett visst parkeringstal. Kommunen skulle helt enkelt bygga så många garage dom ansåg behövas i en viss stadsdel. Vidare skulle all kommunal service kunna vara helt integrerad i ett rutnätssystem.

För övrigt är ju innergårdar sorgligt underutnyttjade. Vissa föreningar har ju använt dom på ett vettigt sätt och gjort ordning till medlemmarnas glädje, men många är ju bara ovårdade gräsmattor eller asfaltsplättar utan särskild funktion eller estetik.

Innergårdarna skulle kunna bebyggas några våningar, vilket skulle medföra att det som byggs ut mot gatan upp till samma nivå bara skulle få fönster mot gatan och inte in mot gården. Därför borde inga bostäder byggas förrän dom kom i nivå med innergården. Dom första våningarna skulle passa bra för lokaler och kontor mot gatan.

Vad tycker ni?
Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Innergårdar är ofta en tillgång, men kanske inte borde byggas överallt till varje pris.

Till viss del är det en kostnadsfråga. Det billigaste sättet att bygga ett kvarter med innergård, är att bygga två funkislängor bredvid varandra med staket emellan. Att bygga ett slutet kvarter är mer arkitektoniskt invecklat, och att bygga ett innergårdsdäck ovanpå inredda våningar är ännu svårare och dyrare.

Innergårdar fungerar också som köldhål, och är därför mest lämpliga i varmare klimat där solen står högt.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Profilbild
Harald Enoksson
104 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: November 2011
Jag har tänkt detsamma faktiskt!
Men det kanske är knepigt att bygga utan att det blir fuktskador på betongen under de boendes gräsmatta?
I vilket fall så kanske den extra kostnaden uppvägas av extra hyresintäkter av källarborna, om läget är tillräckligt bra?
En fråga som infinner sig: vad är proportionen lokaler/lägenheter i staden som helhet, i kvm räknat? Jag menar, hur många våningar måste det vara i ett hus med två lager lokaler i botten för att "nettoeffekten" gentemot grannskapet ska vara noll? Inte för att det är en viktig poäng - alla hus ska ju inte bli likadana - men det är intressant att veta. Spontant känns det som att huset måste bli ganska högt i så fall.
Senast ändrad 26 juni 2012 23:11
Profilbild
Harald Enoksson
104 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: November 2011
En annan idé, som säkert prövas nånstans: kan man ha två innergårdar på varandra?

Den övre innergården har ett hål i sig med staket runtom, som spottkoppen på centralstationen. På den nedre gården utnyttjar man det ljus som letar sig ner med smarta materialval eller nåt. Det kan förstås bli superdeppigt där nere, men kanske lyxigt och magiskt också?
Nicklas Hultgren
12 Inlägg
Ort: Stockholm (Södermalm), Gick med: Januari 2009
Tore,

Jag inser att det är billigare att bygga på vissa sätt än på andra och att det mervärde för staden som helhet som skapas när man bygger attraktivt inte syns i byggbolages kalkyler. Detta är ju ett av dom stora problemen med den nuvarande politiken. Utgångspunkten för mitt resonemang är att utrymmet är dyrt och att man måste försöka utnyttja det så bra som möjligt. Använder man innergårdarna i ett attraktivt område till någon vettig verksamhet borde det uppväga eventuella fördyringar som skapas av krångligare byggsätt. Bygger man garage eller simhall som i mitt exempel får man ju naturligtvis ta betalt av användarna för att betala för bygget.

 > Allmänt
Innergårdar som egen tomt

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter