Utskrift från www.yimby.se
....

 > Städer

Yimby Småland?

Profilbild
Emanuel Alfredsson
696 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: September 2010
Ja, en Yimby för Jönköping/Växjö/Kalmar är också rättfärdigat. Halva min släkt kommer därifrån, bl.a en viss Vilhelm Moberg.
David Magnusson
37 Inlägg
Ort: Lund, Gick med: Februari 2009
Småland är en ganska svår uppdelning, i administrativ mening har det aldrig funnits något enat Småland (tre län, en period fyra landsting, två och tidigare tre kyrkstift m.m.). Själv har jag släkt från Vimmerby och det jag kan säga är att sedan drygt en generation tillbaka, ungefär samtidigt som universitetet i Linköping öppnade, har den delen av Småland (Vimmerby/Västerviks kommuner ungefär) blivit mer och mer till en del av Linköpings omland, det är dit man åker och handlar om det ska handlas större kapitalvaror liksom många flyttar dit för att plugga vidare. Hade Astrid Lindgren fötts idag hade Emil i Lönneberga fått berättas på östgötska.


Bortsett från det så är det ändå ett fantastiskt landskap och även stadsmässigt finns det gott om föredömen (Eksjö, denna gamla trästad med ca 10 000 invånare, har exv. en fristående bokhandel vilket är smått unikt i Sverige år 2013 och där handlar man fortfarande inne i stan och inte i något industriområde) som skräckexempel (Växjös stadskärna som till 80% byggts efter 1960, samtidigt som allt nytt byggts i enklaver medan stadshandeln flyttat till Samarkand och Norremarks industriområden). Kalmar är föralldel ett exempel på en relativt bra stadsplanering i modern tid men centrumhandeln har tyvärr tappat på alla köpladebyggen och att man flyttade fotbollslaget från Fredriksskans till ett industriområde.


Vad jag tror man främst skulle kunna rikta sig in på vore idéer hur man ska göra med alla de städer och större samhällen som vuxit upp från industrialiseringen på 1800-talet och framåt (Värnamo, Alvesta, Nässjö, Oskarshamn, Vetlanda, Ljungby, Sävsjö, Nybro med många flera). Dels för att det är orter där man i princip fritt skulle kunna experimentera kring arkitekturen utan att det störde såvärst många andra byggnader, dels därför att det är i den typen av städer och tätorter som ungefär hälften av alla smålänningar bor i och som generellt är mest påverkade av modernismen då storhetstiden sammanföll med modernismens glansdagar. Med andra ord lämnar det fältet öppet för helt nya infallsvinklar och egentligen väldigt lite NIMBY:ande bland folk flest eftersom självbilden av den egna orten är den att det inte finns några värdefulla siktlinjer att försvara.

 > Städer
Yimby Småland?

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter