Utskrift från www.yimby.se
....

Argument för att riva slussen

Sofia Buhrgard
159 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2012
Nu i julhelgen träffade jag lite släktingar som jag fick veta är väldigt mycket för att bevara Slussen och vi hade lite diskussioner om detta. Jag blev lite irriterad på mig själv för att jag inte hade fler argument för att riva. Jag har alltid sett det som självklart att Slussen kan bli mycket bättre än den är idag och alla på min utbildning i stadsplanering håller med, lärare och elever. Däremot var det svårt för mig att förklara detta för en oinsatt och det blev mest subjektiva argument att den är ful och anpassad huvudsakligen för biltrafik. Är det någon som har tips på fler enkla argument som jag kan ta till nästa gång?
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Det enklaste argumentet är ju att den blir lika dyr att renovera som att bygga ny. Och då kan man ju bygga något nytt som ger mer plats för något annat än bilar.
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Det enklaste argumentet för just rivning är väl att t o m bevararna medger att anläggningen är i så dåligt skick att den måste rivas. Det bevararna vill är att bygga upp en identisk kopia igen, och det blir i och för sig säkert något billigare än Nya Slussen eftersom mängden överdäckningar är mindre, men som Jan påpekar, varför ska man inte ta chansen att byta ut anläggningen mot något som är mer för människor och mindre för bilar, nu när trafiken har gått ner till ca 1/3 av vad den byggdes för.
Senast ändrad 27 december 2012 16:23
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007

Argument för att riva slussen

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter