Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

Hur är det med gröna fasader?

Sofia Buhrgard
159 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2012
Jag och en kurskamrat diskuterade gröna fasader häromdagen. Vi tycker båda att det verkar vara ett mycket bra sätt att få in grönska i stadsmiljön. Vi undrade dock varför det inte verkar vara så särskilt populärt att ordna dessa gröna fasader. Man ser ibland exempel på inovativa byggnader eller nya projekt men det måste väl gå lika bra att spänna upp ett nät på gaveln av ett funkishus och plantera lite murgröna som får växa uppåt längs väggen.

Så hur kommer det sig att gröna fasader bara verkar planeras för nya, dyra byggnader? Kanske kräver den kostsamt underhåll med rensning och borttagning av döda växter. Eller är det att växternas rötter kan skada husgrunden?
Är det någon som har koll på nackdelarna?
Senast ändrad 10 februari 2013 18:08
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Det kanske bara är så att moderna hus har fasader som med sin blotta fulhet dödar allt levande. Så var det visst med Arkitekturhögskolan i alla fall, som man förgäves har försökt få den planerade murgrönan att växa på nu i en halv mansålder.
Sofia Buhrgard
159 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2012
Herbert Tingesten skrev:

Det kanske bara är så att moderna hus har fasader som med sin blotta fulhet dödar allt levande. Så var det visst med Arkitekturhögskolan i alla fall, som man förgäves har försökt få den planerade murgrönan att växa på nu i en halv mansålder.


Haha det är sant. Här är en bild på den sparsamma växtligheten.
Profilbild
Robin Andersson
238 Inlägg
Ort: Stockholm/Linköping, Gick med: Juli 2008
De flesta moderna fasader för "dussinbyggnader" är ju konstruerade på ett sätt som inte riktigt gillar infästningar. Med andra ord, kanske beroende på kostnader?

Men så är ju fasadväxter ett sätt att både absorbera buller, partiklar och att minska koldioxidmängden lokalt. Så det är ju bra ur miljösynpunkt.

Sen finns det teorier om att vi "behöver grönska" runt omkring oss för att må bättre. Jag är personligen tveksam till att vi behöver grönska <i>på det sättet</i>. Jag tror mer att vi behöver en mer småskalig och nära växtlighet. Alltså grönska som vi kan ta på och "känna" med fler sinnen än med synen.

 > Allmänt
Hur är det med gröna fasader?

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter