Utskrift från www.yimby.se
....

 > Städer

Kungälv

Profilbild
Hans H
193 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2009
Jo, Kungälv har börjat skapa en liten liten innerstad, vilket är härligt. Just detta området ligger nog lite för avsides för att få riktigt livligt stadsliv, men ger i alla fall en möjlighet att bo nära centrum och att få lite service och affärer i närheten av där man bor, vilket det är väldigt få som har idag i Kungälv.

En intressant sak med Kungälv är att staden är så extrem i stadsplaneringen. Staden består i princip av ett halvdussin sovområden, som var och ett är större än hela innerstaden till befolkning, men som saknar det mesta i serviceväg eftersom de är byggda i förortsstil. Och i ena änden av staden finns sedan centrum, som ligger mitt i ett villaområde, där det längs med centrumvägen finns lite två och trevåningsfastigheter med några lokaler i botten. Förmodligen ett resultat av att man kramat det pitoreska och småskaliga till döds och vägrat att utveckla den äldre centrumbebyggelse och förtäta centralt.
Senast ändrad 26 maj 2009 21:15
Nicholas Lusack
4 Inlägg
Ort: Floda, Gick med: Juli 2008
Bra initiativ att ta upp Kungälv som exempel på "Urbanisering på landet". Denna satelitkommun verkar ha fattat poängen och tagit till sig av medborgarnas åsikter bl.a genom en sk "Charette". Återstår att se hur det blir i verkligheten men konceptet är bra med kvartersstruktur innanför den bullerskyddande handelsplatsen mot E6. Kungälvs stora problem är ju som nämnt att ett av det mest centrala området i staden tas upp av ett villaområde. Det innebär att staden är "dömd" att för alltid ha ett långsträckt centrum runt denna villaö.
Profilbild
Olle Jansson
155 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: December 2009
Nicholas Lusack skrev:

Kungälvs stora problem är ju som nämnt att ett av det mest centrala området i staden tas upp av ett villaområde. Det innebär att staden är "dömd" att för alltid ha ett långsträckt centrum runt denna villaö.

Nu vet vi ju att detta under rådande regleringar och normer är stört omöjligt men med en annan stadsplaneringstradition skulle ju centralt belägna villaområden på lite sikt kunna omvandlas till en innerstad genom att villatomter bebyggs med mer urban bebyggelse, såsom exempelvis stadsradhus, och därefter hus med såväl lokaler som kontor. Så som skett många gånger förrut. Men det är ju som sagt fullständigt omöjligt i Sverige idag.
Nicholas Lusack
4 Inlägg
Ort: Floda, Gick med: Juli 2008
Skön läsning i Metro idag om hur Kungsbacka har en vision för 2010: "Vi ska bygga tätare, mer stadslikt och högre än tidigare". E de med i Yimby allihopa på sbk i Kungsbacka? Jag finner inga ord men en liten tår rullar nerför min kind, bravo Kungsbacka!
Profilbild
Krister Malmqvist
228 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Februari 2010
Denna tråd handlar om Kungälv men eftersom jag känner Kungsbacka bättre vill ja lämna följande kommentar:

Kungsmässan i Kba ligger mycket centralt och har blivit en succé vad gäller butiksetablering. Detta har orsakat en nedgång för gamla centrum som bara ligger några hundra meter från Kungsmässans södra entré. Nu försöker man förtäta mellan Kungsmässan och gamla centrum vilket är en bra tanke. Något liknande kunde kanske göras i Kungälv för att få mer liv i centrum.

 > Städer
Kungälv

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter