Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

Insändare om Stuttgart 21

Profilbild
Erik Sandblom
310 Inlägg
, Gick med: Juli 2009
Jag har fått en insändare publicerad i Fria Tidningen!

Mer järnväg, inte mindre
Debatt
REPLIK I Fria Tidningen 13 oktober skrivs att det kontroversiella järnvägsprojektet Stuttgart 21 går ut på att öka tillväxten genom att förbättra snabbtågsförbindelserna. Men det är också tänkt att hundra hektar mark i centrala Stuttgart, som i dag upptas av järnväg, istället ska bebyggas med stad. Att gräva ner tågtrafiken gör att många fler får möjlighet att bo och verka i innerstaden med allt vad det innebär, som minskad energiåtgång för transporter och uppvärmning.

Miljörörelsen har ofta en omotiverad aversion mot järnvägsprojekt. Varken Tyskland eller Sverige har problem med för mycket järnvägsutbyggnad. Problemet är vägutbyggnader. Trots allt tal om miljöbilar sker vägtransporterna nästan uteslutande med fossila bränslen. Föräldrar vill inte låta sina barn gå eller cykla till skolan på grund av den omfattande biltrafiken. Trots detta byggs biltrafiken ut ännu mer. I Tyskland har det byggts tvåtusen kilometer ny motorväg sedan 1995 enligt Wikipedia.

Kombinationen av tätare stadsbyggande, mer järnväg och mer cykling är det enda sättet att minska problemen med massbilism. Stuttgart 21 är ett modernt projekt och det behövs mer sånt, inte mindre.
Erik Sandblom • Cyklist och tågresenär

Läs mer
http://de.wikipedia.org/wiki/Rahmenplan_Stuttgart_21

Här är artikeln jag nämner:
Historisk uppgång för De gröna i Tyskland
De gröna har gått om Socialdemokraterna som Tysklands största oppositionsparti för första gången i historien. Bakom framgångarna ligger såväl en förnyad kärnkraftsdebatt som storstriden om en påkostad järnvägsknutpunkt i Stuttgart.

 > Allmänt
Insändare om Stuttgart 21

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8635 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter