Johannes Westlund skrev:
Din lösning fungerar visserligen, men knappast bra. All spårvägstrafik och all cykeltrafik måste helt utan anledning korsa varann och dessutom måste cykeltrafiken helt plötsligt och helt utan anledning byta sida av kanalen. Från att ha gått på södra sidan hela vägen från Ullevi. Detta eviga sicksackande återfinns i hela cykelnätet. Plötsligt ska man byta sida av vägen, ån eller vad det nu är. Det rör sig inte om så många meter extra men upplevelsen blir ändå att man hela tiden förvisas dit det råkade finnas plats över.
All spårvagnstrafik som går genom Brunnsparken kommer behöva korsa det här cykelstråket på nån punkt oavsett dragning. Antingen blir det på Kvarnbron, Östra Hamngatan, Västra Hamngatan eller Skeppsbron, men det totala antal spårvagnar som korsar cykelbanan blir samma oavsett.
Menar du att det är psykologiskt jobbigt att korsa kanalen även om det inte innebär några extra svängar? Låter som en högst personlig preferens. Jag tror de flesta uppskattar visuell variation och skiftande miljöer längs vägen.
Det låter lite som att det här argumentet har mindre att göra med framkomlighet och mer med nån slags prestige. Att cykeltrafik aldrig ska behöva nöja sig med det som blir över, inte ens när funkar bra. Att spårvagnstrafiken ska dras om bara för att visa att den minsann inte har nån förtur.
Johannes Westlund skrev:
300 meter är alltså precis östra till västra hamngatan, jag utgår ifrån hur det ser ut idag och att det är detta som ska ersättas. Sen får man så klart lägga till förlängningen, men den kostar ju hur som helst. Priset (den lägre gränsen) är beräknat utifrån vad Skånegatans spårväg kostade per meter och i det priset ingick två broar. Så den övre gränsen borde täcka upp för en bro.
Ca 370 meter (inklusive bron) skulle det bli bara för att ersätta det som finns nu, men eftersom förlängningen kommer byggas på Södra Hamngatan så kommer den få byggas om och därmed få bekostas två gånger. Det kunde naturligtvis undvikas om den nuvarande planen stoppas men det är inte troligt.
Ett annat problem är att Norra Hamngatan smalnar av i änden mot Skeppsbron. Tveksamt om det är tillräckligt brett för spårvagnar där.
Johannes Westlund skrev:
Vinsten är framför allt att Brunnsparkens kollektivtrafiknod kommer fokuseras till hörnet östra/norra hamngatan. Där det är nära och lätt att byta. Väljer man att lägga cykelstråket mitt i och istället fokusera spårvägstrafiken till två punkter kommer bytande att oftare få gå den längre sträckan. Dessutom blir det konflikt med cykeltrafiken, när kollektivtrafiksresenärer ska mellan de båda fokuspunkterna. Fördelarna med att lägga kollektivtrafiksnoden fokuserat är uppenbar.
Jag håller med om att vad som funkar bäst för Brunnsparken som kollektivtrafiksnod troligen kommer vara en av de saker som väger tyngst i slutändan. Inte för att kollektivtrafik alltid går före cyklar, utan för att detta är en av de viktigast noderna i hela kollektivtrafiksnätet. Men det är inte självklart att det bästa är att koncentrera en kraftigt trafikerad hållplats på så liten plats som möjligt. Dels blir det ett väldigt tryck på korsningen Norra Hamngatan/Östra Hamngatan. All kollektivtrafik ska gå igenom där samtidigt som alla bytare korsar spåren där. Det blir en större flaskhalseffekt. Dels blir det överhuvudtaget för lite plats för resenärerna. Detta beror till stor del på att perrongerna är så väldigt smala på Norra Hamngatan (vilket också är ett problem i sig). Dessa problem märks av redan idag, men är inte så allvarliga eftersom bara 3 spårvagnslinjer stannar på Norra Hamngatan. Södra Hamngatan funkar bättre som hållplats för att det är bredare perronger, för att själva Brunnsparken kan svälja mycket av myllret i rusningstrafik och för att de bytare som behöver korsa Östra Hamngatan kan göra det där det är mindre konkurrens om utrymmet. Detta är även en tillgänglighetsfråga.
Johannes Westlund skrev:
Då ser det ut som att man hur som hur behöver gräva upp och göra om. Varför inte lägga spår när man ändå är igång? Jag vill också återkomma till detta att det onekligen blir väldigt konstigt att cykelbanan och kollektivtrafiken gör en kringelikrok runt varandra.
De är bara vid hållplatsläget som Norra Hamngatan har problem vad jag vet. Och flyttar man kollektivtrafiken därifrån behövs den inte grävas upp och förstärkas.
Johannes Westlund skrev:
Nackdelen blir ju att kollektivtrafiknoden blir splittrad och att spårvägen och cykelbanan gör en helt omotiverad kringelikrok runt varandra. Varför ska spårvägen plötsligt över kvarnbron och byta sida av kanalen? Det finns ingen som helst rationell anledning till det. Låt spårvägen få vara på norra sidan från Ullevi och hela vägen till skeppsbron istället för att byta sida. Så kan hela södra sidan användas som en sammanhängande länk för andra trafikslag istället för att man ska twista och snurra runt varandra.
Som sagt, cykelstråk och spårvagnsspår kommer korsa varandra oavsett och den enda väg vars slingrighet påverkas något är spårvagnarna till och från Stampgatan (men på sikt kommer mer trafik istället gå Nils Ericssonsgatan). En intressant tanke är att ditt argument även kunde användas för att låta spårvagnarna gå på Ullevigatan och cyklarna på Stampgatan. Det är inget jag förespråkar men det skulle innebära ungefär lika stora ingrepp. Dock skulle hållplatsläget bli sämre vid Centralstationen på ungefär samma sätt som det är sämre på Norra Hamngatan vid Brunnsparken, dvs utrymmesbrist. Här inser man den grundläggande anledningen till att spårvagnarna byter sida av kanalen. Det är för att Drottningtorget ligger norr om kanalen medan Brunnsparken ligger söder om kanalen. Båda behövs som avlastningsytor när det är mycket folk som byter på respektive hållplats.