Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

(Trapp)Uppgångar för bullerskyddade lägenheter

Jens Ekengren
80 Inlägg
Ort: Karlstad, Gick med: November 2009
Jag har en liten dröm om att rita ett helkvartershus på en bit vattensjuk skog precis bredvid en busshållplats. Eftersom två av vägarna som omger tomten är hyfsat hårt trafikerade känns det som att genomgående lägenheter blir ett måste för att kunna bullerskydda lägenheterna på de sidorna. De två andra sidorna vetter mot cykelbanor, så där kanske lägenheter på bara en sida kan vara en möjlighet - om inte annat för att kunna bygga lite mindre lägenheter och därmed få en blandning av större och mindre.

Så, till min fråga: hur kan man planera så att man får in många bullerskyddade lägenheter utan att behöva bygga så många uppgångar? Om jag förstått rätt, måste man installera hiss över ett visst våningsantal, och de bör ju kunna nyttjas av så många som möjligt för att hålla kostnaden nere.

Om man bygger en uppgång i ett innerhörn, kan man bygga tre lägenheter per våningsplan: två genomgående och en hörnlägenhet.

Hur gör man på långsidorna?
Profilbild
Gunnar Einarsson
566 Inlägg
Ort: Göteborg (Kommendantsängen), Gick med: April 2010
Du kan alltid bygga en större gårdsrisalit och placera en mindre lägenhet huvudsakligen i denna. Då blir det tre lägenheter per trappuppgång, två genomgående och en mot den lugna, slutna gården.
Trapphuset som sådant kan exempelvis placeras i skarven mellan risaliten och den vanliga gårdsfasaden med fönster snett åt sidan i halvplan mot gården.
Tricket är relativt vanligt i sekelskiftesbebyggelse. En annan idé är att använda sig av från huvudkroppen utskjutande gårdshus.
Senast ändrad 13 maj 2011 23:01

 > Allmänt
(Trapp)Uppgångar för bullerskyddade lägenheter

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter