Utskrift från www.yimby.se
....

 > Infrastruktur

Hur fungerar maglevtågen?

Josefin Johansson
1 Inlägg
Ort: Helsingborg, Gick med: Maj 2013
Hej, detta är kanske en rätt onödig tråd men jag och några i min klass gör ett projekt arbete om maglevtåg, men vi förstår inte de komplicerade förklaringarna till hur dem faktiskt fungerar. Hade någon kunnat förklara lite enkelt hur de fungerar?
Profilbild
Robin Andersson
238 Inlägg
Ort: Stockholm/Linköping, Gick med: Juli 2008
Rasmus Larsson
108 Inlägg
Ort: Stockholm (Älvsjö), Gick med: Mars 2009
Väldigt enkelt kan man säga så här. Ett vanligt tåg har en elmotor där man med hjälp av magneter som sitter i en cirkel får en axel inuti cirkeln att snurra. Och den axeln driver sen hjulen som driver fram tåget.

I ett maglev tåg har man gjort så att banan och tåget tillsammans är själva elmotorn. Tåget är axeln i elmotorn, men istället för att snurra så dras den längs med banan. Det kallas för linjärmotor eller linjär elmotor eftersom magneterna inte sitter i cirkel utan på rad längs en linje. Som en sidoeffekt pga att magneterna i elmotorn är så starka så får man även tåget att hänga fritt i luften. Det spar en massa energi i höga hastigheter eftersom man slipper den friktion och rullmotstånd som man får med hjul som rullar på en bana.
Profilbild
Patrik Sterky
104 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: September 2008
Se ovan, men att tågen lyfter beror inte på linjärmotorn. På Transrapidtågen (shanghai/tyskland) har man separata magneter som lyfter tåget. I Japan har man supraledande (nedkylda) magneter som tåget svävar på.

Huvudpoängen är inte friktion då luftmotståndet är den klart största motkraften i höga hastigheter, istället är det främst slitage som gör att det inte är möjligt att köra vanliga tåg i den hastigheten dag in ocg dag ut.

 > Infrastruktur
Hur fungerar maglevtågen?

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter