Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

Begränsa möjligheten för grannar att överklaga bygglov och detaljplaner

Arvid Bäärnhielm
67 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: September 2013
Jag har funderat en längre tid på det här med överklaganden på bygglov och detaljplaner ifrån grannar. Jag är inte så väldigt insatt i hur stor del av alla överklaganden som kommer från denna grupp, men jag är införstådd med att den totala mängden övertaganden är väldigt stor och begränsar byggandet i hög grad. I samband med att nya Slussen har gått igenom överklaganden så har det ju dykt upp diskussioner om huruvida överenskommelsen med Atrium Ljungberg och Stockholms Stad skulle kunna anses som muta eller om det var helt ok att göra så. Det jag funderar över är om det inte är ett väldigt bra system ändå, som man borde kunna utveckla. Helt enkelt utveckla ett system som gör att om grannar påverkas negativt ekonomiskt av ett bygglov så skall de ha rätt att utkräva ekonomisk ersättning av de som bygger. I gengäld så skall man begränsa, eller helt ta bort, möjligheten för dem att överklaga. Det är ju förstås en hel del man skulle behöva reglera för att detta skall vara möjligt. Exempelvis så måste det finnas ett bra system för att beräkna den ekonomiska förlusten. Ett sätt skulle ju kunna vara att man kopplar det till taxeringsvärdet och inflationen. Ersättningen skulle då kunna motsvara minskningen i taxeringsvärdet kompenserat för inflationen. Sedan måste man även sätta en tidsgräns för hur långt efter ett bygge som ersättningen skall kunna betalas ut. Andra detaljer man skulle behöva diskutera är om man även skulle kunna vända på det, så att en ökning av taxeringsvärdet för grannarna skulle kunna komma den som bygger till del. En annan sak är också ifall själva byggandet och dess effekter skulle kunna innebära ekonomisk ersättning.

Risker med detta skulle ju förstås vara att man väljer att bygga där det finns få grannar som kan utkräva ekonomisk ersättning. Men fördelarna skulle ju vara att det skulle bli lättare att få börja bygga. Det skulle även få effekten att man blir tvungen att planera byggen utifrån vilken effekt de får på närområdet och inte bara se varje bygge som en sak för sig själv.

Jag hoppas att detta kan sätta igång en diskussion. Jag är helt beredd på att bli sågad vid fotknölarna om ni tycker att det är helt uppåt väggarna galet, men jag hoppas att ni vill säga vad ni tycker och förhoppningsvis komma med förslag på förändringar i det här förslaget.
Senast ändrad 2 oktober 2013 10:58

 > Allmänt
Begränsa möjligheten för grannar att överklaga bygglov och detaljplaner

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter