Utskrift från www.yimby.se
....

Nya Årstafältet

Sida 1 av 8
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Finalisterna i stadens tävling är utsedda. Det har också lagts upp referensobjekt på stadens hemsida.

Observera alltså att detta inte är förslag för årstafältet, utan referensobjekt till andra projekt som byråerna utfört.

Det ser ju inte direkt sådär lysande ut....


Titta. En skog:
Hus i park. Ser "kul" ut från luften, värdelöst ur urban synvinkel:
Hyfsat tätt, men fortfarande totalt uppbruten strösselplanering:
Svårt att få något intryck om denna, ser halvtätt ut iaf:
Urbant? Inte speciellt..

__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 18 juli 2008 12:34
Profilbild
Patric Nilsson
510 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
När jag först såg bilderna på stans sida, blev jag rent förskräckt för jag trodde dessa var förslagen. Lugnade sedan ned mig. ;)

Men efter att ha varit inne på de olika arkitektkontorens sidor är jag åter fylld med förskräckelse.

Detta har nog potentialen att bli ett nytt Norra Stationsförslag och vi vet ju hur dynamiskt och spännande det var, innan vi fixade till det.
__________________
http://news.chictribute.com/#post103
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Nej... Det ser verkligen inte ljust ut. Jag tänkte dra upp en bloggpost om det här framöver faktiskt. Det ser illa ut. Riktigt illa.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/
Profilbild
Gustav Svärd
721 Inlägg
Ort: Stockholm (Bandhagen), Gick med: Oktober 2007
Känns som detta blir något Yimby måste hårdbevaka så det inte rinner ut i sanden och blir ännu ett miljonprogramsområde i ljusgrå puts.
Ser inte ljust ut.
__________________
Medlem sedan starten 2007.
Talesperson för nätverket YIMBY Stockholm
Profilbild
Leonardo Frithunanthz
411 Inlägg
, Gick med: Oktober 2007
Jag håller med er! Det här måste vi hårdbevaka! STENHÅRT!

Vi - storstadens invånare - har inte råd, vare sig socialt, ekologiskt eller ekonomiskt, att låta det här området slaktas till att bli ett till miljonprogramsområde. I så fall föredrar jag att det blir som det är idag, tyvärr.
Senast ändrad 19 juli 2008 02:58
Axel Strandell Erstorp
26 Inlägg
Ort: Tokyo, Japan, Gick med: Januari 2008
usch :< Jag håller med detta måste bevakas ordentligt. Ett sådant viktigt läge och den platsen har ändå potential att bli riktigt bra. Tittar man på platsen på google earth ser förhållandevis liten ut ;o funkis husen kommer ändå rätt tätt inpå. Är det något sagt om vilka marker runt i kring man ska bebygga i projektet? Skulle vilja se en rejäl byggnation på skogsbältet precis vid årstaviken som förenar årsta med hammarbysjöstad. ouff va läckert med lägenheter under skanstulls bron :3
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Jag tycker att vi gör ett efter förslag som koncentrerar sig på en förtätning av områdena runtomkring och även tar en del av Årstafältet, men ändå lämnar kvar en majoritet av fältet. Då har vi mer att hämta. De boende i området vill väldigt gärna ha fältet kvar, och det finns iaf vissa inom nätverket årstafältet som tycker att en förtätning i områdena runt omkring är klart bättre. Detta bör vi ta fasta på då det kan både utveckla årstafältet som nytt stadsparkområde samtidigt som bef områden i årsta vitaliseras och utvecklas.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/
Martin Ek
302 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: April 2008
Är väl det jag spenderat halva natten på... Är borta i morgon på dagen, men pressenterar min vision (som det ju så fint heter) om årsta fältet i morgon kväll. Tycker att jag har lyckats helt okej och att det ser bra ut. Men man får väl se om alla andra håller med mig;)
Senast ändrad 6 augusti 2008 01:49
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Oj! Spännande! :-D
Det ser vi med spänning fram emot!
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/
Martin Ek
302 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: April 2008
Det får bli i morgon istället. Men förvänta er inte för mycket bara...
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Vad hände med Jerker Söderlinds vision Årstad?
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Martin Ek
302 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: April 2008
Årstafältet har i mina ögon kapacitet att bli något riktigt stort. En ordentlig stadspark med hus runt om.


Här har vi då årsta fältet idag:Nedan är en skiss på hur man skulle kunna tänka sig exploateringen av ytorna närmast parken.Jag är medveten om att kvarterens proportioner inte riktigt är verklighetsöverensstämmande. Det är mer en idé om var man kan bygga nytt. Tillsynes tycker jag att man kan riva nuvarande partihallar och postterminal till förmån för bostäder. Den verksamheten bör inte vara mitt i det som ska bli den "förlängda innerstaden". Den delen av södralänken som är ovan jord (vid postterminalen) kan man antingen göra om till aveny (om det finns rum för en rad kvarter till väster om den) eller bygga in i husen. Någon nedsänkning är inte nödvändig. Höjden på husen bör vara i storleksodningen 8 våningar och uppåt. En varierad takhöjd är ett krav. De skogspartier som blir bebygda känns onödiga att spara av två anledningar: 1. det finns en park precis i närheten. 2. Området används som soptipp (jag har själv vari där och plockat skräp). Jag var där och kollade in lit i dag och märkte då att man hade en högre(tillsynes nybyggd) byggnad vid postterminalen. Den skulle kunna sparas och integreras i kvartersstrukturen.

Det blåa som går genom området är tvärbana som känns som det kolektivtrafiksystem (utöver buss) som är enklast att dra genom området. I framtiden skulle jag gärna se en t-banelinje som gick ut till Älvsjö från Gullmarsplan och den skulle då kunna ha en station i området.

Det finns två hus som är inringade i grönt. Alla 8 hus som har samma avlånga form i det området bör höjas i storleksordningen minst 5 våningar.

På den Södra delen av fältet försvinner ett område som i dag tillhör fältet. Dels för att det hade blivit för dyrt att ha med det i den högkvalitativa park som fältet ska bli och dels för att få mer liv (människor) i området. Det är i kvarteren som sticker in i fältet som jag ser att de högsta husen ska uppföras med en höjd av c:a 20 våningar.

I dem västligaste kvarteren ska det förberedas för ytterligare exploatering av partihallar samt på en framtida överdäckning av södralänken.

Själva parken bör vara av klassen välskött. Flertalet anstälda parkskötare är ett måste och jag skulle gärna se att man planterar mycket träd.

Det var det. Har säkert glömt skriva lite saker men ni hajar nog själva poängen.
Senast ändrad 8 augusti 2008 01:59
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Vi kanske borde gå ut med något offentligt, snabbt. Det verkar som om Arbetsgruppen Årstafältet segar och inte kan bli överens internt, jag vet inte. Men Yimby och Alternativ Stad skulle ju kunna gå ut med kravet att tävlingsområdet måste omfatta mycket större område än Årstafältet och rymma möjligheten att fältet blir stadspark för ett tätare Årsta och ett tätare Östberga m.fl.

Det här var vad vi erbjöd Årstafältet att ta ställning till:

Bygg i Årsta istället!

I höst arrangerar Stockholms stad en arkitekttävling för byggande på Årstafältet. Syftet sägs vara att binda ihop stadsdelarna i Enskede. Men av någon anledning går gränsen för arkitekttävlingen där fältet slutar. Någon ihopbindning blir det inte av detta; bara ett nytt Skarpnäck.

Årstafältets framtid har stötts och blötts under decennier och så småningom resulterat i en parkplan.

Nu i höst är det dags igen. Stockholms stad, som har tagit intryck av ett förslag från Handelskammaren, utlyser en arkitekttävling för att bygga hus på alltihop. Syftet sägs vara att binda ihop Årsta och Östberga.

Och visst, det är ett lovvärt syfte. Allt utanför de gamla stadstullarna består idag av småbyar som är sig själva nog. Följden blir att alltför få kan dra nytta av att de faktiskt bor i en miljonstad. Servicenivån lokalt är inte stort bättre än i Ödeshög eller Edsbyn.

De som verkligen vill leva i en storstad försöker därför tränga ihop sig i den gamla innerstan. Och där finns inte plats för alla, så priserna stiger och stiger och bara de resursstarkaste har råd att bo där. Till och med näringslivet drivs ut; därav Handelskammarens bekymmer.

Men om vi vill ha mer stad och binda ihop stadsdelar räcker det inte att bygga ett Skarpnäck på Årstafältet. Hela söder om söder måste omfattas av arkitekttävlingen.

Staden bygger på stråk. Ju längre obrutna stråk av attraktioner desto bättre stad. Låt gärna Årstafältet vara del av ett stråk – men det måste faktiskt börja redan vid Skanstull.

Och staden bygger på täthet. Ju fler människor desto fler attraktioner. Det blir dåliga stråk och dålig sammanbindning om tätheten på människor utanför tullarna bara är en tiondel av tätheten innanför. Det som Stockholms stad vill bygga på Årstafältet kan med fördel byggas i Årsta.

Om en ny innerstadsdel växer fram söder om söder kommer Årstafältet att behövas som stadspark. En Hagapark eller Djurgård eller Central Park söder om centrum. Det blir bättre attraktion än ytterligare ett Skarpnäck.

Så låt gärna Årstafältet vara centrum för arkitekternas bemödanden. Men sätt ingen gräns runt om! Gränser och barriärer är stadens största fiende.

Undertecknat

--

Spinn gärna vidare - man kanske bör slänga in något om att det hittills offentliggjorda ökar misstänksamheten.
Senast ändrad 8 augusti 2008 16:16
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007

Jag tycker att det du skriver låter alldeles lysande Jan!
Vad säger ni andra här i tråden?
Jag kommer ta upp detta internt hos de aktiva medlemmarna i "kärnan" ikväll och se om vi ev vill ha några tillägg och/eller ändringar. Och så då vad ni här i tråden säger förstås.

Men jag tror oerhört mycket på idén. Lyssna på de konstruktiva synpunkterna från de boende i Årsta (men skippa att lyssna på det vanliga nimby-gnället som också finns representerat såklart).

När vi är överens om en text går vi lämpligen gemensamt ut på respektive hemsida + pressrelease.
Jag antar att alternativ stad har möjlighet att skicka ut pressreleaser? Yimby saknar än så länge organisationsnummer (det är på gång) så vi har ingen möjlighet att skicka ut pressreleaser via t.ex. newsdesk i dagsgläget.

Det känns dock viktigt att det tydligt framfår att vi pratar om en förtätning i befintliga årsta, samt en tät stadsbebyggelse runt hela Årstafältet. Detta borde kunna förtydligas i texten. Ev. kan vi också försöka få in en känga till de referensobjekt som presenterats av byråerna som valts, hus i park hela vägen... Och det vill ju ingen ha!
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 8 augusti 2008 16:25
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Bra förstås också om vi kunde ha en enkel skiss på vad vi pratar om...

Martin:
Södra länken skall byggas över (som du föreslår) tycker jag, och så bygger man lokala stadsgator i kvarteren ovanpå istället.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 8 augusti 2008 16:27
Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Jag håller med Jan om att vi bör avvakta med att bebygga Årstafältet, och man i stället bör förtäta Liljeholmen, Årstaberg och Gullmarsplan och integrera dem med innerstaden.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Vi bör förtäta RUNT fältet. Jag gjorde en liten snabbskiss efter att ha konsulterat eniros utsikts-tjänst.
Det finns mycket byggbar yta som synes!Årsta, Österberga och Enskede blir integrerade med varandra. Fältet finns kvar.

Naturligtvis bör också möjligheten att flytta på extremt skrymmande envåningsindustrier/postterminaler o liknande ses över.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 8 augusti 2008 16:51
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Min ursprungliga tanke på "bygg i Årsta" tog fasta på att flera i Årstagruppen uttryckligen sagt sig hellre vilja bo i innerstan men att detta var för dyrt, och att de gärna såg ett mera innerstadslikt Årsta.

Alltså så här nånting. (Hur lägger man in en bild direkt, Anders? Även bildsymbolen i skrivrutan kräver en http-adress när jag försöker den. Går det inte att lägga in direkt?).

Alltså: Hela Årsta förtätas, liksom Östberga och möjligen också andra stadsdelar runt fältet. Man tar inte särskilt mycket av fältet, bara så mycket att man får ordentliga stråk (om man behöver ta något alls, vilket är osäkert). I synnerhet satsar man på de stråk som har markerats, dvs Tvärbanan, Skanstull-Älvsjö, Liljeholmen-Älvsjö och Årstabron-Älvsjö. Samt stråket mellan Älvsjö och en tänkt färja Södersjukhuset-Årsta.

Beträffande pressrelease - nej vi vet inte hur man kommer in på Newsdesk. Å andra sidan har vi adresser till alla medier och en del vänligt sinnade reportrar.
Senast ändrad 8 augusti 2008 17:02
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Jan:
Du måste ange sökvägen till en giltig bildfil (.jpg, .gif eller .png).
Du anger i inmatningsfältet i popuprutan som kommer upp då hela sökvägen till bildfilen ifråga. Alltså:
http://www.server.com/path/to/file.jpg

Du kan alltså inte ladda upp bilder direkt till forumen, bilden måste redan vara uppladdad på nätet någonstans, och så anger du sökvägen till den sedan.
Hur stor bilden är är oviktigt, forumet känner automatiskt av ifall den är för stor och skalar i så fall om den.

Angående förtätningsvisionen du länknade till så köper jag den helt. Det känns dock som att den behöver slipas lite till först, nu är den väldigt översiktlig.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 8 augusti 2008 17:12
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
OK nu har jag tagit mig samman och lagt ut bilderna på en server.

Först en illustration av stråken, som byggs tätt:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Och sen en exemplifiering av stråket mellan Valla torg och Årsta centrum. Rött är förslag till nybyggnad, orange är det som redan finns. Observera att i denna skiss finns tvärspårvägen inte med, den förutsätts grävas ner. Om Årsta blir en innerstadsdel behövs t-bana.


Jag är helt med på att skissen slipas. Den är gjord på en halvtimme och förhoppningsvis blir den bättre om fler tittar på den.

Möjligen kan man lägga in den parkplan som finns över fältet och som bara till en del är förverkligad. Då blir gruppen glad.
Senast ändrad 8 augusti 2008 17:17
Sida 1 av 8

Nya Årstafältet

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter