Utskrift från www.yimby.se
....

 > Infrastruktur
 > Övrigt

Svävare

Christian S
653 Inlägg
, Gick med: November 2012
Blev lite besatt av svävare nyligen, började läsa på hur de fungerar. Nu när man vill ha kollektivtrafik på vatten, så slår det mig att svävare skulle kunna fungera i Stockholm.

Svävare är ju känsliga för hårda vindar och högre vågor, men Stockholm har ju inte öppna hav. Till dess fördel kan de åka över is, och i väldigt grunda vatten, även upp på land. Dessutom kan de hålla hög hastighet. Effekten som lyfter svävaren är relativt energieffektiv, kanske kan de göras eldrivna? Ljudnivån kan vara ett problem, men det verkar aldrig ha varit något man optimerat ned, typ att driva fram dem på vatten med vattenjet istället för blåsa fram med propeller.

De svävare som gick över engelska kanalen slutade visst för att taxfree-försäljningen försvann i och med EU, de slogs inte ut av järnvägstunneln till kontinenten. De största hade 400 passagerare och även ett antal platser för bilar. Men vanligare är väl mindre som håller lika många som en typisk buss.

Finns det några städer som använder svävare i kollektivtrafiken?
Erik Saler
162 Inlägg
Ort: Stockholm (Södermalm), Gick med: Juni 2011
Fördelen med svävare är väl att de kan åka över sandgrund och så vidare utan problem. Medans problemet med dem är att dom låter sjukt mycket?

Vår terräng i Stockholms ytter- och inner-skärgård är ju mer ganska branta rundslipade klippor som en svävare inte kan ta sig upp på eller över än långgrunda sund?

 > Infrastruktur
 > Övrigt
Svävare

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter