Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

En liten hattråd mot suffixet -staden

Profilbild
David Nylund
671 Inlägg
Ort: Stockholm (Liljeholmen), Gick med: April 2013
Just nu filas det på ett remissvar om Barkarbystaden, Järfällas exploatering kring Kyrkbyn och Tingsbyn. Andra nya områden som prompt ska ha påhänget -staden är Hagastaden, Arenastaden och Norra Djurgårdsstaden, och det finns säkert fler. Hagastaden hette i utredningsskedet en stund Karolinerstaden, så mönstret går igen.

Det här är ett ängsligt mäklar- och byråkratspråk vi borde hålla oss för goda för att falla in i. Vi skriver (och säger) -stan kring alla stadsdelar som redan finns (Vasastan, Birkastan, Lärkstan m.fl.), och suffixet -sta har vi också i ännu äldre bildningar, som Huvudsta, Bällsta, Tensta och Kista, även om det förmodligen har annat ursprung.

Nåväl, Hagastan, Arenastan och Barkarbystan (i den mån den sista inte kan nöja sig med att bara vara en by). Kan vi inte skriva så, som vi faktiskt säger och skriver om andra stadsdelar? Och NDS, bara för att det är det sämsta namnet på en ny stadsdel sen Hammarby sjöstad.
Erik Westberg
118 Inlägg
Ort: Järfälla, Gick med: Maj 2009
Nu har jag naturligtvis glömt vem som sa att ett av de klaraste tecknen på att en rörelse ligger i tiden är att även de som inte tillhör den försöker se ut som om de gjorde det. Så att det finns så många ”staden” just nu visar hur allmän insikten har blivit att vi har ett underskott på stadsbyggd. Sedan blir ju då inte alla projekt fungerande blandstad, jag får ofta intryck av ett vilja-men-inte-kunna. Problemet för en nyurbanist är dock att många då förknippar även de misslyckade projekten med oss och använder dem som argument mot att bygga tät blandstad.

Just när det gäller Barkarby så finns ju det stället redan. Nya Barkarby? Norra Barkarby?
Anders Eriksson
73 Inlägg
, Gick med: Januari 2014
Det finns en efterkrigstida användning av ordet stad, som i Salemstaden och Botkyrkastaden, där det verkar ganska klart av avsikten var att poängtera det nya, sammanhållna, separata. Den användningen av "stad" är nog egentligen inte så vanlig - å andra sidan kommer den igen i det något äldre begreppet "förstad". Dvs, oklart om det är stad i någon mening eller snarare motsatsen (villastad).

Idag verkar begreppet användas åtminstone i Stockholm för att poängtera att man eftersträvar just stadsliv. Det är en tacksam benämning eftersom begreppets vaghet medför att det knappast innebär några förpliktelser öht.

 > Allmänt
En liten hattråd mot suffixet -staden

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter