Utskrift från www.yimby.se
....

Projektarbete att planera nya värtan!

Sida 2 av 2
<12
Profilbild
Linda Kummel
82 Inlägg
Ort: Stockholm (Gamla Stan), Gick med: November 2008
Jag ritar översiktsplan i Gis, men det handlar i praktiken inte så mycket om att rita när man är på den nivån, utan det handlar snarare om att räkna (grovt) på ytor och att hitta lämpliga utbyggnadsstrategier för den nivån: knutpunkter, riktningar och sådant.

När du ändå gör ett elevarbete, och inte måste förhålla dig till vad som faktiskt är genomförbart me svenska normer och riktlinjer vill jag tipsa om Loretto och Vauban i Tübingen resp. Freiburg. Riktigt bra områden med hög täthet, bra trafikstrategier, folkliv och framför alt funktionsblandning. Googla lite så hittar du info.
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Axel Strandell Erstorp skrev:

Vad använder ni i yimby för program när ni planerar? Hittade en sida där dem nämnde Autocad, Citycad vilket jag tankar just nu, Sketchup som jag redan har. Men översiktsplanen har jag redan börja nöta i paint xD


De bilder jag har gjort har jag använt photoshop för. Men det är ju inte speciellt lämpligt för 3d-modellering...
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/
Axel Strandell Erstorp
26 Inlägg
Ort: Tokyo, Japan, Gick med: Januari 2008
Jag tänkte göra det lite enkelt för mig, vill ha 300 pers per hektar , då kan jag göra kvarter som är 100x100 meter, få in 300 pers på varje kvarter. Men hur ska jag kunna veta ungefär hur höga hus det bör vara i varje kvarter? T.ex. hur många lägenheter kan det få plats i ett 20 våningshus? Ska väl ha någon sorts våningsstandard, vill inte att alla ska vara lika höga absolut inte, men om ett hus är för lågt för att ge tillräckligt med folk får ett annat vara extra högt osv..
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Tänk på att det kanske ska vara lite mer än 300 pers/ha. De tätaste kvarteren i Stockholm har mer än så.

Om du ska ha med parker bör du nog sikta på 350-400 per/ha gissningsvis.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Axel Strandell Erstorp
26 Inlägg
Ort: Tokyo, Japan, Gick med: Januari 2008
jasså? Jag läste någonstans att det är runt 65 inv per hektar i stockholms innerstad. Läste i samma artikel att en lärare i Hållbar stadsutveckling på Sydneys universitet sa att 300 är en bra norm för en tät stad.
Axel Strandell Erstorp
26 Inlägg
Ort: Tokyo, Japan, Gick med: Januari 2008
Du har ingen länk med bra jämförelser? Jag är ganska dålig på att beräkna ungefär hur mycket folk det kan tänkas bo på en plats, behöver lära mig :>
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008


Siffran 65 /ha räknar in Nationalstadsparken (och eventuellt vattenytor). Om man bara räknar det som vi kan kalla stad tror jag vi hamnar på knappt 150 /ha. En del kvarter i Vasastan (i Matteus - Roslagstull) är dock täta. En anledning är kanske att de saknar parkytor och stor andel bostäder. Andelen smålägenheter tror jag är ganska stor där (till skillnad mot Östermalm som är glesare).

http://www.usk.stockholm.se/arsbok/b039.htm

Ett område har fler än 300 /ha nämligen Roslagstull (9 ha, 2713 inv).

Andra "täta" områden

Södra Station 269
Östra S:t Göran 266
Östra Matteus 242
Östra Katarina 234
Mariatorget 227
Norra Högalid 203
Norra Adolf Fredrik 201

Det är bara Roslagstull som får godkänt . Fast den stadsdelen saknar ju park så jämförelsen blir lite konstig.

Det bör noteras att de områden med högst värden är små (och då är risken större att de inte är representativa för staden i stort).

Jag har inte läst artikeln men jag antar att siffran 300 /ha inkluderar parker. Sålunda bör täthet i själva kvarteren vara högre än 300 / ha.

För att få någon uppfattning i hur många det bor i ett kvarter kan du titta på följande länk

http://www.stockholm.se/Global/Om%20Stockholms%20..

Hoppas att de är till hjälp.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Linda Kummel
82 Inlägg
Ort: Stockholm (Gamla Stan), Gick med: November 2008
Det går att räkna på lite olika sätt för att få fram täthetstal. Använder du ett lägenhetssnitt på 100 kvm kan du räkna fram BTA i ett fiktivt kvarter. 100 kvm är ju ett snitt, men det innebär i princip att du har en blandning av lägenhetstyper där en lgh med 50 kvm oftast är ett singelhushåll och lgh på 150 kvm är en barnfamilj på 4-5 pers. Låt säga då att du har 3 boende per 100 kvm. Det betyder at du behöver ha 100 lgh i ditt exempelkvarter. Skulle du använda dig av ett lägre lägenhetssnitt får du kanske fler lägenheter, men inte nödvändigtvis fler boende.
Nästa steg i täthetsberäkningen, antal lgh/ha, innebär att räkna in fastigheterna (marken) och halva gatan. Då får du fram ett nettotal. Du har ju då klämt in 100 lgh i kvarteret som ju är på en ha, och med halva gatan borträknad är du kanske nere på 90 lgh/ha netto. Går du sedan ytterligare ett steg och räknar in gator, friytor, parker, butiker, närparker, skolor etc som ju har en direkt koppling till boendet får du en lägre siffra, bruttotalet. Beroende på vad som ingår där hamnar du kanske på en täthet på 60 lgh/ha. Hänger du med?
Senast ändrad 9 februari 2009 10:12
Sida 2 av 2
<12

Projektarbete att planera nya värtan!

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter