Utskrift från www.yimby.se
....

 > Städer

Malmö växer

Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Såg följande länk:

http://malmolund.city.se/nyheter/2009/03/03/S_ari..

Visst är det bra att Malmö växer. Man blir dock lite förundrad över tankegångarna att sprida ut staden med mer och mer förorter och därigenom förstöra Sveriges bästa jordbruksmark.

"Det billigaste sättet att bygga ut Malmö är att bara utvidga söderut, på Söderslätt."Malmö ska få 400.000 invånare till 2030 (120.000 fler än idag). Inte ska man behöva bygga en massa förorter för att lyckas med det. Västra hamnområdet är nästan två kvadratkilometer stort. Bygg en riktig tät stadsdel där med 45.000 invånare per ha. Då kan 80.000-90.000 nya invånare bo där (och så kan Torson äntligen få lite sällskap ). Dessutom kan slottsparken få en riktigt fin inramning. Lite fler skyskrapor i området skulle kunna väga upp puttinutt-trenden med radhus i Bo01-området.

Utöver västra hamnen finns det en del industriområden rätt så centralt (Emilstorp, Katrinelund). Detta skulle ge en snyggare inramning till begravningsplatserna.

Med en sådan förtätningsplan skulle man med råge få plats med folkökningen väldigt centralt.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Linda Kummel
82 Inlägg
Ort: Stockholm (Gamla Stan), Gick med: November 2008
Malmös stadsbyggnadskontor skulle anställa en miljöstrateg i höstas, för att arbeta med miljöstrategier för staden som helhet, men med särsklt fokus på de nya utbyggnadsområdena. Av någon anledning blev inte den tjänsten tillsatt, jag vet inte om det var av politiska skäl eller att kommunen backade pga konjunkturläget.
Jörgen Sundström
66 Inlägg
Ort: Stockholm och Malmö, Gick med: Oktober 2008
Enligt City-artikeln som nämns ovan finns det tre alternativ för Malmös utbyggnad:

1. Malmö växer utåt
2. Malmö växer inåt
3. Malmö växer på alla håll

Jag följer ju utvecklingen i Malmö och är faktiskt lite optimistisk där. Mitt intryck är att det finns hyfsat politiskt stöd för en utveckling liknande den i alternativ 2.
Anders LP
426 Inlägg
, Gick med: Mars 2008
Det hjälper väl en hel del att ni har ett kommunalråd som både är civilingenjör och arkitekt(man kan tycka vad man vill om han politiskt, men hans utbildning är nog en fördel i dessa sammanhang) och en stadsarkitekt som ser till att det som byggs integreras i staden med bottenplanslokaler.

Jo, Malmö kommer nog att få den bästa utvecklingen av alla "storstäder" i hela Sverige tror jag, såvida förbättringar uteblir i Stockholm och Göteborg. Däremot skulle det nog kunna bli bättre om man från kommunens sida investerade kraftigt i utbyggd kollektivtrafik, om kringliggande kommuner integrerade sig och om man slutade ge alltför mycket markanspråk till de som inte bygger stad(externkontor, mackar, externhandel mm).

Risken finns ju att om Malmö växer inåt och bostadsbrist uppstår så kan kringliggande kommuner bygga mycket visionslöst hus-i-park.

 > Städer
Malmö växer

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8635 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter