Utskrift från www.yimby.se
....

Hammarbybacken

Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Har Hammarby skidbacke någon framtid? Det sägs att Södra länken har värmt upp området och motat bort snön. Och den globala uppvärmingen kommer ju inte göra saken bättre?

Alternativen skulle i så fall vara plastsnö, exploatering eller förskogning. Med tanke på det svårtillgängliga läget så skulle det nog vara bra att låta backen växa igen. Då får man ett kontinuerligt naturområde, som gör det politiskt möjligt att förtäta i Skärmarbrink och Hammarbyhöjden. Detta görs bäst genom att dra ett nytt rektangulärt vägnät, och bygga ihop de glest liggande skivhusen till kvarter med innergårdar.

Oavsett backens framtida öde, borde staden ge bygglov till en toppstuga med restaurang och bar. Den skulle kunna erbjuda enastående utsikt, och ha kundunderlag året runt - oavsett om skidbacken är igång eller inte. Den skulle också bidra till att länka samman Hammarby sjöstad med Hammarbybacken, och befolka skidbacken under sommarhalvåret.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.

Senast ändrad 20 april 2009 16:42
Profilbild
Magnus Orest
53 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2007
Låter som en skröna det där om uppvärmningen. De har ju haft öppet nästan hela vintern, och det var inte många veckor sedan de stängde för säsongen. Så jag tror nog att Hammarbybacken har en framtid.
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Det skulle kunna bli Stockholms svar på victoria peak, givetvis med skyskrapor alldeles nedanför, och linbana hela vägen upp .

Skulle man inte kunna göra det ännu högre. De nya stadsutvecklignområden lärman ju få ut en massa jordmassor ifrån.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Alf .
288 Inlägg
Ort: Wästra Aros, Gick med: Februari 2009
Det borde gå att glasa in backen och ha snö året runt där inne med pulkaåkning och slalom.
Kanske dyrt men området och backen skulle bli välbesökt året runt.
Profilbild
Mats Åhrman
290 Inlägg
Ort: Solna, Gick med: Mars 2008
bebygg den! skulle bli en underbar förlängning av hammarby sjöstad . .stora högre hus vid foten . . sedan mindre lägre hus ju högre upp man kommer, lite "favela style" och ett stort hotell/restaurang på toppen . .

skidor kan vi åka i fjällen, eller så kan vi öppna ullna backen igen som är både högre och större.
__________________
http://www.gosatta.org
Profilbild
Magnus Orest
53 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2007
Alf, backen används året runt, men till olika aktiviteter. Vintertid åker man lagg om det finns snö, och sommartid är den öppen för cykling (downhill). Kanske skulle området bli välbesökt året om om det glasades in, kanske inte. Brukar inte folk vilja använda den korta svenska sommaren till andra aktiviteter än skidåkning? Därmed blir frågan om det skulle innebära så mycket folk att det bar sig ekonomiskt, för på vintern blir ju anläggningen ändå överflödig. Att man bygger sådana anläggningar i t ex Dubai är en sak. Där är det aldrig vinter, så det är deras enda möjlighet att åka skidor i sitt eget närområde.

Mats, att bygga i Hammarbybacken är ingen bra idé. Dels för att det är en gammal sophög som man inte ska börja gräva i, då kan det börja jäsa i den. Det problemet togs upp redan när det dök upp förslag om att gräva ut backen och bygga en olympisk stadion i den. Och dels för att den ju faktiskt fyller sin funktion som stadsnära skidanläggning. Jo, visst kan man åka skidor i fjällen, men det är kanske inte möjligt för alla? Det vore som att stänga igen de badplatser som finns i stan, eftersom det finns bättre stränder i södra Europa.

Jag tror på Hammarbybacken som den är idag. Skidområde vintertid, och cykel- och vandringsområde under vår och sommar. Terrängen och nivåskillnaden gör att det hur som helst blir väldigt svårt att binda samman det området med sjöstan. Hammarbybacken ligger på den ås som går från Gullmarsplan i väst till Ältavägen (Hästhagen) i öst, och där gränsen mestadels utgörs av ett högt och brant stup. Jag tycker själv att det vore synd att bygga i ett av de få friluftsområden som verkligen fungerar och är välbesökta när resultatet ändå skulle bli gles och splittrad bebyggelse. Det är bättre att satsa på att binda ihop sjöstan med det gamla industriområdet och Gullmarsplan.
Peter D
329 Inlägg
Ort: Stockholm (Söderort), Gick med: September 2008
Jag tycker absolut inte att man ska bebygga backen, men gärna strax intill. Lite hus med alpkänsla bredvis backen vore inte fel.
Profilbild
Alf .
288 Inlägg
Ort: Wästra Aros, Gick med: Februari 2009
Kolla in Bålsta!
Man tror att dom skämtar men det verkar vara allvar.
Hoppas det byggs.

http://svtplay.se/v/2013726/svt_uppland/galet_sto..
Senast ändrad 1 juni 2010 14:07
Profilbild
Leonardo Frithunanthz
411 Inlägg
, Gick med: Oktober 2007
Fantastiskt! Heja Bålsta! Heja Uppland! BYGG, BYGG, BYGG!
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Men hur blir det då med Bålstas silhuett (den riksintressanta!)?
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Hoppas de inte vinklar benen så där. Det ser ut som om ena änden sjunkit ner i marken under sin egen tyngd.
Profilbild
Rasmus Öhrstig Bratt
533 Inlägg
Ort: Linköping, Gick med: Augusti 2008
Häftigt idé. Om det går att en sån backe för 1,5 miljarder så lär det bli ett vinstprojekt ekonomiskt. Bygg en söder om stan också!
__________________

Hammarbybacken

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter