Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt
 > Småhus

Utveckling av villaområden

Sida 2 av 2
<12
Martin Danell
232 Inlägg
Ort: Stockholm (Sofo), Gick med: Augusti 2009
Jovisst, exempel på hur det kan bli finns i Villastaden. Där hade man dock gjort misstaget att inte alls begränsa husens höjd i stadsplanen så karaktären av trädgårdsstad finns ju inte alls kvar. Hade varit skojigt med några villakvarter mitt på Östermalm. Det mina förslag syftar till är att ändå behålla karaktären av trädgårdsstad trots att man "smygförtätar". Jag är medveten om att det ändå inte är helt okontroversiellt finns nog som sagt många Nimbys bland villaägare.
__________________
Jag har en användare hos Yimby för att jag sympatiserar med delar av Yimbys åsikter och tycker om att diskutera stadsplanering.
Martin Danell
232 Inlägg
Ort: Stockholm (Sofo), Gick med: Augusti 2009
Litet förtydligande:
Stadsvillor från sekelskiftet, sådana som fanns i villastaden = tråkigt att man rev.
Typhus från t.ex 70-80-tal = får man gärna riva för min del om ägaren vill det.
__________________
Jag har en användare hos Yimby för att jag sympatiserar med delar av Yimbys åsikter och tycker om att diskutera stadsplanering.
Profilbild
Alf .
288 Inlägg
Ort: Wästra Aros, Gick med: Februari 2009
Det kan verkligen finnas "en mild förtätning av villaområden i Stockholm" !! och jag hoppas att den kan sprida sig till flera centrala villaområden.
För detta kan vara en av de viktigaste lösningarna till bostadsbristen och en tätare mer blandad stad.

Men tyvärr verkar det som om grannarna fått spatt och tycker att det är en fulllständig katastrof som håller på att ske och det blir inte bättre av att SVT fjantar med.


Kolla inslag med arga grannar http://svtplay.se/v/2239703/abc/villaidyllen_hota..
Senast ändrad 6 december 2010 18:46
Oscar B
35 Inlägg
Ort: Stockholm (Södermalm), Gick med: Januari 2009
Om detaljplanen i ett villaområde medger större hus så kommer marknaden, i form av den säljande villaägaren och det köpande byggföretaget, förr eller senare att se till att området förtätas med flerbostadshus. När det blir lönsamt att köpa en dyr villa, riva den och bygga bostadsrätter som man säljer ännu dyrare kommer parterna att göra affär.

Det var ett inslag om detta i ABC för ett par månader sedan. Från typ Mälarhöjden där det inte fanns någon aktuell detaljplan så hade nåt bolag köpt ett par villor, rivit dem och byggt flerfamiljshus (3 våningar såg det ut som). Kanske ett bra exempel på gradvis förtätning men grannarna var inte glada (vilket också var inslagets vinkling).
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Oscar B skrev:

Kanske ett bra exempel på gradvis förtätning men grannarna var inte glada (vilket också var inslagets vinkling).


De var väl bara avundsjuka på alla miljonerna...

[/raljerande]

Investeringsaspekten är sannolikt mindre viktig för de boende när det gäller villor än bostadsrätter. Flyttraumat kan iofs alltid lindras genom en saftig rabatt på valfri lägenhet i nybygget så det borde byggbolagen alltid erbjuda.
Martin Kolk
528 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Juli 2010
I Enskededalen/Skapnäck i området som omger Gamla Tyresövägen/Sockenvägen finns det ganska många flerfamiljshus av olika slag här och var i olika stilar och från olika tider bland alla villor. Jag tycker det är ett ovanligt lyckat exempel på hur mycket roligare ett villaområde blir om det inte bara finns villor.

Jag tycker det vore roligt med en mer aktiv politik för att spränga in lite mindre flerfamiljshus av olika slag i villa områden. Det kräver ganska hårda tag mot medelklasspopulism dock...
Marcus Bokvist
615 Inlägg
Ort: Annan, Gick med: Mars 2012
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/sa-orsakar-villastaden-sociala-problem
Profilbild
Robin Andersson
238 Inlägg
Ort: Stockholm/Linköping, Gick med: Juli 2008
Marcus Bokvist skrev:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/sa-orsakar-villastaden-sociala-problem


Ola är som vanligt mycket utförlig i sin beskrivning. Han har naturligtvis helt rätt i den dolda problematiken kring villaförorterna och även om vi på Yimby ständigt försöker lyfta fram dem så kan man nog inte göra det för mycket. Främst inte bland den typen av människor som många av DN:s läsare består av - vanliga stockholmare utan tid eller intresse för stadsbyggnadsfrågor.
Sida 2 av 2
<12

 > Allmänt
 > Småhus
Utveckling av villaområden

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter