Utskrift från www.yimby.se
....

Mötesplatser ska mixa nollåttorna

Profilbild
Johannes Lilleberg
433 Inlägg
Ort: Stockholm (Hägersten), Gick med: Januari 2008
Vad tycker ni om den här artikeln:

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_30029..

Att planera städer så att människor möts är något vi på YIMBY kämpat länge för. Det som man betonar som viktigt i den här artikeln har vi tidigare tagit upp i paneldebatter. Jag tror mycket på att bygga tätare stadsdelar där människor promenerar och möts till fots eller träffas i mötesplatser (möte i bil ger inget) Låt oss bygga fler platser i Stockholm som får människor att mötas!

Vad tycker du?
Senast ändrad 4 juni 2009 21:24
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Håller med!
De mest segregerande områdena kan väl sammanfattas (enligt artikeln) som rikemansområden (villaområden och innerstad) och vissa betongförorter. Vad gäller villaområdena som nämns har jag inte så stort hopp. De ligger för långt ut. Innerstadsdsområdena är väl mer blandade då dessa fungerar som magneter även för dem som bor i förorten. Östermalm kan jag nog ändå betrakta som ett ställe, där jag misstänker inte är lika blandat som exempelvis Södermalm (kan bero på att de närliggande förorterna till Östermalm inte är lika blandade som de till Södermalm).

Vad gäller Södra Järva så finns det en otrolig potential. Området ligger ju precis mitt i stråket mellan Vällingby och Kista. Ändå så är Rinkeby helt separerat från Kista och Bromsten och Tensta. Här krävs sammanbindning helt enkelt. Det måste till något så att de som åker vägen mellan Vällingby och Kista har ärenden i Södra Järva.

Väldigt kul att läsa något sådant. Det ger en ett visst hopp för den här staden .
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Intressant artikel! Boendesegregationen är ett stort problem, men min misstanke är att listan skulle se lite annorlunda ut om man mätte besökarsegregationen. Villaområden kan man anta att det nästan enbart är de boende som besöker, i betongförorten är det kanske lite bättre medan jag (i likhet med niklas) antar att blandstadsområden i centrum har en den största blandningen av besökare (även om områdena samtidigt kan vara segregerade vad gäller boende).

Det vore intressant med undersökningar på det. Segregation ska nog inte bara analyseras utifrån boende, utan även utifrån besökare.
__________________
A house is not only a machine for living in
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008


Bra länk. Trots att Stockholm är en relativt liten storstad: Hur många har egentligen varit runt i de flesta förorter? Inte jag iallafall. Så fort man kommer utanför sin "sektor" är man helt vilse, såvida man inte befinner sig längs något av de stora vägarna eller kollektivtrafikstråken (t-bana). Sett ur ett förortsperspektiv är Stockholm en mycket stor stad. 1,75 miljoner bor i förorter (dvs Storstockholms befolkning utanför innerstaden).

Har jag varit överallt i Stockholms innerstad? Ja, i stort sett! Hade jag besökt de flesta delar av Stockholms innerstad om den varit 3-6 gånger så stor som idag (dvs om vi från 30-talet och framåt byggt kontinuerlig innerstad istället för modernistförorter och överdrivna villamattor)? Ja, troligtvis skulle jag åtminstone varit längs stråk i alla stadsdelar.
__________________
När får vi se Lindhagen II?

Mötesplatser ska mixa nollåttorna

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter