Utskrift från www.yimby.se
....

 > Städer

Kungliga musikhögskolan

Profilbild
Jonas V
51 Inlägg
, Gick med: Februari 2008
Som gammal student där är det för ledsamt att man aldrig hittar en lösning. Bygget skulle stå klart och varit invigt nu, men ännu har inte ett spadtag gjorts för de nya lokalerna.

Problemet är Swartlings ridskola, som är K-märkt sedan 1995.

Vad jag stör mig på är att AIX först ritade ett förslag där ridskolan skulle stå kvar, integrerad med den nya byggnationen. Men detta var tjalla-lala-lala-inte bra, inte bra som Nationalteatern sjöng. Ty:

Ridhuset och stallet, byggda i slutet av 1800-talet, stod under den högsta grad av byggnadsminnesskydd som finns. AIX-arkitekter ritade därför ett nytt förslag på en Musikhögskola där de gamla byggnaderna integrerades. Men i juni år 2006 underkände länsstyrelsen det tänkta bygget. Det ansågs för dominant nära likaledes byggnadsminnesmärkta Stadion som ligger på andra sidan Lidingövägen.


Då ritade man nytt igen, lägre, och då mer skrymmande. Ridhuset måste då tyvärr rivas, och samma länstyrelse upphävde K-märkningen för detta ändamål.

Då tog det hus i helvete. Riksantikvariatet grep in, ivrigt uppbackade av Östermalm Nimby, och lyckades få K-märkningen upphävd. Överklagningscirkusen fortsätter säkert flera år till.

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/musiker-saknar..
__________________
Valfrid
Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Är det inte ganska oerhört att byggnadsminnesmärkningen av Stadion gör att man inte ens får bygga i närheten av det?

Det nämnda hörnet av korsningen Valhallavägen-Lidingövägen utgörs av en stum klippvägg, som inte tillför något som helst till det offentliga rummet.

Och finns det snart något enda skjul i innerstan som inte har någon typ av k-märkning eller blåmärkning?
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.

Senast ändrad 12 augusti 2009 21:18
Martin Danell
232 Inlägg
Ort: Stockholm (Sofo), Gick med: Augusti 2009
Det verkar nästan som att det går troll i det där med Kungliga Musikhögskolan. I början av nittiotalet var det Nacka strand som gällde, sen blev det Konstfacks tidigare lokaler på Valhallavägen etc.

En musikhögskola har delvis en offentlig verksamhet med elevkonserter o dyl, där man vill attrahera en extern publik. Nuvarande byggnader försöker snarare skärma av sig från omvärlden.

Mitt förslag: riv B-huset (det röda huset mot Valhallavägen) och utnyttja även parkiringen bakom det, anlita Frank Gehry för att rita en iögonenfallande byggnad som integrerar stallet och A-huset (det gula huset på baksidan), så att man slipper riva dem.
__________________
Jag har en användare hos Yimby för att jag sympatiserar med delar av Yimbys åsikter och tycker om att diskutera stadsplanering.

 > Städer
Kungliga musikhögskolan

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter