Hur nära ett fjärrvärmeverk kan man egentligen bygga bostäder?
Fortum Värme, som producerar fjärrvärme i Hammarbyverket, oroas av att bostäderna kommer att hamna bara hundra meter från värmeanläggningen.
- Vi finns ju där bland annat för att förse sjöstaden med värme. I dag producerar vi det mesta med hjälp av värmepumpar. Men vi måste hålla öppet för att vi behöver använda andra bränslen i framtiden, säger Åke Pettersson, vd för Fortum Värme.
Här bara ett tio tal meter från värmeverket kommer det nya kvarteret Frediksdal ligga

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.
Kvarteret Fredriksdal ligger mellan Hammarbyverket och Skanstullsbron och ska enligt planerna bli ca 380 bostäder, kontorslokaler samt en bussdepå.
Det är de allt högre elpriserna som gör att Fortum vill hålla öppet för att använda exempelvis biobränslen i Sjöstaden.
På Stockholms stadsbyggnadskontor var förvåningen stor när det visade sig att Fortum hade allvarliga invändningar mot planerna för Hammarby gård.
- De här invändningarna har kommit in väldigt sent i processen. Det är olyckligt att det blivit så här. Speciellt som det handlar om bostäder som ligger väldigt nära i tiden, säger Arne Fredlund, planchef på stadsbyggnadskontoret.
På andra sidan Hammarby sjö ligger redan bostäder ganska nära fjärrvärmeverket. De närmaste bostäderna i Hammarby gård har kommit närmare.
- Det ska byggas en skärm av kontor mellan bostäderna och Hammarbyverket. De byggs så att de till och med skulle klara att vara brandvägg om det tar eld i ett energilager, säger Arne Fredlund.
Stockholms stad och Fortum är överens om säkerhetsavståndet så länge Hammarbyverket eldas med miljövänliga bränslen. Det är om Fortum i framtiden går över till exempelvis flis som avståndet inte kan vara så kort som 100 meter.
- Vi skulle vilja ha ett säkerhetsavstånd på 400 meter, säger Åke Pettersson.
På stadsbyggnadskontoret anser man att det allra bästa vore att flytta Hammarbyverket någonstans där det ligger långt ifrån närmaste bostad. Åke Pettersson håller det inte för otroligt att fjärrvärmeproduktionen i framtiden kommer att vara väldigt annorlunda än i dag.
Arne Fredlund tror inte det är någon större fara.
- Naturgas kan de använda. Det är om de vill börja elda flis eller avfall som avståndet blir ett bekymmer. Och jag tror inte de skulle få tillstånd att elda med flis i Hammarby över huvud taget, säger Arne Fredlund.
Du läser fler nyheter från Hammarby Sjöstad här:
http://www.videologg.se
//Jonny Bothin
Senast ändrad 22 juli 2009 11:10