Martin Danell skrev:
När det gäller väktares befogenheter skiljer sig nog inte dessa mellan privata/kommunalt/statligt ägda gallerior etc. Från offentliga inrättningar får man inte avvisa vem som helst utan anledning, det finns diskrimineringslagar som hindrar sådant. Dessa gäller oavsett om markägandet är privat/statligt/kommunalt.
Exakt. Så här står det i regeringsformen 2 kap §1:
"Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
(...)
4. demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats."
Och så här definieras "allmän plats" i Ordningslagen (1993:1617), första kap §1:
"Med offentlig plats enligt denna lag avses
1. allmänna vägar,
2. gator, vägar, torg, parker och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats och som har upplåtits för sitt ändamål,
3. områden som i detaljplan redovisas som kvartersmark för hamn- verksamhet, om de har upplåtits för detta ändamål och är tillgängliga för allmänheten, samt
4. andra landområden och utrymmen inomhus som stadigvarande används för allmän trafik."
Alltså görs ingen skillnad på om den allmänna platsen ägs av kommunen eller av en privat fastighetsägare. Och i Ordningslagens bestämmelser om vad man har rätt att göra skiljer inte heller mellan kommunala gator och privata.
I fjol kom också en departementsskrivelse om detta som konstaterar rättsläget. Men du har rätt Anders i att vaktbolag och fastighetsägare ibland struntar i lagen och tar sig rättigheter de inte har. Vår erfarenhet i Alternativ Stad är att om man har med sig lagtexten och viftar med den brukar vaktchefen oftast ge med sig. Då visar man nämligen att man inte låter sig tramsas med, och eventuellt kan ställa till besvär för dem.
Senast ändrad 22 september 2009 15:47