Utskrift från www.yimby.se
....

 > Infrastruktur

Utbyggnad av TUB 3: De åttio alternativen

Sida 7 av 20
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Det ska bli kul att se hur dina förslag passar ihop med helt separata ringlinjer, Herbert. Det kanske kommer sedan? Bristen på ringlinjer (och snedlinjer som tangerar tullarna) är ju den största bristen i Stockholms kollektivtrafiksystem.

Särskilt om vi tänker oss att innerstan växer och täcker områden som Liljeholmen, Västra Kungsholmen, Gullarmsplan etc etc blir det behovet alltmer skriande.
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Dan Edholm skrev:

För att avlasta T-centralen bör ringen inte passera där. Istället skiftar man fokus och tillåter andra stationer att utvecklas som bytesstationer. Ringlinjen innebär oftast byte men till skillnad från tvärbanan måste det gå väsentligt snabbare för att få effekt. Tvärbana är bara och nosar på vad den skulle kunna göra även om den är populär. Avlastning är syftet, även om alla vägar bär till T-centralen behöver man inte passera eller byta på T-centralen. Snabbaste vägen från Sjöstaden till Alvik är idag via byte till grön vid Gullmarsplan.

T-ring blir ett måste vad det lider, även om man bygger om T-centralen, anställer inknuffare och fixar ståvagnar så är flödena redan idag max vid rusningstid. Det måste till mer t-bana eller en ordentlig utbyggnad av ytspårväg. Problemet är att många resenärer kommer in via p-tåg eller t-tåg och byter till t-tåg på just t-centralen. P-tåg från Huddinge till centralen och byte till t-bana mot Universitetet kan inte räddas med spårväg. Citybanan lättar upp något men problemet kvarstår att Södra station inte har någon spårbunden kollektivtrafik att byta till, också Odenplan har brister. På Södra station måste vi få till t-bana eller spårväg som kan komma att användas. Odenplan borde ha t-bana mot Norra station/KI/KS, spårväg mot Tekniska Högskolan, och/eller Roslagsbanan.

Värtabanan är ett perfekt lågbudgetkomplement. Varför inte Pendeltåg via gamla stambanan mot Älvsjö. Där finns lite halvring som sammanbinder en del i norr.

Jag skulle gärna se mer spår söderöver, i norr och öst finns redan mycket "villabana". Jag tänker mig en ny högbro mellan Årstabron och Skanstull. Kvarterstrafik för bilar, gc och spår. Kanske spårväg mot Årstafältet och slutdestination Älvsjö?

Visst kommer exploateringsgraden i Värtan bestämmas av trafiken, men risken är stor att det blir som med Norra station, d v s väldigt lite av båda. Risken är också stor att det hela rinner ut i sanden pga hamnen och Norvik i Nynäshamn. Men samma argument finns i Årsta och på Årstafältet. Det saknas en del insikt och jävlar anammma hos planerare som mesar ut viktiga stadsutvidgningar och förtätningar. Det blir alltid svårt att göra om punkthusen till stad.
Jan Wiklund skrev:

Det ska bli kul att se hur dina förslag passar ihop med helt separata ringlinjer, Herbert. Det kanske kommer sedan? Bristen på ringlinjer (och snedlinjer som tangerar tullarna) är ju den största bristen i Stockholms kollektivtrafiksystem.

Särskilt om vi tänker oss att innerstan växer och täcker områden som Liljeholmen, Västra Kungsholmen, Gullarmsplan etc etc blir det behovet alltmer skriande.

Det ligger egentligen utanför trådens tema, men jag har förstås inte kunnat avstå från att spekulera i hur eventuella ringlinjer skulle kunna se ut, så det kommer. Eftersom vi snackar utveckling av TUB 3, som redan går genom innerstan, så är den enda möjligheten att åstadkomma mer perifera ringlinjer av just det råmaterialet att avknoppa dem från utbyggnader av typ Värtastadsgrenen, och då måste de åtminstone initialt passera Centralen. Avlastningseffekten kommer ändå, om ringlinjen bara erbjuder alternativa omstigningsstationer där man kan byta till pendel och andra tub-linjer, som Odenplan och Mariatorget/Södra Station.

Igår tittade vi på kortversionen av Via Värtastaden-ringen, här är den långa varianten:

29. Via Värtastaden-ring, lång version

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Samma som alternativet Via Värtastaden-ring kortversion, med den västra förbindelsen via Essingeöarna. Befintligt men underutnyttjat spårvagnsspår mellan Stora Essingen och Gröndal modifieras för tunnelbanebruk. Även i denna variant kan ett triangelspår byggas om tågvändning vid Stadshagen eller automatiserade tåg inte önskas. En ny bro byggs mellan Stora och Lilla Essingen och en gemensam station förläggs där. Ett liknande arrangemang ger Reimersholme och Gröndal både en gemensam station och en gångförbindelse.

Obs att det går bra att hänga på en Hagsätragren också, så det är inte helt korrekt att ett ringalternativ nödvändigtvis utesluter avlastning av TUB 1. Man skulle då få en ring som trafikeras av tre linjer (plus delvis av Tvärbanan), och samtliga linjer kan köra med femminuterstrafik i alternerande riktningar utan att kapaciteten överskrids.
Senast ändrad 21 december 2009 16:57
Profilbild
Dan Edholm
152 Inlägg
Ort: Huddinge, Gick med: Juni 2008
Herbert.

Det ser ganska bra ut (28). Tror du att du kan hantera förslag som innehåller både utbyggd blå (tub 3) och (tub 4) en ringlinje som inte angör T-centralen. Ringlinjen bör angöra Essingeöarna, Liljeholmen, Årstaberg, Gullmarsplan, kanske Sickla, och ha så mycket kontakt med p-tåg och befintliga t-linjer som möjligt och pendla lite mellan innerstad (tullarna) och närförort (blivande innerstad). Har du idéer på hur delar av Tvärbanan kan konverteras till T-ring?

För blå eller tub 3 vill man nog se kontakt med Södra station på något vis, en eller två stationer på östra södermalm och åtminstone en Nacka-gren. I ditt förslag (28) kan jag t ex tänka mig två stationer mellan Hornstull och Medis: 1: Tanto/Södersjukhuset och 2: Södra station/Medis (med perrong emellan de två för uppgång till båda anslutningarna).
Senast ändrad 21 december 2009 16:50
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Dan Edholm skrev:

Herbert.

Det ser ganska bra ut (29). Tror du att du kan hantera förslag som innehåller både utbyggd blå (tub 3) och (tub 4) en ringlinje som inte angör T-centralen. Ringlinjen bör angöra Essingeöarna, Liljeholmen, Årstaberg, Gullmarsplan, kanske Sickla, och ha så mycket kontakt med p-tåg och befintliga t-linjer som möjligt och pendla lite mellan innerstad (tullarna) och närförort (blivande innerstad). Har du idéer på hur delar av Tvärbanan kan konverteras till T-ring?

Fasen, 29 var det ju och inte 28. Har ändrat i posten ovan.

Har faktiskt gått händelserna lite i förväg och som du föreslår ritat upp en fristående ringlinjevariant, baserad på alternativ 29, som jag postar inom kort. Ett problem är att undvika alltför mycket dubblering av Tvärbanan.

Dan Edholm skrev:

För blå eller tub 3 vill man nog se kontakt med Södra station på något vis, en eller två stationer på östra södermalm och åtminstone en Nacka-gren. I ditt förslag (29) kan jag t ex tänka mig två stationer mellan Hornstull och Medis: 1: Tanto/Södersjukhuset och 2: Södra station/Medis (med perrong emellan de två för uppgång till båda anslutningarna).


Ja, Södra Station-kontakt ger ett alternativ till byte vid T-Centralen och är bra eftersom det avlastar Centralen. När jag har varit tvungen att välja har jag emellertid prioriterat station Folkungagatan. Tanto/SöS är helt klart ett tänkbart alternativ till SöS/Södra Station, men topografin kan ställa till det om man lägger stationen för längt västerut eftersom det är en ganska brant backe där. En kombinerad Medis/Södra Station-station är också en möjlighet men rullbanden blir cirka två kvarter långa i båda ändar.
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Jag gillar det senaste förslaget.

Skulle man kunna tänka sig denna linje som en större kombinerad linje i form av tre överlagrade:

1. Ringlinjen

2. Akalla - (...) - Västra skogen - Hornsberg - (...) - Södra station - Ringvägen/Skanstull - Gullmarsplan - Skärmarbrink - (...) - Skarpnäck

3. Hjulsta - (...) - Västra Skogen - Stadshagen - (...) - Hammarby Sjöstad - Skärmarbrink - Globen - (...) - Hagsätra.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009

Hm, det borde faktiskt finnas plats för en linje till på Skanstullsbron om man utlokaliserar 19. Misstänker att anslutningen till befintligt spår vid Skanstull kan bli en ganska hårig affär med tanke på Söderledstunneln och på hur ytligt banan ligger.Men visst är det tilltalande att behålla den överlägset lättbegripliga stjärnstrukturen.
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Som utlovat, en hastig titt på ett utbyggnadsalternativ som ger oss en fristående ring:

Full ring

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Kan utvecklas från Via Värtastaden-ring lång eller Grönblått Grenbyte 3 + ring. En nordlig sträcka byggs parallellt med TUB 3 genom innerstaden och en ny TUB avskiljs.

Fördelar: Frigör kapacitet på TUB 3 och skapar alternativa resvägar.
Nackdelar: Citykontakten förloras och bl a Nackaborna tvingas byta. Problemet kan delvis avhjälpas genom att alternerande turer körs via TUB 3 till T-Centralen.
Senast ändrad 22 december 2009 18:32
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Är det ett så stort problem om man inte kommer till City utan byte? Om vi tänker oss automatiska tåg på banorna och 2-minuterstrafik förlorar man inte särskilt mycket tid även om man måste byta en gång.

Att bryta Stockholms övercentralisering är ju också ett värde i sig.
Senast ändrad 22 december 2009 20:37
Martin Ek
302 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: April 2008
Jan Wiklund skrev:

Är det ett så stort problem om man inte kommer till City utan byte? Om vi tänker oss automatiska tåg på banorna och 2-minuterstrafik förlorar man inte särskilt mycket tid även om man måste byta en gång.

Att bryta Stockholms övercentralisering är ju också ett värde i sig.


Den där ringen gör dessutom att man från Nacka Strand får runt 10 min till city, istället för de 20 som resa över Söder skulle innebära.

Positivt är att den skapar ordentliga bytescentra, likväl ett på Söder som ett uppe vid Vasastan.

Vad jag eftersöker är att man ger något till Söder-om-Söder, kanske en dubbeldragning mellan Sickla och Essingarna skulle fungera? Den skulle i så fall användas för att koppla ihop alla grenar på gröna och röda linjerna...
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Martin Ek skrev:

Vad jag eftersöker är att man ger något till Söder-om-Söder, kanske en dubbeldragning mellan Sickla och Essingarna skulle fungera? Den skulle i så fall användas för att koppla ihop alla grenar på gröna och röda linjerna...

Här är en variant på Rasmus' förslag med dubbelring:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Baserad på Via Värtastadenring/kort-alternativet. Djurgårdstunneln används även för den gula ringlinjen. Grenar till Orminge och Hagsätra tänks anslutna till den blå ringen medan den gula körs som en renodlad ringlinje.

Nackdelar: Tvärbanan dubbleras mellan Hammarby Sjöstad och Stora Essingen. Ringlinjens station vid Odenplan måste klämmas in mellan den befintliga och pendeltågsstationen. Ropsten blir en djupstation.En separat TUB 4-ringlinje är ett intressant ämne med oändliga variationer, men jag måste tyvärr begränsa utvikningarna från det egentliga trådtemat, utbyggnad av TUB 3. För att återgå till Värtastadengrenalternativet så finns det en variant vi inte har tittat på ännu:
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
30. Lidingöalternativet

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Utveckling av alternativet Värtastadsgrenen. Med denna linjedragning ansluts båda de regioner (Dalénum/Larsberg/Högsätra, Lidingö C/Torsvik) som Lidingö kommun pekat ut som särskilt lämpliga för förtätning. En alternativ dragning är Larsberg-Bodal-Lidingö C. Tunneln under Värtan kan utföras som bergtunnel och station Dalénum blir i såfall en djupstation på ca 50 meter.

Nackagrenen byggs enligt valfritt alternativ.
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
För vi nu samman allt detta så får vi följande:

31. Sexekrad ring

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Kan utvecklas från alternativet Via Värtastaden-ring/lång version. Sex grenlinjer (Hjulsta, Akalla, Lidingö C, Orminge, Hagsätra, Gullmarsplan via Årsta) ansluter till en gemensam ring där varje tur kör ett varv och återvänder till samma slutstation. Med en turtäthet på sex minuter på grenlinjerna fås en turtäthet på två minuter på ringavsnittet. Omstigning till varje annan TUB 3- linje är möjlig på varje punkt i ringen vilket funktionellt gör varje station likvärdig med T-Centralen för dessa sex linjer.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Varannan tur som kommer in på ringen från en av de sex grenlinjerna går motsols, varannan medsols och båda lämnar sedan ringen efter ett fullbordat varv. Till skillnad från traditionella ringlinjer där stockningar är ett problem får man alltså ett system där proppar löser upp sig själva med automatik.

Systemet kan byggas i flera etapper som funktionellt kan stå på egna ben innan ringen är fullbordad, förslagsvis Kungsträdgården - Värtastaden, Värtastaden-Nacka, Nacka - Södra Station osv. Varje gren som ansluts bidrar med ett segment av ringen.

EDIT: Lyckades glömma det röda krysset mellan Gullmarsplan och Globen igen! Speciellt förvirrande med den här bankonfigurationen där det kan se ut som om de två södra grenarna bildar en extra ring. Fixat nu.
Senast ändrad 29 december 2009 14:44
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Eker+ringkonfigurationen ovan kan utföras på ett antal olika sätt, med olika för- och nackdelar. Vi återkommer till det inom kort, men först måste vi återvända en stund till TUB 3-förlängningsprojektets grundalternativ. Det kan vara värt att läsa de här avsnitten igen:

Topografiska realiteter
TunnelkonstruktionsalternativHöjdskillnader med olika tunnelalternativ


32. Nacka Direkt

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.En bergtunnel byggs på 70 meters djup under Saltsjön. Höjdskillnaden gör att minst en station på Söder måste utgå. Alternativt kan en undervattensbro anläggas men höjdskillnaden till Folkungagatan blir fortfarande betydande (se Skippa Slussen-alternativet). En station på Stadsgårdskajen i anslutning till Saltsjöbanans Tegelviksstation är en möjlighet och hamnar i bergtunnelalternativet på ca 55 meters djup. Danvikstorg kan också göras till grenstation, i vilket fall station Sofia utgår och Hammarby Sjöstad flyttas åt nordost.

Fördelar: Två eller tre stationer kortare väg till City.
Nackdelar: Dålig koppling till Södermalm. Sämre omstigningsmöjligheter till TUB 1 och 2 och därmed mindre avlastning av T-Centralen.
Senast ändrad 1 januari 2010 11:20
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Denna linje i sig får dålig koppling. Men om man drar om Saltsjöbanan (uppgraderad till metro) längs med Ringvägen, Zinken, Rådhuset, St Eriksplan och kopplar ihop med en Karolinskagren osv., får man en rad knutpunkter på Söder (vid L Blecktornsparken, Skanstull, S. Station och Zinken)Vad gäller Ringalternativet reagerar jag på de många förgreningarna som ger överbelastning på ringen men dålig turtäthet på ringen. Man borde överväga fyrspår på en sådan ring.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Niklas Öhrström skrev:

Denna linje i sig får dålig koppling. Men om man drar om Saltsjöbanan (uppgraderad till metro) längs med Ringvägen, Zinken, Rådhuset, St Eriksplan och kopplar ihop med en Karolinskagren osv., får man en rad knutpunkter på Söder (vid L Blecktornsparken, Skanstull, S. Station och Zinken)

Det är en tanke. En förlängd version av Saltsjöbanealternativet skulle faktiskt lösa en hel del av problemen med Nacka Direkt-klassen av alternativ. Man skulle fortfarande vara tvungen att byta två gånger för att komma från Nacka eller Hagsätra till t ex Hornstull (mot ursprungsplanens enda byte, vid Slussen), om man nu inte vill sitta kvar till T-Centralen och trängas i trapporna där.


Niklas Öhrström skrev:

Vad gäller Ringalternativet reagerar jag på de många förgreningarna som ger överbelastning på ringen men dålig turtäthet på ringen. Man borde överväga fyrspår på en sådan ring.

Turtätheten på ringen blir 2-minuters om man väljer 6-minuterstrafik på de sex grenarna, alltså fullt kapacitetsutnyttjande utan överbelastning. Det här alternativet har diskuterats ganska ingående på SSS och en brist har påvisats, att stationerna närmast förgreningarna (t ex Nacka Forum om man ska mot Orminge) får maximalt 12-minuterstrafik för "sin" linje. En resstrategi har också föreslagits: om man i samma exempel just missat sitt tåg mot Orminge kan man ta ett annat tåg på vilken som helst av de fem andra linjerna och åka till Nacka Strand, där man har chans att komma med Ormingetåget från andra hållet (det som går medurs i slingan).

(Karta)
Profilbild
Rasmus Öhrstig Bratt
533 Inlägg
Ort: Linköping, Gick med: Augusti 2008
SLs moderna grundalternativ som de tog fram för några år sedan är som en pendeltågslinje från Värmdö/Nacka till innerstan. På gott och ont. Den blir väldigt snabb. SL räknade med en medelhastighet på 50 km/h från Orminge till T-Centralen vilket blir väldigt bra för de som råkar bo nära stationerna. Men det blir bara en station på östra Söder där man behöver två-tre stationer egentligen. Det blir nog bara tre-fyra stationer mellan Söder och Orminge med en sådan linje.

Jag tror att det alternativet skulle behöva kompletteras med en snabbspårväg som går ungefär samma sträckning som tunnelbanan men stannar på fler ställen.
__________________
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Rasmus Öhrstig Bratt skrev:

SLs moderna grundalternativ som de tog fram för några år sedan är som en pendeltågslinje från Värmdö/Nacka till innerstan. På gott och ont. Den blir väldigt snabb. SL räknade med en medelhastighet på 50 km/h från Orminge till T-Centralen vilket blir väldigt bra för de som råkar bo nära stationerna. Men det blir bara en station på östra Söder där man behöver två-tre stationer egentligen. Det blir nog bara tre-fyra stationer mellan Söder och Orminge med en sådan linje.

Jag tror att det alternativet skulle behöva kompletteras med en snabbspårväg som går ungefär samma sträckning som tunnelbanan men stannar på fler ställen.

Har du en länk till det alternativet? Eller är det samma som "Kapacitetsstark kollektivtrafik i Ostsektorn"?

Här är dagens alternativ:

33. Nacka Direkt via Djurgården

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.


En undervattensbro anläggs under Saltsjön över Vasadjupet söder om Beckholmen. Stationerna Djurgården/Skeppsholmen och Hammarby Kanal byggs i betongkonstruktioner under vattnet och får uppgångar i båda ändarna samt gångtunnlar utanför själva stationen som förbinder de båda sidorna. En 300 meters gångtunnel förbinder även Södra station med Mariatorget och en uppgång på den nya stationen placeras mitt i tunneln. Den västra grenen kan förlängas enligt valfritt alternativ.
En omstigningsstation för Tvärbanan och Saltsjöbanan kan byggas i Sickla och båda banorna kan få sin slutstation här.

För- och nackdelar: Som alternativet Nacka Direkt.

Förslaget lanserat av föreningen Stadsgårdens Vänner. Ett argument som framförts för denna dragning är att Saltsjötunneln, en avloppstunnel som går på 50 m djup och mynnar söder om Kastellholmen, skulle omöjliggöra en dragning närmare Skeppsbron. Citytunneln har dock utan problem dragits betydligt närmare denna tunnel (8 m) än någon av de föreslagna TUB 3-tunnlarna.
Senast ändrad 2 januari 2010 21:37
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
34. Nacka direkt Extreme

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Detta alternativ tillåter en bergtunnel på betryggande djup under Saltsjön och ger Nacka direkt förbindelse med T-Centralen. Liksom i övriga Nacka Direkt-alternativ är kontakten med Södermalm dålig. Vi tvingas också välja mellan att ansluta Hagsätragrenen och att ansluta Hammarby Sjöstad/Södermalm (via en omvänd linjedragning med slutstation vid Slussen). Stationer kan eventuellt byggas vid Djurgården/Skeppsholmen och Lugnet.
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008


Om man ska vara petig: Är det inte av anläggningstekniska skäl lättare att lägga sträckningen rakt under Folkungagatan än att dra den snett?

Då skulle man delvis kunna utnyttja det faktum att Folkungagatans avkapade västra del (officiellt kallad Södermalmsalléen) ligger i en grop. Då är det bara att däcka över direkt och dessutom på ett smidigt sätt färdigställa det huvudstråk genom söder som Folkungagatan borde vara.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Niklas Öhrström skrev:Om man ska vara petig: Är det inte av anläggningstekniska skäl lättare att lägga sträckningen rakt under Folkungagatan än att dra den snett?

Då skulle man delvis kunna utnyttja det faktum att Folkungagatans avkapade västra del (officiellt kallad Södermalmsalléen) ligger i en grop. Då är det bara att däcka över direkt och dessutom på ett smidigt sätt färdigställa det huvudstråk genom söder som Folkungagatan borde vara.


Ska först understryka att förslaget inte är mitt utan härstammar från en förening som kallar sig "Stadsgårdens Vänner" så jag tar inget ansvar för den.

Eftersom föreningen önskar en station i Stadsgården (Tegelviken) så är det inte möjligt att låta banan följa Folkungagatan i dess östra del, då skulle man få böja den i 90 graders vinkel. Väster om station Folkungagatan skulle det gå, och det är en rätt smart lösning att som du föreslår cut'n'cover-bygga den längs Södermalmsallén, förutsatt att det finns plats för den att passera över Söderleden och TUB 1. Förslagsställarna önskar dock lägga slutstationen mitt emellan Mariatorget och Södra Station, ca 200 meter norrut, och då måste man ner i djupläge för att komma förbi järnvägstunnlarna. Gissar att man tänker sig Högbergsgatan, det är så nära Mariatorget man kan komma utan att korsa (den ännu mer djupliggande) TUB 2-böjen mellan Mariatorget och Slussen.

Med en dragning som du föreslår, längs Södermalmsallén, blir också den tänkta fortsättningen mot Årstabron oöverträffbart enkel.
Sida 7 av 20

 > Infrastruktur
Utbyggnad av TUB 3: De åttio alternativen

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter