Utskrift från www.yimby.se
....

Konserthuset expanderar.

Profilbild
Jonas V
51 Inlägg
, Gick med: Februari 2008
Konserthuset vill expandera, rapporterar SvD.se.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/konserthuset..

Fyra arkitektbyråer har kommit med förslag:
•White
•Tham & Videgård Hansson
•AIX
•Tengbom

När det gäller denna byggnaden så anser jag det viktigast att den öppnar upp mer publikt, och vidgar sin funktion från att bara vara en plats där man lyssnar på musik. Oslos nya operahus är en god förlaga: den är en mötesplats och ställe där man bara vill hänga. Konserthuset har som bäst sin trappa utanför som mötesplats. Jag har bara tittat som hastigast på bilderna, men jag tycker White har en intressant idé om att expandera söderut från huvudbyggnaden, istället för att bygga på taket. Jag tror att det är lättare för folk (som inte går dit för musiken) att använda en sidobyggnad istället för att generat smyga in i huvudingången och le åt konsertvaktmästarna som trycker programböcker i nyllet på en.
__________________
Valfrid

Senast ändrad 11 december 2009 21:09
Profilbild
Alexander Fredriksson
7 Inlägg
Ort: Karlskrona (Gräsvik), Gick med: November 2008
Tham & Videgård Hansson var intressant tycker jag, resten håller samma låga nivå som vanligt,jag menar hur kan WHITE inte konka?
Profilbild
Jonas V
51 Inlägg
, Gick med: Februari 2008
Jag var inte så förtjust i Tham's förslag. För det första: hur kommer man upp dit? Har man knatat upp för trapporna i konserthuset till 2:a balkong vet man att det tar på krafterna, och ytterligare en trappa efter det...? Hiss finns, men ser ut som man förväntar sig i ett hus byggt på tjugotalet: liten, charmig, och värdelös. Jag är rädd att ingen hittar upp dit, bortsett från de som redan frekventerar konserthuset. I värsta fall blir den lounge som antyds på bilderna musikernas halvprivata after-work bar som man känner sig som en främling i.

För det andra tycker jag det inte var estetiskt tilltalande med en "krona" på det klassicistiska konserthuset. Spektakulärt ja, men konserthuset är redan ett landmärke i Stockholm.

Jag föredrar något av förslagen som ansluter till markplan, gärna med en lounge eller bar som är öppen på andra tider än mellan konserterna (som det tyvärr är brukligt i svenskt konsertliv; konserthuset serverar bara alkohol i pauserna).

Jag lutar nog en aning åt Tengbom. Det kan nog bli bra med en separat ingång till "blackboxen" på Sveavägen. Just den sträckan kan behöva livas upp lite, västra sidan ner till Sergels torg. Men då får man hoppas att det finns daglig (och nattlig) verksamhet där också, och inte bara ett biljettkontor. Moderna museet har tänkt rätt med sin nya presentbutik och café innan entrén. Det gör att man kan hänga där utan att nödvändigtvis vara inne på utställningen. Något liknande borde Konserthuset införliva, för deras foajé är i nuläget helt död om det inte är konsert (om äns då ).

Jag kan dock hålla med dig om din antydning om att alla förslagen är aningen ljumma. Har alla nya arkitekter ljuskomplex bara för att de inte vill bygga nyfunkis? Det känns liksom: Okej, vi vet, solen når inte in lika mycket som era funkisseparerad bebyggelser. Men titta, vi har använt enbart GLASFASADER! Massa ljus!
__________________
Valfrid
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Sveavägen mellan Kungsgatan och Sergelstorg är känsligt. Få väljer att gå där. Whites förslag innebär, vad jag kan se, att man täpper till en viktig passage, så att flödet längs Sveavägen drabbas.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Patric Nilsson
510 Inlägg
, Gick med: Januari 2008

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Tycker egentligen alla är förfärliga monster, men måste jag välja tar jag "kronan", "tiaran" eller vad ni vill kalla den. Men som ni uttryckt, det är nog lätt hänt att den blir ett tillhåll för redan invigda.

Vill man ha en expansion och dessutom inrikta den på en yngre publik bör man anlägga ett nytt hus där passagen mellan Kungsgatan och Apelbergsgatan nu ligger. För att möjliggöra detta får man nog riva delar av kungshallenhuset och huset på andra sidan passagen.

Ovan bild är bara till för att illustrera placeringen, inget förslag för utseende, men jag skulle nog gärna se ett nyklassicistiskt tempel, men istället för solida ytterväggar göra dem i färgat glas och pelare i färgat glas också. Det kunde nog bli läckert modernt, men ändå ansluta till det nuvarande konserhusets arkitektoniska tradition.

Ett annat alternativ är att anlägga en utbyggnad ovanpå Sveavägen med en ingång på Mäster Samuelsgatans bro över Sveavägen och en annan ungefär där hötorgsgaragets nedfart vid Sveavägen ligger.
__________________
http://news.chictribute.com/#post103

Senast ändrad 14 december 2009 20:13

Konserthuset expanderar.

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter