Utskrift från www.yimby.se
....

 > Allmänt

Nimby-argument: "Byggarbeten är störande"

Profilbild
Tore Kullgren
972 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Ytterligare ett återkommande Nimby-argument är att byggarbeten upplevs som störande, med buller, trafik och föroreningar.

Går det argumentet att bemöta på något sätt?

Handlar det kanske om ett snävt tidsperspektiv? Ett hus tar ett par år att bygga från första spadtaget till inflytt, men står kvar under ungefär femtio år.

Spelar det någon roll att det mesta byggarbetet företas under kontorstid, då folk i den förvärvsarbetande generationen är på jobbet? Är det kanske mest störande för pensionärer?
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Profilbild
Mats Åhrman
290 Inlägg
Ort: Solna, Gick med: Mars 2008
det mest störande är väl grundarbetet, när berg ska sprängas, massor skyflas fram å tillbaks... men i mina ögon/öron, helt ointressant argument, byggnation är en helt naturlig del av ett växande samhälle, klarar man inte det kanske man inte ska bo i en stad?

bor själv i karolinska, å visst på en ledig dag är det lite irriterande å bli väckt av explosioner, men de får man ju ta o man bor i utvecklande områden. Bodde på odenplan förra gången den grävdes upp, samma sak där, klart det var irriterande, men man får ju se till varför dom gör det.

folk som gnäller på byggen är helt enkelt egoister, eller så har dom bosatt sig själv på fel ställe.
__________________
http://www.gosatta.org
Henrik Cederlund
62 Inlägg
Ort: Piteå, Gick med: Maj 2009
Samma sak som folk som "gnäller" över att det förekommer trafik och liv oavsett tider i centrum av större städer? Eller människor som flyttar till högt trafikerade vägar/järnvägsknutar och sedan börjar skriva insändare till lokala tidningarna för att det lever om.

Eller för att ta praktexemplet från Luleå, där det funnits en hästgård en mycket lång tid, men när nya grannar kom blev man anmälda för att det luktade häst.
Profilbild
Mattias Woldu
63 Inlägg
Ort: Stockholm (Bagarmossen), Gick med: Juli 2009
Det är ofta svepskäl. Man klagar oftast inte för oljud om det är något man vill ha som skall byggas. Byggandet av en förskola i ett småbarnsområde skulle nog inte överklagas även om det är lika störande som byggandet av ett hus för annat syfte.

Problemet med vår stadsbyggnadspolitik är att man gjort marginalkostnaderna för överklaganden obetydliga samtidigt som det oftast finns en stor känslomässig marginalintäkt om man lyckas stoppa projektet. Det är synd.

Om överklaganden tog plats på rättegångar så skulle människor vara tvungna att skaffa sig en advokat. Eftersom det då skulle vara ett civilmål så skulle den förlorande parten betala rättegångskostnaderna. Det skulle därför inte gå att överklaga för att förhala projekt utan att samtidigt behöva ta en kostnad. Om man har rätt så skulle man inte förlora något på det så det skulle ändå gå att överklaga projekt där man enligt lagen har rätt.

Hur som haver så kom det ut en rapport av Boverket där det konstaterades att det i genomsnitt fortfarande vara så att 20% av projekten överklagades. Man bör också beakta att spridningen för andelen överklagade projekt beroende på område också förmodligen är väldigt stor. Exempelvis skulle nog andelen överklagade projekt i Järva-området vara runt 0% medan den skulle vara över 40-50% i innerstan.

En sak som är bra är att man i innerstaden valt att ha STORA projekt som Västra City, Norra Stationsområdet och (möjligen)Värtaområdet.
Profilbild
Mats Åhrman
290 Inlägg
Ort: Solna, Gick med: Mars 2008
STOPPA ALLT!

http://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/15/demonst..
__________________
http://www.gosatta.org

Senast ändrad 15 december 2009 23:05
Profilbild
Theodor Adolfsson
277 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Januari 2008
Mats Åhrman skrev:

STOPPA ALLT!

http://www.dn.se/blogg/epstein/2009/12/15/demonstration-for-gronskan-5622


Herregud. Vissa av dessa protester kan säkert vara vettiga, åtminstone kompletterade med alternativa förslag men att delta i den här gnällskaran gör att de vettiga argumenten försvinner i en stor pseudogemensam egoism. Protesterna kring Tobaksmonopolet och Engelbrekt är så uppenbart egoistiska att det spiller över på Aspudsbadet som är ett betydligt konstruktivare exempel på lokal demokrati.
Profilbild
Rasmus Öhrstig Bratt
533 Inlägg
Ort: Linköping, Gick med: Augusti 2008
Att protestera mot planerna på ett hus på parkeringen i Tantolunden är definitivt vettigt. Själva Tantolunden är en riktig stadspark som utgör en liten del av Tanto/Draken. Det är bättre att man anlägger mer park på parkeringen istället för att bygga hus där.

Att protestera mot att man hugger ner ekar utanför stan låter också ganska rimligt. Ekskogar ska man vara rädd om för det tar hundratals år att odla nya.

I övrigt ser det ut att vara BANANA - Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything.
__________________

Senast ändrad 15 december 2009 18:53
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008

Instämmer mer Rasmus. Det är dumt att bygga för stora parker så att de förlorar sin kontakt med potentiella stråk. Det är ingen överraskning att det är just de innerstadsparker som har stråkkontakt (Vasaparken och Humlegården) som funkar bäst och är bäst utnyttjade.

Vad gäller ekarna: Kan sådan flyttas eller riskerar de att torka ut då?
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Rasmus Öhrstig Bratt
533 Inlägg
Ort: Linköping, Gick med: Augusti 2008
När det gäller parker så kan man i och för sig gärna bygga i dem, men då får man bygga byggnader av offentlig karaktär så att man inte halvprivatiserar parken. Exempel på saker som skulle kunna byggas i stadsparker utan att inkräkta på det offentliga rummet: museum, bibliotek, fritidsgård, restaurang, café, minigolfbana, aktivitetshus, kulturhus, galleri...

Ekar har väl ett enormt stort rotsystem som är omöjligt att gräva upp? Det har jag för mig att jag har lärt mig.
__________________

Senast ändrad 16 december 2009 21:45

 > Allmänt
Nimby-argument: "Byggarbeten är störande"

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8633 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Hjälp! Jag håller på att bli en Nimby!
8 Oktober 2020 19:07 av Trevor Bower
Politikerveckan Järva
8 Oktober 2020 19:06 av Trevor Bower
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter