http://moderaterna.net/lidingo/files/2010/11/Majo..
Under rubriken "Lidingös utveckling" står:
Lidingö är en del av Stockholmsregionen och vi arbetar aktivt för att klara balansen mellan utveckling och miljö. Lidingö ska också erbjuda en kreativ miljö för människor och företag. Som samhälle ska Lidingö utvecklas på ett sätt som möjliggör och främjar medborgarnas hälsa, såväl fysiskt, psykiskt som socialt. En viktig förutsättning för Lidingöbornas välbefinnande är stadens fina naturområden som ger goda möjligheter till rekreation. Vi vill värna Lidingös grönområden.
Lidingös särprägel
Lidingö kännetecknas av omväxlande bebyggelse av hög kvalitet blandat med väl bevarade park- och naturområden samt närheten till vatten. Det gör vår stad attraktiv. För att bibehålla Lidingös särprägel krävs även framgent en väl avvägd mark- och bebyggelseplanering. Ansträngningar ska göras för att bevara kulturellt värdefulla miljöer och kulturhistoriskt viktiga byggnader.
Naturvård och miljö
Stadens park- och naturmark ska så långt möjligt lämnas orörd . De ska vara tillgängliga för Lidingöborna och ge förutsättningar för ett aktivt friluftsliv. Naturområden ska inte upplåtas till nya stora anläggningar utan skötas som rekreationsområden. Ansträngningar ska göras för att ytterligare bereda allmänheten tillgång till strandpromenader. Lekplatser ska fortsätta rustas upp och vara säkra för barn att vistas i. Park- och naturskötseln, som har fått stå tillbaka under de gångna årens mycket hårt pressade kommunala ekonomi, måste förbättras. Åtgärder mot förbuskning och nedskräpning liksom klippning av gräsmattor måste prioriteras. Parkbänkar behöver förnyas och deras placeringar
omprövas utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Fler papperskorgar behövs.
De senare årens satsningar på minskat klotter har gett effekt. En fortsatt samlad insats med stöd från polis, SL, Fortum och privata fastighetsägare är nödvändig för att detta arbete inte ska vara förgäves. Detta blir en viktig uppgift för det lokala brottsförebyggande rådet.
Försiktig förtätning
Det är viktigt att framtida byggande sker i sådan takt att vår infrastruktur inte överbelastas och att överexploatering undviks. Ny infrastruktur ska tas med i planerna redan från början. Ny bebyggelse ska tillkomma genom försiktig förtätning eller på mark som redan är ianspråktagen. All förtätning ska vara väl anpassad till den befintliga miljön. En miljömedveten bostadsplanering innebär såväl ekonomiska som miljömässiga vinster. Hänsyn måste tas till kommande klimatförändringar.
När planprocessen för Dalénum nu är klar påbörjas planeringen för en utveckling av Centrum-Torsvik respektive Högsätraområdet. Centrum-Torsvik bör innehålla bostäder, verksamheter, sociala mötesplatser och grönstrukturer. Genom att koncentrera bebyggelsen till några få områden skapas förutsättningar för att bevara Lidingö som en grön ö samtidigt som underlag för bra kommunikationer och en väl utvecklad service skapas. För att matcha Norra Djurgårdsstaden på andra sidan Värtan kommer Centrum-Torsvik att utgöra ett särskilt miljöprofilerat stadsutvecklingsområde på Lidingö. Ett särskilt miljöprogram kommer att tas
fram för området.
Inom ramen för översiktsplanen ska därutöver en ny inventering av möjliga
förtätningsområden göras, samt vilka områden som bör fredas framgent.
I den pågående översiktsplanen ska vi även beakta näringslivets behov av tomtmark, lokaler och utveckling av befintliga anläggningar. Där markförutsättningar finns är staden positiv till exploatering av fastigheter för mindre producerande och tjänsteinriktade företag. I de fall det kan bli aktuellt att förändra användningen av befintlig industrimark, ska hänsyn tas till företagens behov av mark och lokaler.
Vid nybyggnation ska tryggheten för de boende beaktas. Det kan ske exempelvis genom belysning och minimering av mörka ytor. I redan bebyggda områden bör man inventera utemiljön och försöka åtgärda uppenbara brister genom s.k. trygghetsvandringar.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.