Utskrift från www.yimby.se
....

 > Städer

Stora visioner for soderstaden

Per J
29 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: September 2008
http://www.dn.se/sthlm/stora-visioner-for-soderstaden-1.1222385
Martin Ek
302 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: April 2008
Per Rinde
2 Inlägg
Ort: Järfälla, Gick med: November 2010
Undrar hur de tänkt att det skall göras på ett vettigt sätt. Skall Skanstullsbron bli en svensk Ponte Vecchio? Hela trafikkopplet med Skanstullbron, Johanneshovsbron, Tunnelbana, Tvärbana måste väl struktureras om för att det skall gå att få till överdäckning alternativt en stadsgata. Det kanske går att leda Södertunneln under vattnet och ansluta mot Södra länken under jord.
Martin Ek
302 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: April 2008
Faktum är ju att Själva vattendelen mellan Södermalm och Gullmarsplan endast är ett par meter bred. Det som idag utgör hindret att ta sig mellan orterna är att det går en bro som är 800 meter från där kvarteren slutar till Gullmarsplans t-banestation. Min idé är att man ställer höghus på marken längs bron. De kan sticka upp ett par våningar över brokanten. Eftersom bron är såpass hög borde man få plats med ungefär 30 våningar. Dessutom kan en smått gigantisk volym bebyggas under själva Skanstullsbron, där kan exempelvis badmintonstadion få nya lokaler och andra verksamheter som inte kräver fönster (parkeringar, men det vill vi ju inte ha så mycket av). Bara på Södermalmssidan bör byggnadsvolymen som inte är under bron bli ungefär den samma som 12 innerstadskvarter.(kom gärna med egna beräkningar) Det om något borde väl liva upp området.

Gullmarsplanssidan är lite svårare, eftersom det finns så mycket broar och annat som går huller om buller, men det är klart att det går att lösa. Exempelvis skulle en överdäckning av tunnelbanestationen tillföra eftertraktad mark.

Hur tycker ni?
Jonas L
3 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: September 2009
Rosenbergs arkitekter har på uppdrag av statskontoret gjort ett idéförslag för Gullmarsplanssidan:
http://www.rosenbergs.se/projektarkiv/gullmarspla..

...och ett för Skanstullssidan:
http://www.rosenbergs.se/projektarkiv/stadsutveck..
Profilbild
Dan Edholm
152 Inlägg
Ort: Huddinge, Gick med: Juni 2008
Martin Ek.

Du har helt rätt och mina tankar har gått ditåt tidigare, även om jag inte gick så långt att jag utnyttjade broutrymmet för sportanläggningar. Eriksdalsbadet har redan en sådan tanke så visst finns det plats för fler. Det har också diskuterats var rockklubbarna kring Slussen ska ta vägen, här är en möjlighet.

Många uppskattar grönområdet längs vattnet, men det gör man även Kungsholmen runt också. Och där ligger bebyggelsen väsentligt närmare vattnet. Man behöver ju bara ha denna täthet vid broavsnitten (jag tänker nu även på Liljeholmsbron, Årstabron och en bro som jag vill ha mellan Årstabron och Skanstullbron (i Vickergatans förlängning)). Rutnätsstaden är ändå uppbruten när man kommer över vattnet på Gullmarsplan-sidan så symmetrin i de nya stadskvarteren är redan komprometterad. Situationen skulle ändå kunna bli ganska lik S:t Eriksbron som ju också brottas med två branter och vatten emellan. Det är nog omöjligt att lägga Söderleden i tunnel under vattnet (Per Linde), istället får man nog köpa befintliga dragningar och bygga på bästa lösningen. Johanneshovsbron kan ju överbyggas av huskroppar som har addressen "Skanstullbron".

Måste ändå säga att jag inte blev stormförtjust i Rosenbergs arkitekters förslag. Kring broarna krävs endast en strandpromenad med lite träd mot vattnet, grönytorna öppnas ju upp en bit bort igen. Vid brofästena är det viktigt att man tillför så mycket stad som möjligt och så nära vattnet som möjligt. Då hänger delarna ihop.
Senast ändrad 9 december 2010 02:19

 > Städer
Stora visioner for soderstaden

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter