Utskrift från www.yimby.se
....

Miljonprogrammen i våra hjärtan

Arrangör: Fryshuset
Dag: 6/7 2011 17:45 - 18:45
Typ av evenemang: Seminarium
Ämnesområde: Infrastruktur, Integration/mångfald

Plats: Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3

Platsbeskrivning: Sal B24
Sammanfattning

Från förortsghetto till attraktivt boende i Hovsjö, Fisksätra och Gävle. Vi diskuterar möjligheterna och utmaningarna i vår vardag, i de bostadsområden där människorna bor. Lösningen ligger i de boendes delaktighet.

Beskrivning

Sverige står inför ett vägval när det gäller miljonprogrammen. Och det är vi själva som väljer vilken väg vi ska gå! Vi vill visa några exempel på lösningar där alla vinnare. En del av dessa områden kallas numera för utsatta områden. Gemensamt för de utsatta områdena är att invånarna i högre grad är arbetslösa, att resultaten i skolorna är sämre, och att förekomsten av vandalisering, kriminalitet och våld är högre än på andra håll. Utslagningen och utanförskapet kan tyckas vara cementerade i förortsbetongen, men vi har sett flera exempel på hur man kan göra de här områdena till attraktiva boenden. Det finns goda exempel på hur man kan arbeta i gamla bostadsområden för att ”lyfta dem” och göra dem attraktiva för de boende. Nyckeln heter medinflytande och engagemang. Framsynta bostads- och byggföretag kan öka lönsamheten, öka värdet på fastighetsbeståndet, sänka kostnaderna för samhället och samtidigt förbättra boendemiljön och livskvaliteten för de boende.

Medverkande:
Patrik Derk, vd, Telge Hovsjö AB. Christel Armstrong Darvik, vd, Stena Fastigheter. Jasenko Selimovic´, stadssekreterare (Fp). Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd (S), Malmö. Behrang Miri, Artist Debattör Pedagog samt Koordinator för RGRA - Rörelsen Gatans Röst och ansikte. Moderator, Ivar Forstadius, Fryshuset.

 

Mer information

.

Datum och tid: 6 Juli 2011 17:45 - 18:45
Plats: Sal B 24, Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3
Ort: Visby
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter