Utskrift från www.yimby.se
....

Ny kommunal utjämning - hot mot tillväxten eller steg i rätt riktning?

Arrangör: Västernorrlands Kommunförbund, Landstinget och Länsstyrelsen samt Regionförbundet Västerbotten
Dag: 7/7 2011 10:30 - 12:00
Typ av evenemang: Debatt
Ämnesområde: Ekonomi, Regionfrågor

Plats: Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3

Platsbeskrivning: B51
 
Sammanfattning

Kommunal utjämning - ger det alla rättvisa förutsättningar att bedriva vård, omsorg och skola? Eller är det ett hot mot tillväxten och som håller slösaktiga kommuner under armarna? Nytt förslag på remiss nu. Professor Lars Westin och ekonomen Sandro Scocco inleder. Debatt mellan riksdagspartierna.

Beskrivning

En het debatt om kommunal utjämning har pågått i decennier. Beskrivningarna av systemet har varierat kraftigt beroende på avsändare. Vissa menar att det är en rimlig omfördelning så alla får samma förutsättningar att bedriva vård, omsorg och skola. Andra hävdar att det skadar tillväxten och håller främst slösaktiga kommuner under armarna. År 2008 tillsattes en parlamentarisk kommitté för att utreda en reformering av den kommunala utjämningen. I direktiven framgick det tydligt att ett av huvuduppdragen för utredningen var att bedöma om det nuvarande systemet var tillväxthindrande och hur dessa hinder i så fall undanröjdes på bästa sätt. I slutet på april lämnade utredningen sitt betänkande. Nu ligger bollen hos riksdag och regeringen, men även hos alla remissinstanser som så småningom ska säga sitt. PolicYnet Västernorrland anordnar därför tillsammans med Regionförbundet Västerbotten ett seminarium om kommunal utjämning.

Medverkande:
Glenn Norlund, styrelseordförande, Kommunförbundet Västernorrland. Erik Berqvist, styrelseordförande, Regionförbundet Västerbotten. Sandro Scocco, ekonom, Wisco analys AB. Lars Westin, professor, CERUM. Roger Tiefensee, (C), Riksdagen. Pia Nilsson, (S), Riksdagen. Jonas Eriksson, (MP), Riksdagen. Margareta B Kjellin, (M), Riksdagen.

 

Mer information

.

Datum och tid: 7 Juli 2011 10:30 - 12:00
Plats: Sal B51, Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3
Ort: Visby
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8636 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström
Vega station
1 Mars 2020 18:01 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter