Utskrift från www.yimby.se
....

Ideologiska vattendelare i framtidens bostadsdebatt

Arrangör: Fastighetsägarna
Dag: 5/7 2011 10:30 - 11:30
Typ av evenemang: Debatt
Ämnesområde: Byggande

Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6

Platsbeskrivning:
Trädgården, ingång från gatan

Sammanfattning

Utvecklingen på bostadsmarknaden har bidragit till allt större utmaningar för såväl samhället som enskilda medborgare. Påverkar det den ideologiska debatten? Några unga samhällsdebattörer söker vattendelarna mellan höger och vänster i framtidens bostadspolitiska samtal.

Beskrivning

Vid en ytlig betraktelse är det i dag subventioners vara eller inte vara som formar den tydligaste vattendelaren mellan höger och vänster i svensk bostadspolitik. Här ges utrymme för tro på eller misstro mot den fria marknaden. Den allmänna debatten lämnar annars litet utrymme för en diskussion som lyfter sig över tekniken och enskilda förslag. I efterspelet till den uppmärksammade DN-artikeln om hyresrätter i Stockholms innerstad antydde kritiker att statsministern råkat ge uttryck för vad han egentligen tycker, skilt från officiella utfästelser. Bakom dagspolitiken finns det enligt resonemanget tydliga ideologiska skiljelinjer mellan hur olika politiker ser på hur den svenska bostadsmarknaden borde fungera, vilket utrymme olika upplåtelseformer bör ha och vilken roll politiken bör spela för hur människor bor. Om det stämmer, hur ser de skiljelinjerna ut om 10-15 år? Några ledarskribenter och samhällsdebattörer lyfter sig över dagspolitiken och tittar framåt.

Medverkande:
 
Eric Sundström, chefredaktör, Dagens Arena. Alex Voronov, ledarskribent, Eskilstuna-Kuriren. Alice Teodorescu, ledarskribent, Barometern. Stina Morian, analyschef, YouGov. Magnus Andersson, kommunalråd i Solna, Centerpartiet. Staffan Dopping, moderator.

Mer information.

Datum och tid: 5 Juli 2011 10:30 - 11:30
Plats: Trädgården, Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6
Ort: Visby
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter