“
Älskar man Stockholm är det vårt att välja politiker i dag.
Det är helt enkelt inte lätt att välja ett politiskt parti i Stockholm om man som ni - och jag - är intresserad av att skapa en så levande stad som möjligt. Å ena sidan finns det en borgerlighet och en socialdemokrati som ideologiskt bygger på bilismen, bygger "promenadstad" med ena handen och höjer parkeringsnormen med den andra, talar om att värna småskaligheten i innerstan medan man bygger gigantiska gallerior och döda köpcentrum för bilar i förorten. Å andra sidan finns det starka krafter i Vänsterpartiet och Miljöpartiet som bara vill blicka bakåt mot det vi vet inte fungerar, och göra ett nytt barackbaserat miljonprogram respektive återgå i en grön våg till ett mytologiskt bondesamhälle.
Men det finns en väg till att gå. Som YIMBY-medlemmar borde ni rösta på Feministiskt Initiativ i valet till Stockholms kommun och landsting. Vi har mycket goda chanser att komma in, i ett system där vi behöver färre röster än vi fick i EU-valet i Stockholm eller bara cirka 4000 i Södermalm-Enskede-Årsta.
Men varför feminism? Hur ser en feministiskt stadsplaneringspolitik ut? Feminismen som politisk åskådning utgår från att kvinnors intressen måste få ta mer plats. Vad handlar det om i stadsplaneringen?
* Att öka mängden och räckvidden för kollektivtrafiken. Kvinnor i betydligt högre utsträckning än män använder kollektiva färdmedel, och det är inte konstigt att den verkligheten hamnar i skymundan när det nästan bara är bilburna män som arbetar med trafikplaneringen. Själva utgångspunkten att bilen ska utgöra centrumet i all stadsplanering måste ifrågasättas.
* Att öka öppenheten och tillgängligheten. Funktionsuppdelningen i stadsplaneringen där "hemmets värld" (och kvinnorna!) ska skiljas från "den ofentliga världen" har skapat ett slutet samhälle där människor ska slussas runt som i en maskin. I stället vill vi se ökad mångfald i stadsrummet, där alla fär vara delaktiga - många fler lokaler på fler ställen för föreningar, småföretagare, osv., många öppna mötesplatser där folk faktiskt vill vara, mer frihet och rörlighet för alla inklusiva funktionshindrade. En promenadstad som inte bara är ett ensligt shoppingstråk!
* Att öka tryggheten. Så nära kopplad till den förra punkten. Det gäller att bygga bort den dåliga modernismens och galleriapostmodernismens alla tomma, ödsliga, otrygga ytor, alla eviga hav av parkeringsplatser, vägar för bara bilar, "gröna" refuger. Lösningen? Stadsgator, småaffärer, levande torg, utåtriktade i stållet för inåtriktade offentliga platser.
* Normkritik! Att kritisera sociala konstruktioner för hur saker "ska" vara är en klassisk feministisk fråga, och får en särskild betydelse i just stadsplaneringen med sina byggnadsnormer och översiktsplaner. Dessa normer är nära kopplade till en liten, könsmässigt och etniskt homogen grupp, byråkratisk och tekniskt inriktad. Vi måste våga ifrågasätta tanken på att allt ska planeras centralt, se likadant ut, och bygga på exakt samma värderingar, estetiskt säkert och tråkigt. Det finns en mängd olika sorters människor och lösningar och vi måste titta på allt från kollektivhus till takordlingar till olika innovativa arkitektoniska lösningar där inte allt planeras efter en vit, svensk, manlig medleklassig normperson. Inga fler enhetliga, monolitiska bostadsområden!
* Förtäta! Av alla anledningarna ovan, på grund av den stora bostadsbristen och inte minst av miljöhänsyn måste vi bygga mycket mycket mer och tätt i Stockholm. Om man menar allvar med en flaneringsstad och öppna miljöer måste det ske med mycket hög befolkningstäthet och sammanlänkat med övriga stadsdelar. Bebygg Årstafältet! Öka mängden höga hus i Norra Station! Se över sammankopplingen mellan innerstad och förort och se om det går att förtäta i Solna, i Årsta, i Nacka osv.
* Att investera i bra bostadsbyggande. Inte minst estetiskt! Högre detaljskärpa i planeringen i förort också, mindre slentrian, mer frihet men också en mycket större bostadsproduktion där även hyresrätter och billigare bostäder får plats. Satsa långsiktigt för att bygga bättre hemkänsla.
Som ni märker är det mycket som stämmer bra med YIMBYs åsikter - så varför inte satsa på ett parti som tar staden och stadslivet på allvar? Vi älskar Stockholm, och alla dess invånare.
”