“
• Hur ska vi öka bostadsbyggandet och var ska ny bebyggelse förläggas?
Vi behöver öka takten på bostadsbyggandet i Stockholm. Idag byggs ungefär hälften så många bostäder som skulle behövas. För att öka takten i bostadsbyggandet vill vi initiera en öka-takten-satsning där en central samordningsfunktion synkroniserar arbetet mellan olika aktörer undanröjer hinder som uppkommer under processens gång. Detta skulle vara ett effektivt verktyg för att få upp takten i byggandet och snabba på processerna.
Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har undersökt Stockholms bostadspotential, det vill säga om och i sådana fall var i Stockholm de bostäder som behöver byggas kan byggas. Kontorets slutsatser är att Stockholm har potential att bygga drygt de 140 000 bostäder som det finns en bred politisk enighet om i Stockholm och satt upp en ungefärlig fördelning för dessa över stadens olika stadsdelar. Detta är målsättningar som vi ställer oss bakom.
• Vilken arkitekturpolitik har du? Hur vill du förbättra kvalitén och gestaltningen i ny arkitektur?
Stockholm är en av världens vackraste städer. Vatten och natur i kombination med urbana miljöer och spännande arkitektur gör Stockholm till en stad full av potential. Men Stockholm måste också få utvecklas. Stockholm växer och med det behöver vi bygga nya bostäder. Vi behöver förtäta såväl som bygga helt nya stadsdelar. Då är de arkitektoniska värdena av högsta vikt.
Ett ökat byggande betyder inte att vi behöver tumma på kvalitet och arkitektur. Det finns oändligt många förslag på bra och arkitektoniskt högkvalitativa projekt i Stockholm. Det är politikens ansvar att skapa förutsättningar för att dessa kan genomföras. Oavsett om vi bygger i innerstad eller ytterstad ska värde sättas vid husens utformning och arkitektur. Det finns inte en motsättning mellan ett expansivt byggande och en vacker stad, men det krävs en bostadspolitik som ställer krav såväl som skapar förutsättningar.
Stockholm ska vara en varierad stad. Det innebär också att byggandet ska vara varierat. Vi vill bygga projekt som är i spetsen; modiga arkitektoniska projekt präglade av uttrycksfull och experimentell arkitektur, med bostäder och med offentlig verksamhet. Inte bara i innerstaden, utan i hela staden. Projekten ska genomföras genom arkitekturtävlingar och ett metodiskt uppföljningsarbete. Men vi behöver också höja kvaliteten i de breda, större projekten. För detta krävs i grunden en kulturförändring i branschen, en bättre kvalitetskontroll och en sammanhållen kontroll under hela processens gång.
Hur vill du göra Stockholm till en mer miljövänlig stad?
En socialdemokratisk bostadspolitik ska leda till att staden stödjer en hållbar livsstil. Det innebär en tätare bebyggelse och utökad kollektivtrafik. Vissa delar löses på byggnadsnivå, andra på samhällsnivå. Lösningarna kan variera, men målet är detsamma, långsiktig hållbarhet avseende alla typer av resurser, mänskliga såväl som fysiska. Vad gäller den kommunala bostadspolitikens bidrag till en hållbar livsstil så handlar det huvudsakligen om hur vi bygger staden så att marken används så effektivt som möjligt och transportbehovet minimeras. Nuvarande energinorm för nybyggda hus måste successivt skärpas med sikte på ett behov av tillförd värmeenergi i nya byggnader nära noll och den bör även omfatta byggnationer på mark som inte ägs av staden. I befintliga byggnader ska behovet av tillförd energi för uppvärmning steg för steg minskas. Vi talar alltså om en tätare stad med ett energieffektivt byggande och miljötekniska lösningar i framkant. Passivhus och ökat byggande i trä bör i högre utsträckning än idag vara en del av nybyggnationen.
I detta är också de offentliga byggnaderna viktiga. Synen på de offentliga byggnaderna måste förändras så att det kan användas så effektivt som möjligt. Offentliga byggnader värms upp och underhålls löpande, de bör därför också användas i större utsträckning än idag. Därför ska skolor och andra offentliga lokaler, i de fall det är lämpligt, öppnas upp för föreningar och andra ideellt verksamma grupper. Detta kan också skapa ökat liv och rörelse i områden som är mörka och döda på kvällar och helger och bidrar på så sätt till att skapa ett levande och vitalt Stockholm.
”