Utskrift fra www.yimby.se
....

 > Städer

Högalidsgatan till Södermälarstrand

Christian S
653 Innlegg
, Ble medlem: November 2012
Det känns inte så lyckat att man stängde av kopplingen till Högalidsgatan från Södermälarstrand. Brukar cykla den som omväg och det känns mer ödsligt än grön oas.

Om man inriktar sig på busslinjer där, nackabussar på stadsgårdsleden skulle kunna fortsätta och vända vid hornstull, tidsreglering osv. Behovet kan uppstå om ersättningsplanerna under Slussenbygget inte räcker till.
Profilbilde
David Nylund
671 Innlegg
By: Stockholm (Liljeholmen), Ble medlem: April 2013
Antar att det är för att man ville få bort trafik Liljeholmsbron–Söder Mälarstrand den vägen (via Hornsgatan–Varvsgatan–Högalidsgatan alltså). Har ingen uppfattning om hur stort problem det någonsin varit, men jag håller med, den östliga stumpen på Heleneborgsgatan känns onödigt död.

Det vore kul om det gick att göra något attraktivt av Söder Mälarstrand. Stockholm är ju inte direkt nedlusat med platser med kvällssol, vilket ett norrläge trots allt ger ganska bra. Paviljonger av Kungsträdgårdsstuk istället för parkeringsplatser där Heleneborgsgatan kommer ner exempelvis.
Martin Kolk
528 Innlegg
By: Stockholm, Ble medlem: Juli 2010
Söder mälarstrand är det området i Stockholm med allra mest potential att göra något roligt tycker jag. Vore skoj om Yimby kunde ta fram ett genom arbetat förslag på vad man kunde göra.

Det finns ju över 30 meter att bygga på väldigt stora delar av området. Med en tvåfilig gata på 12 meter (inklusive trottoar) finns det ju gott om plats för kvarter och stadsradhus. Man kan anlägga 3-4 meter bred plankpromenad längs med vattnet (eventuellt över ytan som idag är vatten för att få lite mer plats). Där det blir som smalast kanske det bara blir stadsradhus på ena sidan gatan + väg, men där det är bredare finns det plats för större hus. Torkel Knutssongatan kanske också rymmer stadsradhus.

Om man nöjer sig med 3-4 våningar i huvudsak borde ju siluetten heller inte ta så mycket skada. Det finns ju också inte så mycket runt om kring så man kunde tänka sig arkitektur som sticker ut ordentligt (kanske en arkitekturtävling för mindre hus?). Vattnet är ju bra också, så man kunde anlägga ett ordentligt bad med bryggor + kaféer.

Historiskt har ju söder mälarstrand också varit fullt med byggnader.
Sist endret 22 februar 2015 22:50
Profilbilde
David Nylund
671 Innlegg
By: Stockholm (Liljeholmen), Ble medlem: April 2013
Fram med dynamiten och bebygg södersidan av gatan, samt flytta trafiken lite närmare vattnet tycker jag. Inte för nära bara, en bred kaj behövs nog för att hålla trivseln uppe. Däremot tycker jag inte man behöver vara särskilt försiktig med höjden, såväl Münchenbryggeriet som Svenska bostäders "borg" på gatan har ju ganska rejäl höjd. Och vill man kan man ju rent av skapa någon form av offentliga rum på taken på byggnader som angränsar Skinnarviksbergen exempelvis.

Sen tror jag, hur mycket jag än gillar idén med en levande Söder Mälarstrand, att det är svårt att få till något riktigt attraktivt i ett område som har så stor höjdskillnad mot det omkringliggande. Man drar sig från att nyttja ett stråk som kräver att man måste ge sig på en rejäl uppförsbacke när man ska ta sig därifrån.
Martin Kolk
528 Innlegg
By: Stockholm, Ble medlem: Juli 2010
Tror det är klokt att variera lite med gatan längst mot bergväggen på den del ställen också.

Tror det finns närmast oändlig potential för restauranger/kaféer/hotell under sommarhalvåret. Det handlar ju om bästa solläget i Stockholm. Mer oklart hur populärt det blir i februari.
Christian S
653 Innlegg
, Ble medlem: November 2012
Angående höjdskillnader så tycker jag att gamla tidens hissar inte var en så pass dum idé. Tyvärr kräver de väl bemanning för att undvika alla som tycker att allmänna hissar är bra pissoarer. Bemanning med dagens löner gör det till dyra historier. Men hissen i sig är bra för en promenadstad. Så vitt jag förstår så ansågs hissarna obsoleta i och med dynamiten och dieselbussen gjorde det möjligt att åka upp för backarna och hela vägen hem. Men se hur katarinahissen är en turistattraktion, och den ser inte illa ut heller.

Jag tror det är byggen som svenska bostäders som gör att det är så stort nimby-motstånd till mer byggen. Det finns ju den där retsamma gluggen på pålsundsberget, efter Heleneborgsgatan som aldrig blev bebyggd och nu anses vara ett helgat grönområde.
Christian S
653 Innlegg
, Ble medlem: November 2012
Enligt eniro kartors sjökort så är det inte djupare än 3-4 meter cirka 15-20 meter ut från kajen, detta nästan hela sträckan. Det är ju absolut något som skulle kunna utnyttjas för att få mer yta och kunna ha byggnader efter hela kajen, och ändå ha plats för en väg.
Martin Kolk
528 Innlegg
By: Stockholm, Ble medlem: Juli 2010
Christian S skrev:

Enligt eniro kartors sjökort så är det inte djupare än 3-4 meter cirka 15-20 meter ut från kajen, detta nästan hela sträckan. Det är ju absolut något som skulle kunna utnyttjas för att få mer yta och kunna ha byggnader efter hela kajen, och ändå ha plats för en väg.


Håller med helt, men tror det blir väldigt politiskt svårt att lyckas minska "vattenspegeln". Därför tror jag istället på en bred utskjutande träpromenad.

Jag tror också att ni överskattar höjderna det rör sig om för de bebyggda delarna (framför allt längre västerut), det är inte så mycket mer än vad folk ofta går upp och ner kring Brunkebergsåsen. Det är större avstånd öster om Slussen dock.
Christian S
653 Innlegg
, Ble medlem: November 2012
Drömde vidare idag när jag cyklade efter Södermälarstrands tråkiga bilöken. Om man nu skulle utöka kajen och det är 15-20 meter som är 3-4 meter djupt... då är det ju högst möjligt att lägga en bilväg i ett betongtråg och täcka över.

Nu har jag inga mer specifika tankar om vad man skulle nyttja ytan till, mer än typ "byggnader". Kanske kan man via södermalm se till att bygga det där flytande simhuset som det fanns tankar om på kungsholmensidan, lagom långt ut så solen når över söders malmar ned till det.
Jan Wiklund
1107 Innlegg
By: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Ble medlem: Februar 2008
Det ska nog inte planläggas alltför mycket vilka byggnader det ska vara heller, det är sån förhandsplanering av allt som skapar tråkiga städer. Man ska skapa möjligheter och sen låta många bidra.

Det är ju dessvärre ganska dåligt bebyggt längs Högalidsgatan där uppe också. Åtminstone öster om Varvsgatan borde den kunna bebyggas, ner till ungefär vägen som går upp mot Skinnarviksparken.

Jag har ibland drömt om att arrangera publika vernissager med bebyggelseförslag i Stockholm. Det här skulle väl kunna vara ett ämne för en sådan? Fram med penslar, färg och sketchupprogram!
Sist endret 23 oktober 2015 12:49
Martin Kolk
528 Innlegg
By: Stockholm, Ble medlem: Juli 2010

 > Städer
Högalidsgatan till Södermälarstrand

Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:


Hvis du støtter meningene våre, bli med YIMBY Stockholm:s 9603 medlemmene. Det tar bare et minutt og koster ingenting

Valhalla och Scandinavium - ett transformativt motförslag till stadens rivningsplaner

Arenakvarterets nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Alternativt förslag: Arenakvarteret 2030

2022 tog Anders Carlsson, fastighetskonsult och tidigare förvaltningschef för Svenska Mässan, initiativ till ett alternativt förslag (pro bono) i samarbete med Pontus Orrbacke från arkitektkontoret Krook & Tjäder (se vidare dokumentärfilmen: Valhalla – folkhelmsbadet [vid 15:40]).

Motförslaget utgår huvudsakligen från om- och tillbyggnad snarare än rivning, vilket man menar kan leda till en uppskattningsvis 40% lägre totalkostnad för projektet, samtidigt som Vallhallabadet kan bevaras och byggas ut.

Nedanstående genomgång bygger dels på vad som framgår i det underlag som tagits fram (vi har fått tillåtelse att återpublicera bildmaterialet), dels på mina anteckningar från en debatt på Chalmers den 9/4, där Pontus deltog och gav en presentation av förslaget.

 

Pontus Orrbacke gav en presentation av motförslaget under en debatt om arenafrågan och Vallhallabadet på Chalmers den 9/4, som anordnades av Arkitektur- och Teknikprogrammets Arbetsgrupp för Hållbar Utveckling (ATAH).

 

[quote]

 

Avgörande fördelar jämfört med förslaget som kommunen överväger

 


Snabbare genomförande: Transformationen kan genomföras minst 5 år snabbare än stadens nuvarande planering, vilket ger Göteborg en modern evenemangsarena betydligt tidigare.

Lägre kostnad: Transformationen kräver en betydligt lägre investering jämfört med nybyggnation. Beräkningar visar en besparing på ca 40%.

Kulturvärde: I transformationen bevaras arkitektur, historik och kulturvärden. Bland annat Nils Wedels modernistiska glasmosaik som funnits på Valhalla sedan invigningen 1956.

Ekologisk hållbarhet: Transformationen ger en kraftigt minskad klimatpåverkan jämfört med nybyggnation.

Social hållbarhet: Breddidrott, motionärer, skolidrott och andra verksamheter kan fortgå utan avbrott under transformationen.

Effektivare drift: Den sammanhållna utformningen ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Bevarad mark: Transformationen tar mindre yta i anspråk och frigör värdefull kommunal mark för andra ändamål och/eller ökade intäktsmöjligheter.

Intilliggande verksamheter: Transformationen respekterar Svenska Mässans behov av expansionsytor och undviker intrång på deras fastighet.

Strategisk placering: Scandinavium behåller sin centrala position i kvarteret, vilket garanterar optimal tillgänglighet och attraktionskraft.


Arenakvarteret 2030[/quote]

 

Välbesökt debatt. Deltagare: Daniel Bernmar (V) som representant för den politiska majoriteten i frågan och stadens förslag (all heder åt honom som ställde upp, särskilt då förslaget om att riva Valhalla väckt starka reaktioner); Pontus Orrbacke, arkitekt från Krook & Tjäder, och representant för motförslaget; Ola Nylander, professor i Byggnadsdesign på Chalmers, samt engagerad i föreningen FASAD (klicka för att förstora).

 

Aktuellt planområde och motförslaget. Notera att den streckade ytan är i princip tom, vid sidan av de nya gulmarkerade idrottshallarna där staden tänker sig ett nytt centralbad. Övrig yta (som inte inkräktar på Nya Ullevis behov av uppställningsplats) kan på så vis exploateras med bostäder. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Kostnadsjämförelsens siffror behöver sannolikt revideras uppåt, men ger ändå en fingervisning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

[infobox]Nedladdningsbart material i PDF-format
Arenakvarteret 2030 (42 mb)
Jämförelse med stadens förslag (4 mb)[/infobox]

 

[quote]

 

Vi klarar nästan alla krav – utom att riva Valhalla...

 

– Pontus Orrbacke, debatt på Chalmers, 2025-04-09.[/quote]

 

Staden har valt en sekvens där man först bygger ett nytt centralbad norr om Valhallagatan, och sedan river Valhallabadet. Efter detta går man vidare med förnyelsen av Arenakvarterets samtliga olika delar i tur och ordning. Syftet är att inga störningar av pågående idrottsverksamheter skall uppstå då ersättningslokaler uppförs innan befintliga lokaler rivs.

Motförslaget bygger på en annan sekvens, som förvisso kan bidra till vissa störningar av idrottsverksamheterna (Frölunda missar en säsong i Scandinavium), men i gengäld kan bli betydligt mindre kostsam, samt möjliggör ett bevarande och vidareutvecklande av merparten av den befintliga bebyggelsen, i synnerhet Valhallabadet.

 

[infobox]

Motförslagets sekvens:

Scandinavium byggs in
De gamla sporthallarna rivs
Valhallabadet bevaras och byggs ut
Nya sporthallar + övriga lokaler
Logistik
Publikkapacitet
Sammanfattningsvis

[/infobox]
 

 

Scandinavium byggs in

I motförslaget börjar man med att bygga ett nytt och starkare yttre skal runt det befintliga Scandinavium. Detta gör att man kan ta till vara på byggnadens gradänger, men då taket tas bort kan även fler läktare tillföras, vilket ökar publikkapaciteten till omkring 18000.

 

Scandinaviums nuvarande entréparti rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett nytt yttre hölje byggs kring den befintliga arenan. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Befintligt tak tas bort. Den större volymen möjliggör fler läktare och en ökad publikkapacitet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Sektion. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjlig utformning efter ombyggnad. (Fastna inte i byggnadens gestaltning, förslaget handlar först och främst om principen av ett yttre skal!) Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning från Burgården/Skånegatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Notera att Scandinavium i förslaget behåller sin framträdande plats vid Skånegatan, snarare än som i stadens förslag hamna i andra änden borta vid Mölndalsån. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning (lite annan vinkel än tidigare). Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ytterligare gestaltningsförslag för att betona principen om det yttre skalet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Den nya arenan kan potentiellt bli ett intressant inslag i stadsbilden när det mörknar. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

De gamla sporthallarna rivs

Det finns enighet om att de befintliga sporthallarna behöver rivas.

Sporthallarna i mitten rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

På platsen uppförs en mindre multiarena. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Vy från det föreslagna arenatorget. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Valhallabadet bevaras och byggs ut

Ett uppgraderat Valhalla. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande vy från Valhallagatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Framtida vy från Valhallagatan? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande badanläggning sedd från Gårda på andra sidan Mölndalsån. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Valhallabadet byggs ut. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Utbyggnadens interiör mot Mölndalsån och Gårda. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Nya sporthallar + övriga lokaler

Nya sporthallar uppförs på den nuvarande markparkeringen. Notera gångbron över Valhallagatan till det övriga komplexet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ny multieventhall ovanpå. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjliga högdelar (personligen hade jag skippat höga volymer vid Mölndalsån. Skånegatan känns i så fall lämpligare för detta ändamål). Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Logistik

En viktig aspekt är att arenakomplexet tillgängliggörs för angöring av transporter, utrustning mm. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Integrering. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Publikkapacitet

Samlad publikkapacitet på över 30000. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

 Sammanfattningsvis

Under debatten på Chalmers den 9/4 påpekade Bernmar (V) att det funnits gott om målkonflikter på vägen, och att det därför tagit 20 år samt "8000 sidor av utredningar", vilket utmynnat i "det förslag flest partier kunnat enas om".

Man får ha respekt för frågans komplexitet, men samtidigt väcks många funderingar. För att den valda sekvensen skall kunna gå ihop behöver Valhalla rivas. Dessutom uppskattas totalkostnaden för det nya arenakvarteret till 14-15 miljarder kronor. Är detta rimligt?

 

En bättre sekvens? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett minne blott?

 

[infobox]Tidigare publicerat på Yimby Göteborg:
2009: Scandinavium bortom evenemangsstråket?
2013: Ödestimma för Valhalla
2018: GP debatt: Scandinaviums framtid finns i Gamlestaden
2018: GP debatt: Riv Evengemangsstråket och bygg ny attraktiv stad
2018: Evenemangsområdet och arenafrågan
2019: Varning för evighetsutredning
2019: Mole of Scandinavia
2020: GT debatt: Skapa blandstad längs med evenemangsstråket
2025: Film: Valhalla - folkhemsbadet
[/infobox]

[infobox]Inlägget diskuteras även i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.[/infobox]


Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januar 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

Valhalla och Scandinavium - ett transformativt motförslag till stadens rivningsplaner

Arenakvarterets nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Alternativt förslag: Arenakvarteret 2030

2022 tog Anders Carlsson, fastighetskonsult och tidigare förvaltningschef för Svenska Mässan, initiativ till ett alternativt förslag (pro bono) i samarbete med Pontus Orrbacke från arkitektkontoret Krook & Tjäder (se vidare dokumentärfilmen: Valhalla – folkhelmsbadet [vid 15:40]).

Motförslaget utgår huvudsakligen från om- och tillbyggnad snarare än rivning, vilket man menar kan leda till en uppskattningsvis 40% lägre totalkostnad för projektet, samtidigt som Vallhallabadet kan bevaras och byggas ut.

Nedanstående genomgång bygger dels på vad som framgår i det underlag som tagits fram (vi har fått tillåtelse att återpublicera bildmaterialet), dels på mina anteckningar från en debatt på Chalmers den 9/4, där Pontus deltog och gav en presentation av förslaget.

 

Pontus Orrbacke gav en presentation av motförslaget under en debatt om arenafrågan och Vallhallabadet på Chalmers den 9/4, som anordnades av Arkitektur- och Teknikprogrammets Arbetsgrupp för Hållbar Utveckling (ATAH).

 

[quote]

 

Avgörande fördelar jämfört med förslaget som kommunen överväger

 


Snabbare genomförande: Transformationen kan genomföras minst 5 år snabbare än stadens nuvarande planering, vilket ger Göteborg en modern evenemangsarena betydligt tidigare.

Lägre kostnad: Transformationen kräver en betydligt lägre investering jämfört med nybyggnation. Beräkningar visar en besparing på ca 40%.

Kulturvärde: I transformationen bevaras arkitektur, historik och kulturvärden. Bland annat Nils Wedels modernistiska glasmosaik som funnits på Valhalla sedan invigningen 1956.

Ekologisk hållbarhet: Transformationen ger en kraftigt minskad klimatpåverkan jämfört med nybyggnation.

Social hållbarhet: Breddidrott, motionärer, skolidrott och andra verksamheter kan fortgå utan avbrott under transformationen.

Effektivare drift: Den sammanhållna utformningen ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Bevarad mark: Transformationen tar mindre yta i anspråk och frigör värdefull kommunal mark för andra ändamål och/eller ökade intäktsmöjligheter.

Intilliggande verksamheter: Transformationen respekterar Svenska Mässans behov av expansionsytor och undviker intrång på deras fastighet.

Strategisk placering: Scandinavium behåller sin centrala position i kvarteret, vilket garanterar optimal tillgänglighet och attraktionskraft.


Arenakvarteret 2030[/quote]

 

Välbesökt debatt. Deltagare: Daniel Bernmar (V) som representant för den politiska majoriteten i frågan och stadens förslag (all heder åt honom som ställde upp, särskilt då förslaget om att riva Valhalla väckt starka reaktioner); Pontus Orrbacke, arkitekt från Krook & Tjäder, och representant för motförslaget; Ola Nylander, professor i Byggnadsdesign på Chalmers, samt engagerad i föreningen FASAD (klicka för att förstora).

 

Aktuellt planområde och motförslaget. Notera att den streckade ytan är i princip tom, vid sidan av de nya gulmarkerade idrottshallarna där staden tänker sig ett nytt centralbad. Övrig yta (som inte inkräktar på Nya Ullevis behov av uppställningsplats) kan på så vis exploateras med bostäder. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Kostnadsjämförelsens siffror behöver sannolikt revideras uppåt, men ger ändå en fingervisning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

[infobox]Nedladdningsbart material i PDF-format
Arenakvarteret 2030 (42 mb)
Jämförelse med stadens förslag (4 mb)[/infobox]

 

[quote]

 

Vi klarar nästan alla krav – utom att riva Valhalla...

 

– Pontus Orrbacke, debatt på Chalmers, 2025-04-09.[/quote]

 

Staden har valt en sekvens där man först bygger ett nytt centralbad norr om Valhallagatan, och sedan river Valhallabadet. Efter detta går man vidare med förnyelsen av Arenakvarterets samtliga olika delar i tur och ordning. Syftet är att inga störningar av pågående idrottsverksamheter skall uppstå då ersättningslokaler uppförs innan befintliga lokaler rivs.

Motförslaget bygger på en annan sekvens, som förvisso kan bidra till vissa störningar av idrottsverksamheterna (Frölunda missar en säsong i Scandinavium), men i gengäld kan bli betydligt mindre kostsam, samt möjliggör ett bevarande och vidareutvecklande av merparten av den befintliga bebyggelsen, i synnerhet Valhallabadet.

 

[infobox]

Motförslagets sekvens:

Scandinavium byggs in
De gamla sporthallarna rivs
Valhallabadet bevaras och byggs ut
Nya sporthallar + övriga lokaler
Logistik
Publikkapacitet
Sammanfattningsvis

[/infobox]
 

 

Scandinavium byggs in

I motförslaget börjar man med att bygga ett nytt och starkare yttre skal runt det befintliga Scandinavium. Detta gör att man kan ta till vara på byggnadens gradänger, men då taket tas bort kan även fler läktare tillföras, vilket ökar publikkapaciteten till omkring 18000.

 

Scandinaviums nuvarande entréparti rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett nytt yttre hölje byggs kring den befintliga arenan. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Befintligt tak tas bort. Den större volymen möjliggör fler läktare och en ökad publikkapacitet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Sektion. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjlig utformning efter ombyggnad. (Fastna inte i byggnadens gestaltning, förslaget handlar först och främst om principen av ett yttre skal!) Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning från Burgården/Skånegatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Notera att Scandinavium i förslaget behåller sin framträdande plats vid Skånegatan, snarare än som i stadens förslag hamna i andra änden borta vid Mölndalsån. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning (lite annan vinkel än tidigare). Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ytterligare gestaltningsförslag för att betona principen om det yttre skalet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Den nya arenan kan potentiellt bli ett intressant inslag i stadsbilden när det mörknar. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

De gamla sporthallarna rivs

Det finns enighet om att de befintliga sporthallarna behöver rivas.

Sporthallarna i mitten rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

På platsen uppförs en mindre multiarena. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Vy från det föreslagna arenatorget. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Valhallabadet bevaras och byggs ut

Ett uppgraderat Valhalla. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande vy från Valhallagatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Framtida vy från Valhallagatan? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande badanläggning sedd från Gårda på andra sidan Mölndalsån. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Valhallabadet byggs ut. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Utbyggnadens interiör mot Mölndalsån och Gårda. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Nya sporthallar + övriga lokaler

Nya sporthallar uppförs på den nuvarande markparkeringen. Notera gångbron över Valhallagatan till det övriga komplexet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ny multieventhall ovanpå. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjliga högdelar (personligen hade jag skippat höga volymer vid Mölndalsån. Skånegatan känns i så fall lämpligare för detta ändamål). Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Logistik

En viktig aspekt är att arenakomplexet tillgängliggörs för angöring av transporter, utrustning mm. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Integrering. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Publikkapacitet

Samlad publikkapacitet på över 30000. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

 Sammanfattningsvis

Under debatten på Chalmers den 9/4 påpekade Bernmar (V) att det funnits gott om målkonflikter på vägen, och att det därför tagit 20 år samt "8000 sidor av utredningar", vilket utmynnat i "det förslag flest partier kunnat enas om".

Man får ha respekt för frågans komplexitet, men samtidigt väcks många funderingar. För att den valda sekvensen skall kunna gå ihop behöver Valhalla rivas. Dessutom uppskattas totalkostnaden för det nya arenakvarteret till 14-15 miljarder kronor. Är detta rimligt?

 

En bättre sekvens? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett minne blott?

 

[infobox]Tidigare publicerat på Yimby Göteborg:
2009: Scandinavium bortom evenemangsstråket?
2013: Ödestimma för Valhalla
2018: GP debatt: Scandinaviums framtid finns i Gamlestaden
2018: GP debatt: Riv Evengemangsstråket och bygg ny attraktiv stad
2018: Evenemangsområdet och arenafrågan
2019: Varning för evighetsutredning
2019: Mole of Scandinavia
2020: GT debatt: Skapa blandstad längs med evenemangsstråket
2025: Film: Valhalla - folkhemsbadet
[/infobox]

[infobox]Inlägget diskuteras även i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.[/infobox]


Arenakvarterets nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Alternativt förslag: Arenakvarteret 2030

2022 tog Anders Carlsson, fastighetskonsult och tidigare förvaltningschef för Svenska Mässan, initiativ till ett alternativt förslag (pro bono) i samarbete med Pontus Orrbacke från arkitektkontoret Krook & Tjäder (se vidare dokumentärfilmen: Valhalla – folkhelmsbadet [vid 15:40]).

Motförslaget utgår huvudsakligen från om- och tillbyggnad snarare än rivning, vilket man menar kan leda till en uppskattningsvis 40% lägre totalkostnad för projektet, samtidigt som Vallhallabadet kan bevaras och byggas ut.

Nedanstående genomgång bygger dels på vad som framgår i det underlag som tagits fram (vi har fått tillåtelse att återpublicera bildmaterialet), dels på mina anteckningar från en debatt på Chalmers den 9/4, där Pontus deltog och gav en presentation av förslaget.

 

Pontus Orrbacke gav en presentation av motförslaget under en debatt om arenafrågan och Vallhallabadet på Chalmers den 9/4, som anordnades av Arkitektur- och Teknikprogrammets Arbetsgrupp för Hållbar Utveckling (ATAH).

 

[quote]

 

Avgörande fördelar jämfört med förslaget som kommunen överväger

 


Snabbare genomförande: Transformationen kan genomföras minst 5 år snabbare än stadens nuvarande planering, vilket ger Göteborg en modern evenemangsarena betydligt tidigare.

Lägre kostnad: Transformationen kräver en betydligt lägre investering jämfört med nybyggnation. Beräkningar visar en besparing på ca 40%.

Kulturvärde: I transformationen bevaras arkitektur, historik och kulturvärden. Bland annat Nils Wedels modernistiska glasmosaik som funnits på Valhalla sedan invigningen 1956.

Ekologisk hållbarhet: Transformationen ger en kraftigt minskad klimatpåverkan jämfört med nybyggnation.

Social hållbarhet: Breddidrott, motionärer, skolidrott och andra verksamheter kan fortgå utan avbrott under transformationen.

Effektivare drift: Den sammanhållna utformningen ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Bevarad mark: Transformationen tar mindre yta i anspråk och frigör värdefull kommunal mark för andra ändamål och/eller ökade intäktsmöjligheter.

Intilliggande verksamheter: Transformationen respekterar Svenska Mässans behov av expansionsytor och undviker intrång på deras fastighet.

Strategisk placering: Scandinavium behåller sin centrala position i kvarteret, vilket garanterar optimal tillgänglighet och attraktionskraft.


Arenakvarteret 2030[/quote]

 

Välbesökt debatt. Deltagare: Daniel Bernmar (V) som representant för den politiska majoriteten i frågan och stadens förslag (all heder åt honom som ställde upp, särskilt då förslaget om att riva Valhalla väckt starka reaktioner); Pontus Orrbacke, arkitekt från Krook & Tjäder, och representant för motförslaget; Ola Nylander, professor i Byggnadsdesign på Chalmers, samt engagerad i föreningen FASAD (klicka för att förstora).

 

Aktuellt planområde och motförslaget. Notera att den streckade ytan är i princip tom, vid sidan av de nya gulmarkerade idrottshallarna där staden tänker sig ett nytt centralbad. Övrig yta (som inte inkräktar på Nya Ullevis behov av uppställningsplats) kan på så vis exploateras med bostäder. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Kostnadsjämförelsens siffror behöver sannolikt revideras uppåt, men ger ändå en fingervisning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

[infobox]Nedladdningsbart material i PDF-format
Arenakvarteret 2030 (42 mb)
Jämförelse med stadens förslag (4 mb)[/infobox]

 

[quote]

 

Vi klarar nästan alla krav – utom att riva Valhalla...

 

– Pontus Orrbacke, debatt på Chalmers, 2025-04-09.[/quote]

 

Staden har valt en sekvens där man först bygger ett nytt centralbad norr om Valhallagatan, och sedan river Valhallabadet. Efter detta går man vidare med förnyelsen av Arenakvarterets samtliga olika delar i tur och ordning. Syftet är att inga störningar av pågående idrottsverksamheter skall uppstå då ersättningslokaler uppförs innan befintliga lokaler rivs.

Motförslaget bygger på en annan sekvens, som förvisso kan bidra till vissa störningar av idrottsverksamheterna (Frölunda missar en säsong i Scandinavium), men i gengäld kan bli betydligt mindre kostsam, samt möjliggör ett bevarande och vidareutvecklande av merparten av den befintliga bebyggelsen, i synnerhet Valhallabadet.

 

[infobox]

Motförslagets sekvens:

Scandinavium byggs in
De gamla sporthallarna rivs
Valhallabadet bevaras och byggs ut
Nya sporthallar + övriga lokaler
Logistik
Publikkapacitet
Sammanfattningsvis

[/infobox]
 

 

Scandinavium byggs in

I motförslaget börjar man med att bygga ett nytt och starkare yttre skal runt det befintliga Scandinavium. Detta gör att man kan ta till vara på byggnadens gradänger, men då taket tas bort kan även fler läktare tillföras, vilket ökar publikkapaciteten till omkring 18000.

 

Scandinaviums nuvarande entréparti rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett nytt yttre hölje byggs kring den befintliga arenan. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Befintligt tak tas bort. Den större volymen möjliggör fler läktare och en ökad publikkapacitet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Sektion. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjlig utformning efter ombyggnad. (Fastna inte i byggnadens gestaltning, förslaget handlar först och främst om principen av ett yttre skal!) Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning från Burgården/Skånegatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Notera att Scandinavium i förslaget behåller sin framträdande plats vid Skånegatan, snarare än som i stadens förslag hamna i andra änden borta vid Mölndalsån. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning (lite annan vinkel än tidigare). Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ytterligare gestaltningsförslag för att betona principen om det yttre skalet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Den nya arenan kan potentiellt bli ett intressant inslag i stadsbilden när det mörknar. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

De gamla sporthallarna rivs

Det finns enighet om att de befintliga sporthallarna behöver rivas.

Sporthallarna i mitten rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

På platsen uppförs en mindre multiarena. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Vy från det föreslagna arenatorget. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Valhallabadet bevaras och byggs ut

Ett uppgraderat Valhalla. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande vy från Valhallagatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Framtida vy från Valhallagatan? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande badanläggning sedd från Gårda på andra sidan Mölndalsån. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Valhallabadet byggs ut. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Utbyggnadens interiör mot Mölndalsån och Gårda. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Nya sporthallar + övriga lokaler

Nya sporthallar uppförs på den nuvarande markparkeringen. Notera gångbron över Valhallagatan till det övriga komplexet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ny multieventhall ovanpå. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjliga högdelar (personligen hade jag skippat höga volymer vid Mölndalsån. Skånegatan känns i så fall lämpligare för detta ändamål). Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Logistik

En viktig aspekt är att arenakomplexet tillgängliggörs för angöring av transporter, utrustning mm. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Integrering. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Publikkapacitet

Samlad publikkapacitet på över 30000. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

 Sammanfattningsvis

Under debatten på Chalmers den 9/4 påpekade Bernmar (V) att det funnits gott om målkonflikter på vägen, och att det därför tagit 20 år samt "8000 sidor av utredningar", vilket utmynnat i "det förslag flest partier kunnat enas om".

Man får ha respekt för frågans komplexitet, men samtidigt väcks många funderingar. För att den valda sekvensen skall kunna gå ihop behöver Valhalla rivas. Dessutom uppskattas totalkostnaden för det nya arenakvarteret till 14-15 miljarder kronor. Är detta rimligt?

 

En bättre sekvens? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett minne blott?

 

[infobox]Tidigare publicerat på Yimby Göteborg:
2009: Scandinavium bortom evenemangsstråket?
2013: Ödestimma för Valhalla
2018: GP debatt: Scandinaviums framtid finns i Gamlestaden
2018: GP debatt: Riv Evengemangsstråket och bygg ny attraktiv stad
2018: Evenemangsområdet och arenafrågan
2019: Varning för evighetsutredning
2019: Mole of Scandinavia
2020: GT debatt: Skapa blandstad längs med evenemangsstråket
2025: Film: Valhalla - folkhemsbadet
[/infobox]

[infobox]Inlägget diskuteras även i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.[/infobox]