Utskrift från www.yimby.se
....

Promenaden i Midsommarkransen

 
Midsommarkransen fascinerar med kulturverksamheter och arkitektur från många epoker. YIMBY tog initiativ för en promenad genom stadsdelen. Tack alla ni som gjorde sällskap. Väderleken var kanonfin och ni var alla lika roliga och trevliga som vanligt. De flesta av oss som var där är Stockholmare men även några goa Göteborgare fanns med i laget.

Själv provade jag spontant på att vara guide för första gången i mitt liv och det gick hyfsat. Inför en publik som er, som alltid är muntra och stöttar en, så kan inget gå fel! Tidningen city var också närvarande och skrev en artikel om promenaden.


Hela gänget på trappan.


De äldre delarna av Kransen.

Midsommarkransen är en av Stockholms äldsta förorter. Den äldre bebyggelsen här är kvartersbebyggelse enligt tysk modell. Till höger i bilden ovan syns kvarteret Tellusborg. Nästan alla lokaler på bottenplan används för kulturella aktiviteter. Bland dem hör kvartersbiografen Tellus som skymtar till höger i bild. Där ser man på film, talar poesi, spelar Jazz och mycket annat. Många av de konstnärer och designers som håller till i dessa kvarter har bott eller varit verksamma här länge. Men fler och fler yngre lockas till området.


Blöjkransen (bilden är inte tagen under YIMBY-promenaden).


Här försöker jag få uppmärksamhet. Men jag skulle nog tagit med mig en megafon.


LM-staden

LM-staden är ett stort område byggt för arbetarna på LM Ericssons fabrik. Nästan alla hus är likadana och de är kända som skokartongerna. Området, som mestadels byggdes under 40-talet är ett äkta exempel på Hus i Park. Det är alltså inte Hus i Parkeringsplats som det mesta som byggts sedan 60-talet. Området är tack vare grönskan fint under de gröna sommarmånaderna trots den monotona arkitekturen. Under vintertid tycker jag däremot att området är lite för mörkt och enformigt. Idag finns designers, konstnärer och antikhandlare utspridda över trakten. Det är inte lätt att hitta lokalerna. Men letar man bakom buskarna så kan man hitta smultronställen.


SSM Fastigheters kvarter har pool.

SSM Fastigheter satsar på swimmingpool för alla kvarter. Det tycker jag är helt rätt. När 50 till 100 familjer köper bostäder för 2-5 miljoner så har byggbolagen råd att bjuda på pool, bastu, lekplatser, gym och mycket annat.


Ett nytt hus som ser ut som ett gammalt hus. Vad tycker ni om det?


Ett minne av det som en gång i tiden var Sveriges äldsta mack.


HSBs Tvålflingan

Tvålflingan har fått mycket uppmärksamhet för den grafiska betongen på väggen. En del är kritiska då mönstren inte syns så tydligt. Men jag hoppas att man tvättar fasaden så att mönstren träder fram tydligare. I vilket fall så tycker jag att HSB, kontur arkitektkontor och konstnären Mikael Göransson ska ha en eloge för att man vågar göra något annorlunda i en stad där monotismen dominerar.


Konstfack

Midsommarkransen präglas idag av de många studenter som studerar på Konstfack. Konstgallerier och udda kaffer poppar upp i byggden. Men nu behövs det fler lokaler för verksamheter längs gatorna så att alla dessa kreativa människor kan visa sin talang. Nu när lokalerna är för få kommer de kapitalsvagare kreativa aktörerna få flytta för andra aktörer.


Telefonfabriken. Skandinaviens kreativa centrum? Kommer omvärlden imponeras över detta?

Till Telefonfabriken flyttar fler och fler konstnärer, arkitekter och designers. Idag finns här hur många kreativa företag som helst. De håller till långt inne i gigantiska brutala byggnader. Men vi vanliga människor som går på gatan ser knappt några kreativa aktiviteter alls. Arkitekturen är inte heller nyskapande. Staden och Vasakronan måste jobba hårdare för att få Stockholms kreativa centrum att framstå som kreativt. Annars finns det risk för att Telefonplan, stadens kreativa flaggskepp, får Stockholm att framstå som raka motsatsen till kreativ.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Gustav Svärd (24 Oktober 2009 21:57):
Tack för det trevliga initiativet och tack till alla som dök upp! En välspenderad dag :)
 0
Mattias Woldu (24 Oktober 2009 22:59):
Det här var en helt underbar dag. Promenaden var jätterolig och jag lärde mig att bara 1 område (2 stationer!) kan ha så himla varierad bebyggelse. Det är ganska coolt.

P.S. Jag skulle belåna mig upp till skjortan för att få bo i ett hus som det nybyggda gula huset med grönt plåttak som ser ut som ett äldre hus. SKITSNYGGT!
 0
Oscar (24 Oktober 2009 23:25):
Jag gjorde er sällskap av nyfikenhet på vilka ni var. Ni som tycker liksom jag och har samma värderingar och åsikter om hur vår kära stad skulle kunna utvecklas och formas inför framtiden! Samtidigt var det spännande att följa med på en rundtur runt mina egna hemtrakter. Hoppas få följa med på fler turer framöver. Tack OF
 0
Johannes Scherman (25 Oktober 2009 00:47):
Det var roligt att träffa allt folk från nätet i verkligheten, samt att delta i alla kloka samtal som fördes. Det gör jag gärna om, men kanske någonstans i norrort nästa gång?
 0
Anders Gardebring (25 Oktober 2009 01:43):
Tack Johannes för din utmärkta guidning. Och tack alla som var med för en mycket trevlig sammankomst!
 0
Jakob (25 Oktober 2009 01:57):
Förutsatt att Entreprenören i fråga är intresserad så kommer ett nytt och lagom o-stockholmskt bostadshus förhoppningsvis kunna tillkomma i kvarteret tvålflingan. Väldigt tidigt i processen än så länge, men hoppas kan man ju göra.
 0
Anders Anttonen (25 Oktober 2009 03:42):
Jättefin höstdag och stor uppslutning av entusiaster.
Tack, JL.
 0
Johannes Lilleberg (25 Oktober 2009 10:14):
Jacob: Sitter du på någon "insider-information"?;)
 0
Ragnar Lind (25 Oktober 2009 10:27):
Att nya hus ser ut som äldre hus kan vara bra eller mindre bra. Det nya gula huset som ser ut som ett äldre hus tycker jag bara är bra. Men att HSB-huset Tvålflingan också ser ut som ett äldre hus är inte lika kul.
 0
Björn Nilsson (25 Oktober 2009 14:08):
Trevlig vandring, tack för den!

Undrar hur många som uppfattar historien bakom kvartersnamnet "Tvålflingan"? I början av sjuttiotalet fanns Tends tvättmedelsfabrik där, och det blev stor skandal när kemikalierna åkte ut genom skorstenarna och regnade ned och frätte bort lacken på traktens bilar. Det nya svarta huset tycker jag ser ut som i stil med mausoleum eller krematorium.

Angående huset på sista bilden kallas det L-huset, det var under byggnad när jag började på LME 1971. Jag har suttit även i det huset. Ett värre problem än det trista utseendet var att man bara kunde öppna fönstren på de nedersta våningarna. I övrigt antogs luftkonditioneringen se till att inomhusklimatet var bra. Det fungerade aldrig ...
 0
Jakop Dalunde (25 Oktober 2009 16:02):
Synd att en missade det, ni verkar haft det toppen.
 0
Anders Gardebring (25 Oktober 2009 17:45):
Jakop:
Det var mycket trevligt. Men du får hänga på en annan gång! :)
 0
Erik Flygare (25 Oktober 2009 20:50):
Såg intressant ut! Skulle vara kul om det blev en tur mellan Äppelviken och Ålsten vid tillfälle. Magiskt vackert på hösten. Dessutom intressanta för många Yimbysar skulle jag tro...
 0
Anders Gardebring (25 Oktober 2009 20:56):
Kanske läge att börja planera nästa YIMBY-promenad då? Många som verkar ha fått mersmak av goda vänners lag :)
 0
Oscar A (26 Oktober 2009 11:13):
Vad kul att se ny hus i gammal arkitektur, som det gula på bilden i artikeln. Sådant vill jag se mer av!

Byggnaden med de grafiska löven ser ut var från Sovjet, kan tilläggas.
 0
Harald Åberg (26 Oktober 2009 16:11):
Jag hade mycket trevligt även om det var lite olyckligt att jag var tvungen att avvika i höjd med Telefonplan för att kunna gå och se Stockholm Zombie Walk.

Ser fram emot nästa stadspromenad, har ni haft någon i Solna än?
 0
Mattias Woldu (26 Oktober 2009 22:52):
Solna är väldigt intressant för att det kan skilja sig otroligt stadsmässigt så att säga.
 0
micke (30 Oktober 2009 22:41):
Många gubbar på fotot. var e brudarna?
 0
Anders Gardebring (31 Oktober 2009 17:41):
micke:
Om du tittar igen så ser du flera tjejer på bilden.
Tyvärr så är det dock onekligen så att yimby besöks av fler män än kvinnor. Varför det är så har vi diskuterat vid flera tillfällen utan att egentligen komma fram till något bra svar.
 0
Roger (20 November 2009 18:16):
Tvålflingan är ett jättevackert hus tycker jag! Dock ligger det inte i Midsommarkransen utan i Västberga, om man ska vara petig :)
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter