Utskrift fra www.yimby.se
....

Ett konkret förslag om gröna Valhallavägen

 
I förra veckan publicerade fyra forskare ett inlägg på DN debatt om att utveckla Valhallavägen till Stockholms gröna bredband. YIMBY utvecklar dessa tankar vidare genom en replik på DN Debatt.

Valhallavägen är en lång, bred och lummig gata. Träden står i femdubbla rader och erbjuder en grön korridor genom staden som inte bara är trevlig att flanera längs utan även har en nyckelfunktion när det gäller ekologiska samband i staden, skriver företrädare för det obundna nätverket Yimby.

Fyra forskare kallar gatan "Stockholms gröna bredband" och skriver i DN den 29 september att den kan bli "ett kombinerat ekologi- och stadsrum av världsklass, där stadsliv och trafik kan kombineras med vitala ekologiska korridorer".

Artikeln mynnar tyvärr ut i intet, för de fyra forskarna föreslår inga åtgärder som kan stärka gatans funktion som ekologisk spridningskorridor. Den mest uppenbara vore att plantera fler träd längs de sträckor som idag domineras av parkeringsplatser och stora gräsmattor, t.ex. vid Roslagstull. Det skulle vara en början, men det är inte tillräckligt.

Ett naturligt nästa steg vore att sträcka ut den gröna korridoren även i östlig riktning. Delar av Gärdets kala gräsytor skulle kunna återplanteras med träd. På den dryga kilometern mellan Kaknästornet och Valhallavägens slut ryms över 1000 nya träd om man fortsätter allémönstret från gatans östra del. Det är nästan en fördubbling av "det gröna bredbandet" och skulle innebära en rejäl förstärkning av de ekologiska sambanden, samtidigt som stadslivet får ett vitalt nytt stråk.

Inte bara de gröna sambanden stärks. En förlängning av Valhallavägen öppnar för en ny förbindelse ända till Nacka för cykel, spårvagn och gående. En sådan "östlig Västerbro" skulle förstås vara tillgänglig även för bilar, men till skillnad från den planerade motorvägstunneln under Djurgården får alla trafikslag glädje av mångmiljardinvesteringen. Den storslagna utsikten kommer som en extra bonus, både för turister och stockholmare.

En bro måste vägas mot miljöns behov - men man ska komma ihåg att en bro i alla händelser är mer miljöanpassad än en tunnel. En tunnel ger större nivåskillnader och mer miljöpåverkan under byggtiden, samtidigt som energiåtgången för driften blir större, med ständigt snurrande fläktsystem och ständigt påslagen belysning.

Med en bro hålls Djurgården fri från trafikleder, både över jord och under. De kritiserade avgastornen blir överflödiga. Bron dras öster om södra Djurgården så att öns parkytor inte påverkas. Den kan knytas samman med Lidingövägen och Norra Länken så att trafik utan ärende i innerstaden inte belastar den förlängda Valhallavägen på något sätt som försämrar dess funktion som grön spridningskorridor.

Vill man ytterligare stärka de ekologiska sambanden så finns inga tekniska hinder för att utforma bron som en ekodukt. Valhallavägens "gröna bredband" kan då fortsätta hela vägen till Nackareservatet och gagna såväl stadslivet som ekosystemet. Och Stockholm skulle med rätta kunna kalla sig en stad i världsklass.
Bli medlem YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Navn:

Epost:

 (ikke offentlig synlig)

Hjemmeside:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
J (4 Oktober 2012 08:18):
Nån som minns hur svårt det var att bygga Norra länken-tunnel i nationalstadsparken? Finns detta ens på kartan inom överskådlig framtid?
+1
Gustav Svärd (4 Oktober 2012 10:33):
Är det rimligt att tro att detta kommer genomföras inom 5 år? Nej.
Finns det lagar som måste ändras för att detta skall bli genomförbart? Ja.
Är det motiverat att ändra dessa lagar även sett till annat än just detta specifika förslag? Ja.

Mycket bra text, och mycket bra att debatten om NSP-lagstisftningen kan komma igång.
+2
Jan Wiklund (4 Oktober 2012 11:36):
Lagar, och rutiner, och inbyggda föreställningar. "Men så här kan man väl inte göra", säger planarkitekten, "så har vi inte gjort på åtti år".
 0
Herbert Tingesten (4 Oktober 2012 12:28):
J:

Jodå, det finns på kartan - kartan till Lindhagen 2.0. Vi valde att inte nämna planen specifikt i texten, dels av utrymmesskäl, dels för att fokusera på temat, och dels förstås för att öka chansen att få in det på DN Debatt, som fortfarande är ganska stadsbyggnadskonservativ. Vi har tidigare fått ett par texter refuserade som handlade om olika aspekter av Lindhagenplanen.
 0
Martin Ek (4 Oktober 2012 16:32):
Jag tycker att tanken på en ekodukt, alltså en bro med träd och grönska på, borde få det att vattnas i munnen på korridorskramarna som är rädda att östra NSP ska dö ut av artfatighet (eller något sånt) det öppnar ju ett helt nytt sätt för insekter att ta sig dit!
+1
J (4 Oktober 2012 21:17):
Vänta lite nu. Jag är en YIMBY-kramare av stora mått och mycket skeptisk till den närmast fundamentalistiska synen på NSP:s helighet, så det här är definitivt ingen generell kritik MEN:

"De gröna sambanden stärks"? Inte nödvändigtvis för att man planterar 1000 likadana träd i rad (eller i två rader). "Kala gräsytor" kan såvitt jag vet också fungera som spridningskorridorer.

"Inga hinder för att utforma bron som en ekodukt"? Utan att kunna allt om ekodukter tycker jag nog att det finns flera uppenbara hinder. Om en ekodukt ska samsas med, gångbana, cykelbana och bilväg (förhoppningsvis med kollektivtrafikkörfält) och tillhörande belysningsstolpar mm kan man lika gärna fylla ut hela saltsjön. Saxat ur Trafikverkets riktlinjer:
"En ekodukt rekommenderas att vara minst 30 meter bred (enligt aktuell version av VGU). Förhållandet mellan längd och bredd bör vara större än 0,8. Det innebär att en passage med längden 50 meter bör vara minst 40 meter bred."

Därutöver ger en förlängd Valhallaväg och bro (som vad jag förstår är den enda förslaget på "Österled" i Lindhagen 2.0) givetvis avsevärt större barriäreffekt än en tunnel i samma läge.

Återigen - det är inte att jag personligen ogillar idéerna, tvärtom. Dock fick vi (förmodligen berättigad)kritik för att de ekologiska aspekterna brast i Lindhagen 2.0, något som vi givetvis borde ta till oss för att kunna leverera slagkraftigare förslag framöver. Jag står fast vid min åsikt att inlägg som detta tvärt om riskerar att märka YIMBY som en organisation bestående av urbanextremister. Det är åtminstone inte jag intresserad av, jag vill att YIMBY ska vara en seriös röst i stadsbyggnadsdebatten. Har vi ingen ekologiskt kunnig i medlemsskaran?
+1
Herbert Tingesten (4 Oktober 2012 22:07):
Det är sällan som det talas offentligt om de positiva ekologiska effekterna av stadsbyggnad, och här såg vi vår chans.

Artikeln är skriven som en replik på en artikel av fyra forskare som framhåller Valhallavägens enastående betydelse som ekologisk spridningskorridor. Godtar man den förutsättningen så följer det logiskt att mer av det som Valhallavägen erbjuder (en bred allé av träd som står tätt ihop) gynnar den ekologiska spridningen. Det är utgångspunkten för vår replik, och utifrån den argumenterar vi att man därutöver får möjlighet att gynna urban stråkbildning, vilket även de fyra forskarna tar upp som en viktig förutsättning för "världsklass".

Vad gäller bron så skrev vi "inga tekniska hinder" och avstod från att skriva "inga ekonomiska hinder", för det är klart att det blir svindyrt att bygga ett extra eko-däck på bron, kanske nästan lika dyrt som tunnellösningen. Att det skulle sätta Stockholm på eko-världskartan är nog ställt utom allt tvivel.

En vidsträckt gräsmatta mitt i stan borde ha motsatt effekt, och tjänar som ekologisk barriär i lika hög grad som en gata (som det f ö redan finns en av, Djurgårdsbrunnsvägen, och den har jag aldrig hört någon ekolog kräva stängning av).

Vad Österleden beträffar så nämns det bara i förbigående i artikeln, men Norra Länken-tunneln kan lätt förlängas till det norra brofästet med ett tvåfiligt tråg längst ut i den förlängda Valhallavägens mitt.
+3
Sven R (4 Oktober 2012 22:47):
Ekodukter och spridningskorridorer är bara flum.

Stockholm är ju byggt på ett skärgårdslandskap. Det naturliga är alltså att naturen får övervinna öppet vatten på egen hand. Avskuren natur är naturligt.

Det märks att Lars Marcus o gänget har en mycket teoretisk syn på stadens grönska. De skriver att High-Line är avskuren från ekologiska spridningskorridorer som om det vore något negativt. Det är ju tvärtom. Naturen började erövra denna karga klippa i asfaltshavet på egen hand. Människors fascination inför detta var det som en gång bidrog till viaduktens berömmelse. Senare har det blivit en kultiverad park. Fortfarande är det en fördel att den är avskuren. Det förstår alla som äger en trädgård och ägnar halva tiden med att rensa ogräs och mördarsniglar.
+3
Sven R (4 Oktober 2012 22:56):
En sak till. Den 30 m breda ekodukt som Vägverket skriver om i "J":s citat ovan är till för att älgar ska kunna passera motorvägar. Men om någon skulle få syn på en älg så här centralt i Stockholm så skulle polisen rycka ut och skjuta den.
 0
Alf . (6 Oktober 2012 12:08):
Den där bron i Lindhagenplanen 2.0 ser väldigt bra ut och om man får några Älgar, ett gäng myror och några andra ekologiska varelser att använda den så är det bara bra.
+3
Gluff (9 Oktober 2012 14:11):
Jag tror detta med ekodukter över öppet vatten (varför inte under vatten?) kan väcka viss munterhet, men nej.

Sverige som helhet är att betrakta som en ekologisk spridningskorridor. NSP är en stor park som är omgiven (och dessutom genomskuren av) bebyggelse och vägar.

Man ska se saker som de är. Lägg inte pengar på något som med all sannolikhet inte kommer att få någon annan betydelse än på ett symboliskt plan. Man kan täcka Riksdagshuset med gräs, mossa eller taklök av samma skäl. Stockholms största problem är volymen av struntprat - börja där.
+1
Jan Wiklund (10 Oktober 2012 15:07):
Gluff: Det ligger mycket i detta. Skitprat är informationssamhällets föroreningsproblem, precis som gifter är industrisamhällets. Inte för att det inte har existerat förr, det är bara det att det nuförtiden produceras i industriella volymer.

Men du ser säkert att förslaget rymmer åtskilligt av ironi.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:


Hvis du støtter meningene våre, bli med YIMBY Stockholm:s 9603 medlemmene. Det tar bare et minutt og koster ingenting

Valhalla och Scandinavium - ett transformativt motförslag till stadens rivningsplaner

Arenakvarterets nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Alternativt förslag: Arenakvarteret 2030

2022 tog Anders Carlsson, fastighetskonsult och tidigare förvaltningschef för Svenska Mässan, initiativ till ett alternativt förslag (pro bono) i samarbete med Pontus Orrbacke från arkitektkontoret Krook & Tjäder (se vidare dokumentärfilmen: Valhalla – folkhelmsbadet [vid 15:40]).

Motförslaget utgår huvudsakligen från om- och tillbyggnad snarare än rivning, vilket man menar kan leda till en uppskattningsvis 40% lägre totalkostnad för projektet, samtidigt som Vallhallabadet kan bevaras och byggas ut.

Nedanstående genomgång bygger dels på vad som framgår i det underlag som tagits fram (vi har fått tillåtelse att återpublicera bildmaterialet), dels på mina anteckningar från en debatt på Chalmers den 9/4, där Pontus deltog och gav en presentation av förslaget.

 

Pontus Orrbacke gav en presentation av motförslaget under en debatt om arenafrågan och Vallhallabadet på Chalmers den 9/4, som anordnades av Arkitektur- och Teknikprogrammets Arbetsgrupp för Hållbar Utveckling (ATAH).

 

[quote]

 

Avgörande fördelar jämfört med förslaget som kommunen överväger

 


Snabbare genomförande: Transformationen kan genomföras minst 5 år snabbare än stadens nuvarande planering, vilket ger Göteborg en modern evenemangsarena betydligt tidigare.

Lägre kostnad: Transformationen kräver en betydligt lägre investering jämfört med nybyggnation. Beräkningar visar en besparing på ca 40%.

Kulturvärde: I transformationen bevaras arkitektur, historik och kulturvärden. Bland annat Nils Wedels modernistiska glasmosaik som funnits på Valhalla sedan invigningen 1956.

Ekologisk hållbarhet: Transformationen ger en kraftigt minskad klimatpåverkan jämfört med nybyggnation.

Social hållbarhet: Breddidrott, motionärer, skolidrott och andra verksamheter kan fortgå utan avbrott under transformationen.

Effektivare drift: Den sammanhållna utformningen ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Bevarad mark: Transformationen tar mindre yta i anspråk och frigör värdefull kommunal mark för andra ändamål och/eller ökade intäktsmöjligheter.

Intilliggande verksamheter: Transformationen respekterar Svenska Mässans behov av expansionsytor och undviker intrång på deras fastighet.

Strategisk placering: Scandinavium behåller sin centrala position i kvarteret, vilket garanterar optimal tillgänglighet och attraktionskraft.


Arenakvarteret 2030[/quote]

 

Välbesökt debatt. Deltagare: Daniel Bernmar (V) som representant för den politiska majoriteten i frågan och stadens förslag (all heder åt honom som ställde upp, särskilt då förslaget om att riva Valhalla väckt starka reaktioner); Pontus Orrbacke, arkitekt från Krook & Tjäder, och representant för motförslaget; Ola Nylander, professor i Byggnadsdesign på Chalmers, samt engagerad i föreningen FASAD (klicka för att förstora).

 

Aktuellt planområde och motförslaget. Notera att den streckade ytan är i princip tom, vid sidan av de nya gulmarkerade idrottshallarna där staden tänker sig ett nytt centralbad. Övrig yta (som inte inkräktar på Nya Ullevis behov av uppställningsplats) kan på så vis exploateras med bostäder. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Kostnadsjämförelsens siffror behöver sannolikt revideras uppåt, men ger ändå en fingervisning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

[infobox]Nedladdningsbart material i PDF-format
Arenakvarteret 2030 (42 mb)
Jämförelse med stadens förslag (4 mb)[/infobox]

 

[quote]

 

Vi klarar nästan alla krav – utom att riva Valhalla...

 

– Pontus Orrbacke, debatt på Chalmers, 2025-04-09.[/quote]

 

Staden har valt en sekvens där man först bygger ett nytt centralbad norr om Valhallagatan, och sedan river Valhallabadet. Efter detta går man vidare med förnyelsen av Arenakvarterets samtliga olika delar i tur och ordning. Syftet är att inga störningar av pågående idrottsverksamheter skall uppstå då ersättningslokaler uppförs innan befintliga lokaler rivs.

Motförslaget bygger på en annan sekvens, som förvisso kan bidra till vissa störningar av idrottsverksamheterna (Frölunda missar en säsong i Scandinavium), men i gengäld kan bli betydligt mindre kostsam, samt möjliggör ett bevarande och vidareutvecklande av merparten av den befintliga bebyggelsen, i synnerhet Valhallabadet.

 

[infobox]

Motförslagets sekvens:

Scandinavium byggs in
De gamla sporthallarna rivs
Valhallabadet bevaras och byggs ut
Nya sporthallar + övriga lokaler
Logistik
Publikkapacitet
Sammanfattningsvis

[/infobox]
 

 

Scandinavium byggs in

I motförslaget börjar man med att bygga ett nytt och starkare yttre skal runt det befintliga Scandinavium. Detta gör att man kan ta till vara på byggnadens gradänger, men då taket tas bort kan även fler läktare tillföras, vilket ökar publikkapaciteten till omkring 18000.

 

Scandinaviums nuvarande entréparti rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett nytt yttre hölje byggs kring den befintliga arenan. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Befintligt tak tas bort. Den större volymen möjliggör fler läktare och en ökad publikkapacitet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Sektion. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjlig utformning efter ombyggnad. (Fastna inte i byggnadens gestaltning, förslaget handlar först och främst om principen av ett yttre skal!) Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning från Burgården/Skånegatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Notera att Scandinavium i förslaget behåller sin framträdande plats vid Skånegatan, snarare än som i stadens förslag hamna i andra änden borta vid Mölndalsån. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning (lite annan vinkel än tidigare). Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ytterligare gestaltningsförslag för att betona principen om det yttre skalet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Den nya arenan kan potentiellt bli ett intressant inslag i stadsbilden när det mörknar. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

De gamla sporthallarna rivs

Det finns enighet om att de befintliga sporthallarna behöver rivas.

Sporthallarna i mitten rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

På platsen uppförs en mindre multiarena. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Vy från det föreslagna arenatorget. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Valhallabadet bevaras och byggs ut

Ett uppgraderat Valhalla. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande vy från Valhallagatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Framtida vy från Valhallagatan? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande badanläggning sedd från Gårda på andra sidan Mölndalsån. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Valhallabadet byggs ut. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Utbyggnadens interiör mot Mölndalsån och Gårda. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Nya sporthallar + övriga lokaler

Nya sporthallar uppförs på den nuvarande markparkeringen. Notera gångbron över Valhallagatan till det övriga komplexet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ny multieventhall ovanpå. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjliga högdelar (personligen hade jag skippat höga volymer vid Mölndalsån. Skånegatan känns i så fall lämpligare för detta ändamål). Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Logistik

En viktig aspekt är att arenakomplexet tillgängliggörs för angöring av transporter, utrustning mm. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Integrering. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Publikkapacitet

Samlad publikkapacitet på över 30000. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

 Sammanfattningsvis

Under debatten på Chalmers den 9/4 påpekade Bernmar (V) att det funnits gott om målkonflikter på vägen, och att det därför tagit 20 år samt "8000 sidor av utredningar", vilket utmynnat i "det förslag flest partier kunnat enas om".

Man får ha respekt för frågans komplexitet, men samtidigt väcks många funderingar. För att den valda sekvensen skall kunna gå ihop behöver Valhalla rivas. Dessutom uppskattas totalkostnaden för det nya arenakvarteret till 14-15 miljarder kronor. Är detta rimligt?

 

En bättre sekvens? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett minne blott?

 

[infobox]Tidigare publicerat på Yimby Göteborg:
2009: Scandinavium bortom evenemangsstråket?
2013: Ödestimma för Valhalla
2018: GP debatt: Scandinaviums framtid finns i Gamlestaden
2018: GP debatt: Riv Evengemangsstråket och bygg ny attraktiv stad
2018: Evenemangsområdet och arenafrågan
2019: Varning för evighetsutredning
2019: Mole of Scandinavia
2020: GT debatt: Skapa blandstad längs med evenemangsstråket
2025: Film: Valhalla - folkhemsbadet
[/infobox]

[infobox]Inlägget diskuteras även i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.[/infobox]


Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januar 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

Valhalla och Scandinavium - ett transformativt motförslag till stadens rivningsplaner

Arenakvarterets nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Alternativt förslag: Arenakvarteret 2030

2022 tog Anders Carlsson, fastighetskonsult och tidigare förvaltningschef för Svenska Mässan, initiativ till ett alternativt förslag (pro bono) i samarbete med Pontus Orrbacke från arkitektkontoret Krook & Tjäder (se vidare dokumentärfilmen: Valhalla – folkhelmsbadet [vid 15:40]).

Motförslaget utgår huvudsakligen från om- och tillbyggnad snarare än rivning, vilket man menar kan leda till en uppskattningsvis 40% lägre totalkostnad för projektet, samtidigt som Vallhallabadet kan bevaras och byggas ut.

Nedanstående genomgång bygger dels på vad som framgår i det underlag som tagits fram (vi har fått tillåtelse att återpublicera bildmaterialet), dels på mina anteckningar från en debatt på Chalmers den 9/4, där Pontus deltog och gav en presentation av förslaget.

 

Pontus Orrbacke gav en presentation av motförslaget under en debatt om arenafrågan och Vallhallabadet på Chalmers den 9/4, som anordnades av Arkitektur- och Teknikprogrammets Arbetsgrupp för Hållbar Utveckling (ATAH).

 

[quote]

 

Avgörande fördelar jämfört med förslaget som kommunen överväger

 


Snabbare genomförande: Transformationen kan genomföras minst 5 år snabbare än stadens nuvarande planering, vilket ger Göteborg en modern evenemangsarena betydligt tidigare.

Lägre kostnad: Transformationen kräver en betydligt lägre investering jämfört med nybyggnation. Beräkningar visar en besparing på ca 40%.

Kulturvärde: I transformationen bevaras arkitektur, historik och kulturvärden. Bland annat Nils Wedels modernistiska glasmosaik som funnits på Valhalla sedan invigningen 1956.

Ekologisk hållbarhet: Transformationen ger en kraftigt minskad klimatpåverkan jämfört med nybyggnation.

Social hållbarhet: Breddidrott, motionärer, skolidrott och andra verksamheter kan fortgå utan avbrott under transformationen.

Effektivare drift: Den sammanhållna utformningen ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Bevarad mark: Transformationen tar mindre yta i anspråk och frigör värdefull kommunal mark för andra ändamål och/eller ökade intäktsmöjligheter.

Intilliggande verksamheter: Transformationen respekterar Svenska Mässans behov av expansionsytor och undviker intrång på deras fastighet.

Strategisk placering: Scandinavium behåller sin centrala position i kvarteret, vilket garanterar optimal tillgänglighet och attraktionskraft.


Arenakvarteret 2030[/quote]

 

Välbesökt debatt. Deltagare: Daniel Bernmar (V) som representant för den politiska majoriteten i frågan och stadens förslag (all heder åt honom som ställde upp, särskilt då förslaget om att riva Valhalla väckt starka reaktioner); Pontus Orrbacke, arkitekt från Krook & Tjäder, och representant för motförslaget; Ola Nylander, professor i Byggnadsdesign på Chalmers, samt engagerad i föreningen FASAD (klicka för att förstora).

 

Aktuellt planområde och motförslaget. Notera att den streckade ytan är i princip tom, vid sidan av de nya gulmarkerade idrottshallarna där staden tänker sig ett nytt centralbad. Övrig yta (som inte inkräktar på Nya Ullevis behov av uppställningsplats) kan på så vis exploateras med bostäder. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Kostnadsjämförelsens siffror behöver sannolikt revideras uppåt, men ger ändå en fingervisning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

[infobox]Nedladdningsbart material i PDF-format
Arenakvarteret 2030 (42 mb)
Jämförelse med stadens förslag (4 mb)[/infobox]

 

[quote]

 

Vi klarar nästan alla krav – utom att riva Valhalla...

 

– Pontus Orrbacke, debatt på Chalmers, 2025-04-09.[/quote]

 

Staden har valt en sekvens där man först bygger ett nytt centralbad norr om Valhallagatan, och sedan river Valhallabadet. Efter detta går man vidare med förnyelsen av Arenakvarterets samtliga olika delar i tur och ordning. Syftet är att inga störningar av pågående idrottsverksamheter skall uppstå då ersättningslokaler uppförs innan befintliga lokaler rivs.

Motförslaget bygger på en annan sekvens, som förvisso kan bidra till vissa störningar av idrottsverksamheterna (Frölunda missar en säsong i Scandinavium), men i gengäld kan bli betydligt mindre kostsam, samt möjliggör ett bevarande och vidareutvecklande av merparten av den befintliga bebyggelsen, i synnerhet Valhallabadet.

 

[infobox]

Motförslagets sekvens:

Scandinavium byggs in
De gamla sporthallarna rivs
Valhallabadet bevaras och byggs ut
Nya sporthallar + övriga lokaler
Logistik
Publikkapacitet
Sammanfattningsvis

[/infobox]
 

 

Scandinavium byggs in

I motförslaget börjar man med att bygga ett nytt och starkare yttre skal runt det befintliga Scandinavium. Detta gör att man kan ta till vara på byggnadens gradänger, men då taket tas bort kan även fler läktare tillföras, vilket ökar publikkapaciteten till omkring 18000.

 

Scandinaviums nuvarande entréparti rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett nytt yttre hölje byggs kring den befintliga arenan. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Befintligt tak tas bort. Den större volymen möjliggör fler läktare och en ökad publikkapacitet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Sektion. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjlig utformning efter ombyggnad. (Fastna inte i byggnadens gestaltning, förslaget handlar först och främst om principen av ett yttre skal!) Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning från Burgården/Skånegatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Notera att Scandinavium i förslaget behåller sin framträdande plats vid Skånegatan, snarare än som i stadens förslag hamna i andra änden borta vid Mölndalsån. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning (lite annan vinkel än tidigare). Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ytterligare gestaltningsförslag för att betona principen om det yttre skalet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Den nya arenan kan potentiellt bli ett intressant inslag i stadsbilden när det mörknar. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

De gamla sporthallarna rivs

Det finns enighet om att de befintliga sporthallarna behöver rivas.

Sporthallarna i mitten rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

På platsen uppförs en mindre multiarena. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Vy från det föreslagna arenatorget. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Valhallabadet bevaras och byggs ut

Ett uppgraderat Valhalla. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande vy från Valhallagatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Framtida vy från Valhallagatan? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande badanläggning sedd från Gårda på andra sidan Mölndalsån. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Valhallabadet byggs ut. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Utbyggnadens interiör mot Mölndalsån och Gårda. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Nya sporthallar + övriga lokaler

Nya sporthallar uppförs på den nuvarande markparkeringen. Notera gångbron över Valhallagatan till det övriga komplexet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ny multieventhall ovanpå. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjliga högdelar (personligen hade jag skippat höga volymer vid Mölndalsån. Skånegatan känns i så fall lämpligare för detta ändamål). Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Logistik

En viktig aspekt är att arenakomplexet tillgängliggörs för angöring av transporter, utrustning mm. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Integrering. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Publikkapacitet

Samlad publikkapacitet på över 30000. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

 Sammanfattningsvis

Under debatten på Chalmers den 9/4 påpekade Bernmar (V) att det funnits gott om målkonflikter på vägen, och att det därför tagit 20 år samt "8000 sidor av utredningar", vilket utmynnat i "det förslag flest partier kunnat enas om".

Man får ha respekt för frågans komplexitet, men samtidigt väcks många funderingar. För att den valda sekvensen skall kunna gå ihop behöver Valhalla rivas. Dessutom uppskattas totalkostnaden för det nya arenakvarteret till 14-15 miljarder kronor. Är detta rimligt?

 

En bättre sekvens? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett minne blott?

 

[infobox]Tidigare publicerat på Yimby Göteborg:
2009: Scandinavium bortom evenemangsstråket?
2013: Ödestimma för Valhalla
2018: GP debatt: Scandinaviums framtid finns i Gamlestaden
2018: GP debatt: Riv Evengemangsstråket och bygg ny attraktiv stad
2018: Evenemangsområdet och arenafrågan
2019: Varning för evighetsutredning
2019: Mole of Scandinavia
2020: GT debatt: Skapa blandstad längs med evenemangsstråket
2025: Film: Valhalla - folkhemsbadet
[/infobox]

[infobox]Inlägget diskuteras även i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.[/infobox]


Arenakvarterets nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Alternativt förslag: Arenakvarteret 2030

2022 tog Anders Carlsson, fastighetskonsult och tidigare förvaltningschef för Svenska Mässan, initiativ till ett alternativt förslag (pro bono) i samarbete med Pontus Orrbacke från arkitektkontoret Krook & Tjäder (se vidare dokumentärfilmen: Valhalla – folkhelmsbadet [vid 15:40]).

Motförslaget utgår huvudsakligen från om- och tillbyggnad snarare än rivning, vilket man menar kan leda till en uppskattningsvis 40% lägre totalkostnad för projektet, samtidigt som Vallhallabadet kan bevaras och byggas ut.

Nedanstående genomgång bygger dels på vad som framgår i det underlag som tagits fram (vi har fått tillåtelse att återpublicera bildmaterialet), dels på mina anteckningar från en debatt på Chalmers den 9/4, där Pontus deltog och gav en presentation av förslaget.

 

Pontus Orrbacke gav en presentation av motförslaget under en debatt om arenafrågan och Vallhallabadet på Chalmers den 9/4, som anordnades av Arkitektur- och Teknikprogrammets Arbetsgrupp för Hållbar Utveckling (ATAH).

 

[quote]

 

Avgörande fördelar jämfört med förslaget som kommunen överväger

 


Snabbare genomförande: Transformationen kan genomföras minst 5 år snabbare än stadens nuvarande planering, vilket ger Göteborg en modern evenemangsarena betydligt tidigare.

Lägre kostnad: Transformationen kräver en betydligt lägre investering jämfört med nybyggnation. Beräkningar visar en besparing på ca 40%.

Kulturvärde: I transformationen bevaras arkitektur, historik och kulturvärden. Bland annat Nils Wedels modernistiska glasmosaik som funnits på Valhalla sedan invigningen 1956.

Ekologisk hållbarhet: Transformationen ger en kraftigt minskad klimatpåverkan jämfört med nybyggnation.

Social hållbarhet: Breddidrott, motionärer, skolidrott och andra verksamheter kan fortgå utan avbrott under transformationen.

Effektivare drift: Den sammanhållna utformningen ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Bevarad mark: Transformationen tar mindre yta i anspråk och frigör värdefull kommunal mark för andra ändamål och/eller ökade intäktsmöjligheter.

Intilliggande verksamheter: Transformationen respekterar Svenska Mässans behov av expansionsytor och undviker intrång på deras fastighet.

Strategisk placering: Scandinavium behåller sin centrala position i kvarteret, vilket garanterar optimal tillgänglighet och attraktionskraft.


Arenakvarteret 2030[/quote]

 

Välbesökt debatt. Deltagare: Daniel Bernmar (V) som representant för den politiska majoriteten i frågan och stadens förslag (all heder åt honom som ställde upp, särskilt då förslaget om att riva Valhalla väckt starka reaktioner); Pontus Orrbacke, arkitekt från Krook & Tjäder, och representant för motförslaget; Ola Nylander, professor i Byggnadsdesign på Chalmers, samt engagerad i föreningen FASAD (klicka för att förstora).

 

Aktuellt planområde och motförslaget. Notera att den streckade ytan är i princip tom, vid sidan av de nya gulmarkerade idrottshallarna där staden tänker sig ett nytt centralbad. Övrig yta (som inte inkräktar på Nya Ullevis behov av uppställningsplats) kan på så vis exploateras med bostäder. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Kostnadsjämförelsens siffror behöver sannolikt revideras uppåt, men ger ändå en fingervisning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

[infobox]Nedladdningsbart material i PDF-format
Arenakvarteret 2030 (42 mb)
Jämförelse med stadens förslag (4 mb)[/infobox]

 

[quote]

 

Vi klarar nästan alla krav – utom att riva Valhalla...

 

– Pontus Orrbacke, debatt på Chalmers, 2025-04-09.[/quote]

 

Staden har valt en sekvens där man först bygger ett nytt centralbad norr om Valhallagatan, och sedan river Valhallabadet. Efter detta går man vidare med förnyelsen av Arenakvarterets samtliga olika delar i tur och ordning. Syftet är att inga störningar av pågående idrottsverksamheter skall uppstå då ersättningslokaler uppförs innan befintliga lokaler rivs.

Motförslaget bygger på en annan sekvens, som förvisso kan bidra till vissa störningar av idrottsverksamheterna (Frölunda missar en säsong i Scandinavium), men i gengäld kan bli betydligt mindre kostsam, samt möjliggör ett bevarande och vidareutvecklande av merparten av den befintliga bebyggelsen, i synnerhet Valhallabadet.

 

[infobox]

Motförslagets sekvens:

Scandinavium byggs in
De gamla sporthallarna rivs
Valhallabadet bevaras och byggs ut
Nya sporthallar + övriga lokaler
Logistik
Publikkapacitet
Sammanfattningsvis

[/infobox]
 

 

Scandinavium byggs in

I motförslaget börjar man med att bygga ett nytt och starkare yttre skal runt det befintliga Scandinavium. Detta gör att man kan ta till vara på byggnadens gradänger, men då taket tas bort kan även fler läktare tillföras, vilket ökar publikkapaciteten till omkring 18000.

 

Scandinaviums nuvarande entréparti rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett nytt yttre hölje byggs kring den befintliga arenan. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Befintligt tak tas bort. Den större volymen möjliggör fler läktare och en ökad publikkapacitet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Sektion. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjlig utformning efter ombyggnad. (Fastna inte i byggnadens gestaltning, förslaget handlar först och främst om principen av ett yttre skal!) Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning från Burgården/Skånegatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Notera att Scandinavium i förslaget behåller sin framträdande plats vid Skånegatan, snarare än som i stadens förslag hamna i andra änden borta vid Mölndalsån. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Scandinaviums nuvarande utformning (lite annan vinkel än tidigare). Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ytterligare gestaltningsförslag för att betona principen om det yttre skalet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Den nya arenan kan potentiellt bli ett intressant inslag i stadsbilden när det mörknar. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

De gamla sporthallarna rivs

Det finns enighet om att de befintliga sporthallarna behöver rivas.

Sporthallarna i mitten rivs. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

På platsen uppförs en mindre multiarena. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Vy från det föreslagna arenatorget. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Valhallabadet bevaras och byggs ut

Ett uppgraderat Valhalla. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande vy från Valhallagatan. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Framtida vy från Valhallagatan? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Nuvarande badanläggning sedd från Gårda på andra sidan Mölndalsån. Bildkälla: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Valhallabadet byggs ut. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Utbyggnadens interiör mot Mölndalsån och Gårda. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Nya sporthallar + övriga lokaler

Nya sporthallar uppförs på den nuvarande markparkeringen. Notera gångbron över Valhallagatan till det övriga komplexet. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ny multieventhall ovanpå. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Möjliga högdelar (personligen hade jag skippat höga volymer vid Mölndalsån. Skånegatan känns i så fall lämpligare för detta ändamål). Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Logistik

En viktig aspekt är att arenakomplexet tillgängliggörs för angöring av transporter, utrustning mm. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Integrering. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

Publikkapacitet

Samlad publikkapacitet på över 30000. Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

 

 Sammanfattningsvis

Under debatten på Chalmers den 9/4 påpekade Bernmar (V) att det funnits gott om målkonflikter på vägen, och att det därför tagit 20 år samt "8000 sidor av utredningar", vilket utmynnat i "det förslag flest partier kunnat enas om".

Man får ha respekt för frågans komplexitet, men samtidigt väcks många funderingar. För att den valda sekvensen skall kunna gå ihop behöver Valhalla rivas. Dessutom uppskattas totalkostnaden för det nya arenakvarteret till 14-15 miljarder kronor. Är detta rimligt?

 

En bättre sekvens? Illustration: Krook & Tjäder (klicka för att förstora)

 

Ett minne blott?

 

[infobox]Tidigare publicerat på Yimby Göteborg:
2009: Scandinavium bortom evenemangsstråket?
2013: Ödestimma för Valhalla
2018: GP debatt: Scandinaviums framtid finns i Gamlestaden
2018: GP debatt: Riv Evengemangsstråket och bygg ny attraktiv stad
2018: Evenemangsområdet och arenafrågan
2019: Varning för evighetsutredning
2019: Mole of Scandinavia
2020: GT debatt: Skapa blandstad längs med evenemangsstråket
2025: Film: Valhalla - folkhemsbadet
[/infobox]

[infobox]Inlägget diskuteras även i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.[/infobox]